Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba o pomoc w badaniu psychologicznym!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
empathon
Hej Wam ;-)

Mam do Was gorącą prośbę o pomoc! Moja dziewczyna jest na 4 roku psychologii Uniwersytetu Łódzkiego. Rozpoczęła właśnie badania potrzebne do jej pracy magisterskiej. Dotyczą one różnic pomiędzy pokoleniem Y (wiek 22-29 lat) a grupą ludzi w wieku 30-39 lat (pokolenie X). Dla jak największej wiarygodności badań i ich wartości potrzebna jest jak największa próba badanych. Badanie składa się z trzech testów, każdy po 30-50 pytań (bardzo ważne byście wypełnili wszystkie trzy - pojedynczy wynik jest bezwartościowy..).

Tu mam wielką prośbę do Was! Na stronie http://sandrarogalska.pl możecie wypełnić wyżej wspomniane testy (oczywiście jesteście w wieku 22-39 lat). Wszystko jest w pełni anonimowe, zapisywane są jedynie informacje które wypełniacie (ręczę również, że zostaną one użyte wyłącznie w wyżej wspomnianym celu). Po zakończeniu ostatniego testu otrzymacie krótkie wyniki dotyczące Waszych osób :-)

Jeśli możecie i macie chęci pomoc - proszę bardzo o wypełnienie i przesłanie dalej!
Z góry, w imieniu mojej Sandry i własnym, bardzo Wam za to dziękuje! :-)

Ps. Po zakończeniu i opracowaniu badań poinformuje Was o wnioskach :-)
Ps.2. Będziemy bardzo wdzięczni Wam za wszelkie sugestie techniczne jak również merytoryczne (na pm) :-)
Spawnm
z ciekawości:
czemu od 22 a nie np 20 bo pełne ?

w sumie wypełniać go nie będe bo nie dla mnie ale pytanie z 1 strony:
Wykształcenie
# niepełne średnie
# średnie

niepełne czyli 22lata i nadal liceum ? haha.gif

techniczne/ produkcja (w tym praca z maszynami, przedmiotami, narzędziami, budownictwo, informatyka oraz policja i straż pożarna)

czemu informatyk jest na równi z policją i murarzem ?
Moli
Cytat
niepełne czyli 22lata i nadal liceum ?

Jeśli ktoś skończył liceum ale nie ma matury ma niepełne średnie smile.gif
sowiq
Cytat(Spawnm @ 9.06.2009, 19:15:44 ) *
Przeciwnie, już po smile.gif Jak ktoś nie zda matury, to ma niepełne.

[edit]
~Moli wyprzedził mnie o ułamki sekund ;P
empathon
z ciekawości:
czemu od 22 a nie np 20 bo pełne ?

Chodzi o badanie konkretnych pokoleń. Granice są określone oczywiście umownie ale równocześnie odzwierciedlają różnice pomiędzy konkretnymi rocznikami.
Nie chodzi o równe liczby. Ludzie przed 22 rokiem życia są po prostu za młodzi na potrzeby tego konkretnego badania.
Podobny sens ma pytanie: czemu można pić od 18-lat a nie np. od równych 20-tu? ;-)

w sumie wypełniać go nie będe bo nie dla mnie ale pytanie z 1 strony:
Wykształcenie
# niepełne średnie
# średnie

Nie każdy kontynuuje edukacje po zaliczeniu obowiązkowego minimum.

techniczne/ produkcja (w tym praca z maszynami, przedmiotami, narzędziami, budownictwo, informatyka oraz policja i straż pożarna)

czemu informatyk jest na równi z policją i murarzem ?

Nie jest na równi tylko na potrzeby tego badania jest w tej samie grupie zawodowej. Nie znam szczegółów ale jest to podział opracowany przez jakiegoś bardzo znanego psychologa i uznawany z standard.

Postaram się zweryfikować poprawność moich odpowiedzi z moją Sandra - w końcu w tym projekcie stanowię jedynie siłę programistyczną ;-)
erix
Cytat
Nie chodzi o równe liczby. Ludzie przed 22 rokiem życia są po prostu za młodzi na potrzeby tego konkretnego badania.

Jak Ci napisałem w PW, lepszym wyjściem (bardziej wiarygodnym) byłoby pytanie wprost o wiek i dopiero na koniec odfiltrowanie ankiet niespełniających kryteriów.
mike
Cytat(erix @ 10.06.2009, 10:44:31 ) *
Jak Ci napisałem w PW, lepszym wyjściem (bardziej wiarygodnym) byłoby pytanie wprost o wiek i dopiero na koniec odfiltrowanie ankiet niespełniających kryteriów.
W czym to byłoby lepsze? W niczym.
Strata czasu dla wypełniającego i strata czasy do przeglądającego wyniki.
erix
Ale większy obiektywizm.
empathon
Cytat(erix @ 10.06.2009, 10:44:31 ) *

Tak otrzymałem tą wiadomość - wybacz nie miałem czasu jeszcze odpisać.

