Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jeszcze sortowanie...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marek220
Witam

Patrzylem w archiwum o sortowaniu, ale ja mam jakis inny dziwny przypadek ktorego nie moge znalesc ani w dokumentacji ani na forum - chyba ze zle rozumuje to wszystko albo zle robie winksmiley.jpg

Sprawa ma sie tak ze mam tablice:

$tabl1[$zmienna] = array($str1,$str2,$str3,...,$str9);

chodzi mi oto aby tak posortowac $tabl1 wedlug $str2.

potrzebne mi to do wyszukiwarki, chyba ze wogole zle sie za to zabralem i sa inne wyjscia?

Robie to w skrocie tak:

$tablica_generowana[$rekordow] = array ($rekordow,$sq_nazwa,$sq_ulica,$sq_kod_poczt,$sq_miasto,$sq_telefon,$sq_fax,$sq_
mail,$sq_www,$sq_kategoria);

$rekordow - to jest numer wiersza wyciagane z my_sqla.

reszta chyba wiadomo

potem wyswietlam:

echo "Rezultat szukania wyrazenia: '<b>$ciag</b>' w kategorii '<b>$show_kat</b>'. Znaleziono firm: <b>$rekordow</b>.<p><hr color=red size=1>";

for ($i=1;$i<=$rekordow;$i++) {
$temp = $tablica_generowana[$i];
[...]
}

I chce aby firmy byly wyswietlane w porzadku alfabetycznym, czyli musza byc sortowane wedlug $sq_nazwa ;/ a reszta nie moze ulec zmianie, $sq_ulica musi razem wedrowac w inne miejsce tam gdzie jest ten sam $sq_nazwa winksmiley.jpg nie wiem czy jasno to tlumacze, zawsze mialem z tym problemy...

z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam wszystkich PHPowcow winksmiley.jpg
bamboos
[manual:3fff135b40]array_multisort[/manual:3fff135b40] <-- zobacz w dopiskach użytkowników
marian8
skoro dane sa pobierane z bazy to moze od razu w SQLu ORDER BY nazwa
Cudi
Uzyj odpowiedniego zapytania MySQL, dostaniesz dane odrazu posortowane. Link do manuala na dole stron winksmiley.jpg
marek220
no tak to niestety tez wiem jezeli mialbym tylko order by, ale mam taki problem ze ja wywoluje to przez szukanie! czyli musze?questionmark.gif miec takie zaptyanie??

select * from sprzedaz where LOWER(nazwa) LIKE LOWER('%$ciag%')";

wiec jak mam tutaj dopisac jeszcze order by? mozna wogole jakos?

z gory dzieki winksmiley.jpg

pozdrawiam
marian8
na koncu spokojnie mozesz dodac ORDER BY nazwa
jeszcze jedna uwaga (ale nie jestem pewien do konca):
jesli uzywasz pola typu TEXT to nie musisz stosowac lower
marek220
jestescie wspaniali winksmiley.jpg ja szukam jakis kosmosow reczne algorytmy... a okazuje sie ze rozwiazanie jest takie proste winksmiley.jpg fajnie ze jest to forum winksmiley.jpg

jeszcze raz dziekuje

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.