Napisalem sobie skrypty ktore tworza postac komiksowa i zapisuja ja w bazie danych.
Tutaj inicjalizacja jedej z tabel bazy danych :
<?php $sql1 = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS char_main ( id int(11) NOT NULL auto_increment, alias varchar(40) NOT NULL default '', real_name varchar(80) NOT NULL default '', lair_id int(11) NOT NULL default 0, align enum('dobry', 'zły') NOT NULL default 'dobry', PRIMARY KEY (id) )"; ?>
Nastepnie wprowadzam dane na temat postaci , czesc skryptu wyglada tak :
<tr> <td>Charakter:</td> <td> <input type="radio" name="align" value="dobry" } ?>> dobry<br> <input type="radio" name="align" value="zły" } ?>> zły </td> </tr>
Błąd dotyczy kolumny 'align' w bazie danych, przy pierwszych testach postac wprowadzala sie prawidlowo, a pole w bazie danych bylo uzupelniane bez problemu wartościami "dobry" lub "zły" :
Oraz wprowadzam dane do bazy danych :
<?php $sql = "INSERT INTO char_main (id,lair_id,alias,real_name,align) " . "VALUES (NULL, '$lairid', '$alias', '$name', '$align')"; if ($result) { } ?>
Po poprawieniu kilku błędów dotyczachych skladni html zaczął wyskakiwać błąd :
Cytat
Data truncated for column 'align' at row 1
Zielonego pojecia nie mam jak ten błąd naprawic......biorąc pod uwage ze wczesniej wszystko bylo w porzadku i nie dotyczyło danych zwiazanych z "align" (nie myslic z komenda html

Zreszta jak pole enum w bazie danych moze byc obciete ?
Po pewnej analizie doszedłem, że jest to spowodowane przez polską literę "ł" bo wartość "dobry" wprowadza sie bez problemu.
Zarówno tabela jak i baza danych sa ustawione na utf8 collation utf8_polish_ci
--------------------------------
Czy znajdzie sie dobry czlowiek ktory pomoze ?