Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP a sprawa ZIP'a
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DaNTe
Witam!

Opracowuję właśnie klasę do zarzadzania plikami ZIP. I nękają mnie wątpliwości. Podstawowe założenie klasy - wydajność.

Zastanawiam się czy całość pisać w php (funkcje readonly z biblioteki zipa do odczytu i metoda pakowania opisana na ZEND) czy po prostu odwoływać się umiejętnie exec()/system() do poleceń zip i unzip.

Z jednej strony drugie rozwiazanie wydaje mi się wydajniejsze. Ale odpala proces osobny sad.gif.

Może ktoś ma jakieś sugestie ?
Bakus
Użyj tego z ZEND... Oni chyba wiedzą lepiej jak takie coś zrobić...
Poza tym dzięki nie stosowaniu poleceń zewnętrznych, lecz tylko wewntrznych php czynisz swój skrypt wieloplatwormowym...
DaNTe
ZEND moze i wiedza jak to zrobic w php. Pytanie czy robienie tego w php ma ręce i nogi kiedy mam odpowiednie polecenie systemowe napisane jak by to nie patrzec w jezyku nizszego poziomu.

Na przenosnosci mi zupelnie nie zalezy, programuje dokladnie jeden serwis dla konkretnej platformy.
A dystrybucja zip/unzip i tak jest na wiele systemow biggrin.gif
Bakus
Ja mimo wszystko korzystał bym z funkcji PHPa...
Powód: phpMyAdmin się opiera na niej, a oni raczej nie mogą sobie pozwolić na gafę...

P.S. Jak napiszesz całość, to z chęcią zobaczył bym ten kod do obsługi zipów... ciekawi mnie to zagadnienie...
spenalzo
Cytat
Powód: phpMyAdmin się opiera na niej, a oni raczej nie mogą sobie pozwolić na gafę...

To nie jest powód. phpMyAdmin to nie jest wyrocznia smile.gif

Jeżeli nie zależy Ci na przenośności to bym użył poleceń systemowych. Poza tym w windowsie jeżeli umieścisz w tym samym (czy innym) katalogu plik do zipowania to możesz tak samo sie do niego odwołać (pewnie z innymi parametrami).
DaNTe
Cytat
Ja mimo wszystko korzystał bym z funkcji PHPa...

No widzisz caly czas nie patrzysz na to co piszę. phpMyAdmin nie moze sobie pozwolic na wołanie polecen systemowych - ja tak.

Zrobie sobie chyba testy czasowe i juz biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.