Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciaganie checkboxa z bazy.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szczalpi
Witam
Mam do was pytanie odnosnie "checkboxa". Ponizej wkleilem kod jaki mam w pliku. Moja pytanie jest tego typu. Czy jest mozliwosc wyciaganie danych z mysql, aby byl zaznaczony tzw "ptaszek" ? Jezeli wartosc mam 1 to "ptaszek" jest. Jezeli wartosc mam 0 to "ptaszka" nie ma. Prosze o rade. Pozdrawiam

1. $sql="update users set sprzet='$sprzet' where login='$user'";
  2. mysql_query($sql);
  3. <td align="right" width="220"><p class="reg">Sprzet plazowy:<td align="left" width="171"><input type="checkbox" name="sprzet" size=40 value="<? echo $row['sprzet']; ?>">
skowron-line
  1. <?php
  2. $sql="update users set sprzet='$sprzet' where login='$user'";
  3.  
  4. $checked = ( $row[ 'sprzet' ] == 1 ) ? 'CHECKED' : null;
  5. ?>
  6. <td align="right" width="220"><p class="reg">Sprzet plazowy:<td align="left" width="171"><input type="checkbox" name="sprzet" size=40 value="<? echo $checked; ?>">

Jezeli oczywiście $row[ 'sprzet' ] to wartosc 0/1
piotrooo89
jest możliwość. prosty if i po sprawie.

pseudo kod:

1. <?php
  2. if ($dana_w_bazie == 1)
  3. {
  4. echo '<input type="checkbox" name="czek" checked="checked" />';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo '<input type="checkbox" name="czek" />';
  9. }
  10. ?>
kefirek
Najprosciej
  1. <?php
  2. echo "<input type='checkbox' name='test' value='1' ".($data['sprzet'] == 1 ? " checked='checked'" : "")."";
  3. ?>
szczalpi
Obydwie metody dzialaja jakie zostaly dodane. Tylko jest male ale. Jezeli w bazie mam wartosc 1 to ptaszek sie pokazuje jest ok, jak juz chce zmienic wartosc na 0 juz nie zmienia w bazie.

Wartosc wyciaga tylko z bazy, ale zmienic juz sie jej nie da 0.
skowron-line
  1. <?php
  2. $checked = ( $row[ 'sprzet' ] == 1 ) ? 'CHECKED' : null;
  3. $value  = ( $row[ 'sprzet' ] == 1 ) ? 0 : 1;
  4. ?>
  5. <td align="right" width="220"><p class="reg">Sprzet plazowy:<td align="left" width="171"><input type="checkbox"
  6. name="sprzet" size=40 value="<?php echo $value; ?>" <? echo $checked; ?>">

No i takim sposobem masz value albo 0 albo 1 w zalerznosci od tego co wyciagniesz z bazy bedziesz mial odwrotnie.
szczalpi
Dzieki bardzo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.