Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Cache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
Witam!

Ostatnio nurtuje mnie pytanie jak zoptymalizować ilość pobieranych danych z servera (żeby nie zamulało). Kiedyś słyszałem że jest opcja "zapisania" strony, grafiki etc na komputerze usera (Temporary Internet Files ?). Pytanie moje brzmi - jak wymusić, wywołać takie zapytanie ? Czy zwykły php do tego wystarczy ?

Nie oczekuję gotowego systemu cache-owania, a jedynie wskazówek, bądź też listy kroków co i jak należało by wykonać. Z góry dzięki.

Pozdrawiam!
kajzur
System cache'u powoduje zapisanie wynikowego html'a do jakiegos tam swojego pliku, i wczytywanie strony z niego z pominięciem generowania go przez php, w sumie fajna rzecz, ale jesli masz czesto zmieniajaca sie stronkę, nie warto używać cache'u.. Co to system, polecam - JPCache - łatwy w obsłudze, cała filozofia to include pliku, i zmiania pliku konfiguracyjnego.

Pozdrawiam smile.gif

Ważne, zapomniałem - wynikowy html zostaje zapisany po stronie serwera! Co daje efekt taki, że każdy kto wejdzie na tę stronę, otrzyma już wartość z cache'u smile.gif a serwer troszę odpocznie smile.gif
Crozin
Mamy wiele rodzajów cachea, w tym cache po stronie serwera oraz cache po stronie klienta. Możesz przy pomocy odpowiednich nagłówków HTTP (m.in. nagłówka cache) poprsić przeglądarkę użytkownika by sobie te dane na jakiś czas zapisała.

Cache po stronie serwera może przyjąć wiele form. Od zapisywania samych danych (w przypadku gdy proces ich pobierania jest czasochłonny) po zapisywanie całych dokumentów jak kajzur napisał.
wizard144
Mi zależy jedynie na cache'owaniu grafiki. Po prostu całego html-a.

Btw -> jpcache prawie działa jak bym chciał, problem polega jednak na tym że nie cache'uje mi wszystkich info, ucina tekst itp...
kajzur
Ucina? O.o Hm, on ma tam kompresję, gzip czy coś takiego, weź ją wyłącz, w pliku konfiguracyjnym ;> Grafika cache'uje się po stronie klienta (Temporary internet files).
wizard144
No właśnie widzę. Poza tym cacheowanie danych jak widzę odpada. Chcę zcachować po stronie klienta cały szablon html tzn bez zmiennych które są używane. To nie jest zwykła strona tylko gra MMo... Potrzebuję tylko scacheowania grafiki (żeby pobierał z dysku usera) a to sie jakoś nagłówkami HTTP chyba robi.
kajzur
Klient, tzn jego przeglądarka zrobi cache po 1 odwiedzeniu stronki ;>
wizard144
Właśnie w tym problem że tak być powinno, ale z opini graczy, znajomych wynika coś zupełnie innego. Za każdym razem ładuje sie dłuuugo...

Edit:

No cóż... Nic więcej nie wymyślę raczej smile.gif

Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.