Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Jak edytować wszystkie wszystkie rekordy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vir_e
Witam

Jak sprecyzować zapytanie SQL, aby np. w TABELI X w ktorej jest 10 wpisow i która posiada 2 rekordy A i B Edytować np. wszystkie rekordy B w tych 10 wpisach...

np. Mam tabele z newsami... w rekordzie komentarze przechowuje ile jest przypisanych komentarzy do danego newsa... usuwam wszystkie komentarze, więc chciałbym wyzerować wszystkie rekordy komentarze...
potreb
Dajesz po prostu warunek WHERE pole = 'B'
vir_e
a za pole co podstawiam?questionmark.gif?

Bo mi chodzi o edytowanie wszystkich 10 rekordow...

jesli kolumna nazywa sie KOMENTARZE

to daje WHERE pole ='komentarze' questionmark.gif a co za pole??
potreb
WHERE komentarze='B'
vir_e
ale wartość b, bedzie rozna... bo np. w jednym newsie bedzie 25 komentarzy, w innym 5 a jeszcze w innym 0, i chcialbym wszystkie te wartosci ustawic na okreslona wartosc...

a jak podstawie pod B np. 25... to edytuje mi 1 wpis... a ja chce zeby mi edytowalo wszystkie

chyba cos pomieszałem z opisem...

Chciałbym edytować (jednocześnie) wszystkie wartosci POLA KATEGORIA

np. wszędzie automatycznie powpisywać tam 5, i jak to zrobić?
gulldarek
Przede wszystkim mieszasz pojecia. Rekord jest, jak to nazwales "wpisem", a nie kolumna.

Jesli chcesz wyzerowac kolumne o nazwie "kategoria" dla wszystkich newsow, to robisz to w nastepujacy sposob:

UPDATE news SET kategoria = 0

Jesli chcesz wyzerowac kolumne o nazwie "kategoria" dla newsa o ID = 1, to robisz to w nastepujacy sposob:

UPDATE news SET kategoria = 0 WHERE id = 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.