Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cbob
Mam proste pytanie:
zapytanie php o liczbę wierszy w tabeli jest: mysql_num_rows()
jakie jest zapytanie o liczbę kolumn?
sowiq
Wykonaj polecenie SQL i zobacz co zwróci:
  1. DESCRIBE nazwa_tabelki

[edit]
Jest też
  1. SHOW COLUMNS FROM nazwa_tabelki
cbob
jesli wpiszę: mysql_query("SHOW COLUMNS FROM mojatabela"); lub
mysql_query("DESCRIBE mojatabela");
to echo wyrzuca mi: Resource id #4 w obydwu przypadkach

(moja tabela ma 3 kolumny tak apropo)
jak sobie z tym poradzić?
sowiq
Bardzo dobrze, że Ci tak wyrzuca. mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca identyfikator wyniku.
Czym według Ciebie wywołanie mysql_query("DESCRIBE mojatabela") różni się od mysql_query("SELECT * FROM mojatabela")?

Użyj mysql_num_rows()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i będzie git.
cbob
Chodzi mi o ilość kolumn a nie wierszy. Po co mi identyfikator wyniku? Co zrobić zeby po prostu wyrzuciło liczbę 3 jak mam trzy kolumny?questionmark.gif
sowiq
Cytat(cbob @ 29.04.2009, 00:58:51 ) *
Chodzi mi o ilość kolumn a nie wierszy.
A pofatygowałeś się, żeby sprawdzić co tak na prawdę robi DESCRIBE? Otóż zwraca wynik, w którym w każdym wierszu opisana jest kolejna kolumna danej tabeli. Jeśli masz 3 kolumny, to automatycznie otrzymasz wynik zawierający 3 wiersze.
Cytat(cbob @ 29.04.2009, 00:58:51 ) *
Po co mi identyfikator wyniku? Co zrobić zeby po prostu wyrzuciło liczbę 3 jak mam trzy kolumny?questionmark.gif
Odsyłam do jakiegoś podstawowego kursu MySQL + PHP.
cbob
Odnalazłem odpowiedź na to pytanie:

$a = mysql_query( 'DESCRIBE mojatabela', $connection );
echo mysql_num_rows( $a );
scanner
A Ameryki nie odnalazłeś przy okazji?
~sowiq przecież Ci o niczym innym nie pisał... należy mu się wiec "pomógł", nie sądzisz?
cbob
Cytat(scanner @ 29.04.2009, 00:41:26 ) *
A Ameryki nie odnalazłeś przy okazji?
~sowiq przecież Ci o niczym innym nie pisał... należy mu się wiec "pomógł", nie sądzisz?

Niektore rzeczy na początkowym etapie nie są tak oczywiste. Uszanujcie ludzi początkujących. Przy okazji dzieki za pomoc sowiq .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.