Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] kodowanie utf-8 bez BOM
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eliot124
używam kodowania utf-8 bez BOM i wszystko działa 'ładnie pięknie', ale.. właśnie, polskie litery typu 'ś', 'ą', 'ę', 'ć', 'ż' pomimo, iż są zapisane w tekście jako małe na stronie wyświetlają się duże.
dla przykładu: w notepad++ napisałem 'Jesteśmy grupą', a w przeglądarce otrzymuję 'JesteŚmy grupĄ'. Jak to naprawić/zmienić?, lub gdzie zrobiłem błąd?
szukałem na tym oraz innych forach jak temu zaradzić, ale nie znalazłem nawet nikogo z podobnym problemem, może źle szukałem.
wklejam kawałek kodu z index.php
Kod
<?
include './inc/config.php';
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
    <meta http-equiv="reply-to" content="<?echo $mail;?>">
    <meta name="description" content="<?echo $description;?>">
    <title>
    <? echo $sitetitle;?>
    </title>
    <link rel="stylesheet" href=<? echo ("\"$tdir$shname\"");?> type="text/css">
</head>
#luq
Ostatnio też miałem problem z utf-8, troszkę inny ale mnie pomogło otworzenie pliku w zwykłym notatniku i zapisanie jako z kodowaniem utf-8, spróbować nie zaszkodzi winksmiley.jpg

PS. o co chodzi z "kodowania utf-8 bez BOM" bo już wcześniej się spotkałem z tym stwierdzeniem? Bo chyba nie chodzi o Browser Object Model ;p
wookieb
Może tutaj polecę inny program ale naprawdę jest bardzo dobry smile.gif
A mianowicie KED2. Jego obsługa kodowania jest wyśmienita. Otwórz plik w tym programi i zmień/sprawdź jego stronę kodową (f4)
eliot124
niestety ani jedna, ani druga metoda nie podziałała :C. jak zmieniam na jakiekolwiek inne kodowanie, to mam same krzaczki zamiast polskich znaków. cały problem polega w tych dużych literach..

w KED2 pokazuje mi, że mam pliki kodowane w utf-8 (nie ma opcji na liście utf-8 bez BOM), daję mu przekodowanie ponownie na utf-8. po zapisaniu i upload'ie na serwer, strona wyrzuca polskie znaki w dużych literach, nic się nie zmienia.
wookieb
W opcjach edytora jest zapisywanie pliku bez nagłówka BOM. Ale tu chyba raczej nie chodzi BOM. Jak otworzysz w kedzie to sprawdź te znaki czy są na pewno ok. A najlepiej spróbuj je napisać jeszcze raz i zobaczysz efekt.
eliot124
znaki są dobre w kedzie, napisałem je od nowa i wciąż nie działa. spróbowałem zrobić nowy plik, napisałem kod od nowa (nie kopiowałem go) i zapisałem. to samo. ciągle polskie znaki wyświetla z dużej litery.
wookieb
No wiec pokaż kod a najlepiej bedzie jak pokażesz jak ta strona wyglada.
eliot124
to jest tak, adres jest tu. do tego dzisiaj poprosiłem kolege z drużyny, aby sprawdził jak u niego to wygląda i wyświetla mu się wszystko normalnie (korzysta z opery ja z mozilli), a pod IE nie wyświetla w ogóle polskich znaków, tylko kwadraty.
Spawnm
widzę że już działa smile.gif (ff,opera,ie6)
wookieb
U mnie też ok.
Wyczyść sobie pamięć podręczną.

I na przyszłość pamietaj ze daje sie cos takiego
Kod
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8" />

Ty masz troche inaczej.
eliot124
fakt wkradł się mały błąd, ale już poprawiony. jednak i po wyczyszczeniu pamięci podręcznej mój komputer wyświetla polskie znaki z dużej litery, a IE pokazuje kwadraty w ich miejsce. zrobiłem nawet oczyszczanie dysku i nic.

w każdym bądź razie jeśli mówicie, że u Was działa normalnie to jest dobrze.
wookieb
Sprawdź czy nie masz w IE odznaczone strona -> kodowanie -> automatyczny wybór.
Musi być zaznaczone.
eliot124
też to nie pomaga. czyli problem leży gdzieś w opcjach ff, ale to już nie na tym forum chyba, a bynajmniej nie ten temat. dzięki za pomoc tak czy siak. komu mam przyznać tego plusa? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.