Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kopiowanie na inny serwer ftp, backup plikow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dawid.k
Witam

potrzebuje kopiowac wszystkie pliki, ktore mam na serwerze, razem z baza danych, na inny serwer. wczesniej spakowac je zipem.
szukam caly dzien odpowiednich skryptow, znalazlem nawet jeden: http://www.tufat.com/script96.htm
ale niestety mimo ze powinien, nie kopiuje one plikow miedzy serwerami. (wyswietla info ze kopiowanie odbylo sie pomyslnie, ale na docelowym serwerze nie ma plikow)
moje pytanie jest nastepujace:
czy jakies ustawienia serwera moga uniemozliwiac takie kopiowanie plikow? serwera lokalnego czy tez docelowego?
moze znacie jakies inne skrypty tego type? komercyjne lub darmowe.
niestety sam za slabo znam sie na pgp zeby cos takeigo napisac
a moze php do takich rzeczy sie nie nadaje?

pozdrawia
i z gorydzieki za podpowiedz
timon27
Przede wszystkim nie rozumiem po co?
Wyjaśnij dlaczego musisz to robić skryptem, a nie ręcznie - kopiowanie jednego foldera nie jest męczące - kopiuje się samo, a backupu chyba nie robisz codziennie?. Czemu na inny serwer? Czemu nie skorzystać z wbudowanej w serwer opcji backupu? Jeśli brak Ci miejsca - znak że pora na nowy serwer (zamiast dwóch małych).

pzdr
okitoki
witaj ja to robię w bash-u
jak masz do niego dostęp to może ci się to przyda

Kod
#!/bin/bash

ftp -n bleble.bleblee.pl  <<END_SCRIPT
    quote USER bleble
    quote PASS *********
    ascii
    put /home/pawel/proxy/proxy.xml /public_html/proxy.pcsol.info/proxy.xml
    put /home/pawel/proxy/proxy.txt /public_html/proxy.pcsol.info/proxy.txt
    put /home/pawel/proxy/proxytab.inc /public_html/proxy.pcsol.info/proxytab.inc
    get /public_html/proxy.pcsol.info/adresy.dat /home/pawel/proxy/adresy.dat
    delete /public_html/proxy.pcsol.info/adresy.dat
   quit
END_SCRIP
dawid.k
timon27:
mam dwa serwery, z roznych wzgledow chce na jednym z nich robic kopie drugiego spakowana zipem.
moge oczywiscie uzywac clienta ftp i kopiowac miedzy serwerami, ale jednak wygodniej byloby miec te czynnosc wykonywana automatycznie. nie chce robic kopii co dzien ale np co tydzien a to juz 4 kopie w miesiacu, o ktorych musze pamietac.

okitoki:
dzieki za podowiedz. czy ten skrypt w bashu mozna ustawiac aby wykonywal sie automatycznie np co tydzien?
osl
potrzebujesz crona do tego.
marcio
CO do backup'u bazy np MYSQL to sprawa nie jest trudna chcesz podam ci kod robi backup w pliku *.txt ktory potem mozesz sobie wsadzic do mysql a co do przesylania plikow miedzy ftp poszukaj bylo na forum nie mozna chyba przeyslac calych katalogow.
dawid.k
Hej, tak wiem, ze trzeba uzyc crona, to akurat nie problem.
Co do katalogow to moge spakowac wszystko zipem i przeslac jako jeden plik.
mam kilka darmowych skryptow ktore wydaja sie dzialac ok, tzn zipuja zawartosc calego katalogu na serwerze, nie przesylaja go jedenak na docelowy serwer (mimo, ze wyswietla mi komunikat, ze transfer odbyl sie pomyslenie). polaczenie z docelowym serwerem tez niby nawiazuje sie ok w tych skryptach gdy testuje.
zastanawiam sie wiec, czy to moze jakies ustawienia serwerow czy to lokalnego czy tez docelowego nie uniemozliwiaja mi przesylanie t plikow? moze jakies timeouty bo pliki za duze? lub inne ustawienia.
moze ktos pisal podobne rzeczy i wie co moze byc nie tak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.