Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przyjazna architektura podstron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lejto
Próbuję stworzyć przyjazna architektura podstron chodzi mi o dodawanie podstron żeby w przyszłości łatwo można było dodać nowe.
Mój przykład (każda strona zawiera nagłówek i treść)
Strona główna - dane pobierane z bazy nagłówek i treść
switch pobiera dane z bazy (nagłówek i treść wg id)
następne strony podobnie, np kontakt
Teraz jak potrzebujemy dołączyć jakiś większy skrypt np. galerie
switch z plikiem i pobierany jest nag z bazy.

Można to jakoś prościej w obsłudze zrobić?

Pozdrawiam
okitoki
jak to masz zrobione na mod_rewrite, statycznie ze w każdym pliku masz skrypt który pobiera dane z sql-a, czy może na parametrach w zapytaniu get
Lejto
mam przykładowo mod_rewrite, przekazuje id strony w get
więc jak to może być jeszcze inaczej zrobione? smile.gif

a jak chce zrobić łatwe dodawanie nowych podstron np. jakiś plik to konieczna jest modyfikacja switcha czy można to w jakiś inny sposób zrobić?
Pilsener
Przede wszystkim należy oddzielić strukturę serwisu od treści - struktura to kategorie, podkategorie, natomiast strony HTML to już kwestia modułów - moduł taki (np. galeria) generuje dynamiczną treść i powinien posiadać własny panel administracyjny, dla danej kategorii/podkategorii jest instalowany a używa się go dodając odpowiednie zmienne w szablonie kategorii/podkategorii lub nadpisując już istniejące zmienne.

Podobnie z podstronami - moduł do ich dodawania powinien umożliwiać dodanie kodu HTML+CSS, uploadu i podziału na strony - i to wszystko, bardziej zaawansowane narzędzie to już raczej system artykułów.

Adresy do takich podstron u mnie wyglądają np. tak:

strona.pl/filmy/filmy_przygodowe/ - link do podkategorii
strona.pl/filmy/filmy_przygodowe/filmy,przygodowe-1.html - strona 1
strona.pl/filmy/filmy_przygodowe/filmy,przygodowe-2.html - strona 2 itd.

Moduł do generowania stron na podstawie adresu pobiera aktualną kategorię, podkategorię, numer strony i wczytuje odpowiednią podstronę razem ze stylami CSS z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.