Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: linki referencyjne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Smoker
hmmm no mam problemik i nie mam pojęcia jak moznaby to zrobić. mam na stronie wprowadzone linki referencyjne które cos tam dają no i jak ktos wejdzie to zapisuje jego IP tak zeby sprawdzac pozniej czy juz byl no ale jak np ktos ma zmienne IP ? to sobie moze wchodzic ile razy chce... napewno ktos z was juz to robil i wie jak to zrobic zeby jak wejdzie 2 raz to pojawi sie text ze byl i nic mu to nie da smile.gif
okitoki
zapisz mu cookies z jakimś unikalnym identyfikatorem, wtedy będziesz wiedział czy jest 1 raz czy już kolejny raz wchodzi, wada tego jest taka że zawsze ktoś może usunąć cookie, no ale cóż nie ma na to innej rady. identyfikując po adresie IP nie wiesz czy jest to jeden użytkownik czy jeden z, ponieważ wiele sieci osiedlowych stosuje prywatną póle adresową, a wszyscy użytkownicy danej sieci w internecie identyfikują się jednym adresem IP
Smoker
no to tak chyba zrobie bo sposob duzo lepszy od mojego tongue.gif ale moze jeszcze jakis sie znajdzie ? taki idealny zeby byl tongue.gif
a jak ma wyłączoną obsługe cookies ?
vsemak
Bardziej radykalną możliwością jest dodanie logowania na stronie przez użytkowników. Mały formularz rejestracyjny, login haslo email i już będziesz miał władzę nad loginem a nie IP czy COOKIE.
okitoki
nie może mieć wyłączonych cookies, bo nigdzie się nie zaloguje, a jak już chce mieć wyłączoną, to nie dawaj takiemu delikwentowi żadnych danych, cookies ma tą przewagę że możesz mu określić czas jaki ma pozostawiać w przeglądarce, bo jak utworzysz sesje, to ona też wysyła cookies, ale przeglądarka to pamięta do momentu aż jej nie wyłączysz

Cytat(vsemak @ 26.04.2009, 13:53:41 ) *
Bardziej radykalną możliwością jest dodanie logowania na stronie przez użytkowników. Mały formularz rejestracyjny, login haslo email i już będziesz miał władzę nad loginem a nie IP czy COOKIE.

spowoduje to jedynie to że będziesz mógł podzielić użytkowników na 2 grupy, zalogowanych i anonimowych
Smoker
logowanie mam tylko chodzi o to zeby dzialalo to dla kazdego a nie tylko dla zarejestrowanych wiec to odpada. Dobra zaraz cos pomotam tylko znajde jak sie korzysta z tych ciasteczek bo jeszzce ich nie uzywalem smile.gif

zrobiłem tym cookies moze kiedys jakos lepiej przerobie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.