Wczoraj w wolnej chwili takie coś napisałem ... i postanowiłem że się podzielę

Klasa ma za zadanie generowanie formularza html .
Użycie :
klasę zaczynamy tak:
<?php $form=new form($action,$method,$enctype,$fieldset,$style); ?>
przesłanie danych nie jest obowiązkowe , jeśli nic nie wpiszemy form będzie przesyłać dane postem do obecnej strony.
inna forma startu klasy to danie tablicy z danymi:
<?php 'action'=>'index.php', 'method'=>'post', 'enctype'=>'multipart/form-data', 'fieldset'=>true, 'style'=>'border: 1px dotted black' ); $form=new form($dane); ?>
do formularza możemy dodać:
legendę:
$form->addLegend('tytuł');
//<label>
$form->addLabel($text,$stylOpcjonalny);
inputy dodajmy przez funkcję addInput(); , dane możemy przesłać na 2 sposoby -> przez tablicę lub standardowe przekazanie parametrów :
//addInput($type,$name=null,$value=null,$style=null,$html=null,$label=null)
//w inpucie jest możliwość wywołania <label> dzięki czemu będzie w przesłanych tagach html
<?php 'type'=>'text', 'name'=>'jeden', 'value'=>'treść', 'style'=>'id="mojeId"', 'html'=>array('<p>','</p>'), 'label'=>array('Imie: ','style="font-size:24px"') ); $form->addInput($in); $form->addInput('text', 'jeden','treść'); ?>
dając opcjonalny parametr html dostajemy przez i za inputem tagi html.
textarea:
również parametry możemy przesłać na 2 sposoby.
//addArea($name,$value=null,$style=null,$rows=null,$cols=null,$html=null);
np:
$form->addArea('arenka',null,null,20,40);
select
2 typy przesyłania danych
//addSelect($name,$style=null,$html=null);
opcje dodajemy przez:
//addOption($value,$title,$selected=false)
//też można na 2 sposoby
<?php $form->addOption(1,'jeden'); $form->addOption(2,'dwa',true); $form->addOption(3,'trzy'); ?>
select zamykamy funkcją closeSelect() jednak nie jest to wymagane.
na koniec
aby otrzymać nasz gotowy formularz używamy funkcji getForm(); :
echo $form->getForm();
Jakiś przykładowy form:
<?php $form=new form('loguj.php','post',true); $form->addLegend('panel logowania'); 'type'=>'text', 'name'=>'imie', 'value'=>$_POST['imie'], 'html'=>array('<div>','</div>'), 'label'=>array('Imie: ') ); $form->addInput($in); $form->addLabel('hasło:'); $form->addInput('password', 'pass'); ?>
To chyba tyle