Szanujemy czas innych i jeśli ktoś nie łapie się do badanej grupy po co ma go tracić?
Jeśli poda błędny wiek - tak samo jeśli odpowie na złość niepoprawnie - z pomocą przychodzi statystyka z użyciem której testy są analizowane ;-)
Dzięki za sugestie :-)
mike
Cytat(erix @ 10.06.2009, 11:03:17 ) *
Ale większy obiektywizm.
Jaki optymizm skoro i tak nie bierzesz tych odpowiedzi do statystyk? LOL
phpion
Taka moja mała uwaga: test nie działa pod Operą. Nie pojawia się przycisk do następnego pytania, nie można do niego przejść również ENTERem.
empathon
Cytat(phpion @ 10.06.2009, 11:37:34 ) *
Taka moja mała uwaga: test nie działa pod Operą. Nie pojawia się przycisk do następnego pytania, nie można do niego przejść również ENTERem.

Możesz podać wersje opery i os?
Sprawdzałem na operze pod linuxem i windowsem i jest ok (parę różnych wersji).
vokiel
Opera 9.64 Win XP sp3 Były problemy.
Pierwszy test wszystko ładnie. Przy drugim nie pojawił się przycisk do klikania odp oraz licznik odpwiedzi udzielonych, enterem też nie chce działać, trzeba niestety klikać sad.gif.
Na szczęście po włączeniu DragonFly (lub po odświeżeniu strony - czego nie sprawdzałem - bałem się odświeżać, żeby nie przechodzić testu odnowa winksmiley.jpg) wszystko wracało do normy.
Pozdrawiam

edit:
@phpion: Dopiero teraz zauważyłem, że powtórzyłem te same objawy co Ty winksmiley.jpg
phpion
Cytat(empathon @ 10.06.2009, 12:16:30 ) *
Możesz podać wersje opery i os?

Cytat(vokiel @ 10.06.2009, 14:35:29 ) *
Opera 9.64 Win XP sp3

smile.gif
sztosz
Taka jedna mała uwaga, jest sporo literówek w rozumieniu braku spójników, oraz stylistyczne błędy się zdarzają. Kolejna sprawa, mam wrażenie że wyraźniej niż w innych tego typu testach z którymi miałem do czynienia widać że pytania się powtarzają, a jedynie zadane są innymi słowami.

Ale bardzo podobało mi się to, że mimo rozłączenia internetu w trakcie badania, zmiany IP i wznowienia testu po kilkunastu minutach nie musiałem nic powtarzać i wyniki zostały zachowane smile.gif
empathon
Cytat(vokiel @ 10.06.2009, 14:35:29 ) *
Opera 9.64 Win XP sp3 Były problemy.
Pierwszy test wszystko ładnie. Przy drugim nie pojawił się przycisk do klikania odp oraz licznik odpwiedzi udzielonych, enterem też nie chce działać, trzeba niestety klikać sad.gif.
Na szczęście po włączeniu DragonFly (lub po odświeżeniu strony - czego nie sprawdzałem - bałem się odświeżać, żeby nie przechodzić testu odnowa winksmiley.jpg) wszystko wracało do normy.
Pozdrawiam

edit:
@phpion: Dopiero teraz zauważyłem, że powtórzyłem te same objawy co Ty winksmiley.jpg

@vokiel/phpion: Dzięki za zgłoszenie. Wiem, ze podobny błąd występuje również na przeglądarkach opartych o webkit - pracuje nad tym :-)

Cytat(sztosz)
Taka jedna mała uwaga, jest sporo literówek w rozumieniu braku spójników, oraz stylistyczne błędy się zdarzają. Kolejna sprawa, mam wrażenie że wyraźniej niż w innych tego typu testach z którymi miałem do czynienia widać że pytania się powtarzają, a jedynie zadane są innymi słowami.

Staraliśmy się wszystko parę razy przejrzeć i poprawić. Niestety teksty były przepisywane na komputer przez osobę trzecią która narobiła byków a potem jedynie przeklejone.
Jeśli chodzi o powtarzające się pytania to celowa konstrukcja. Sandra nie jest autorem tych testów. Są to testy międzynarodowe na które licencje wykupują całe państwa. To takie standardowe narzędzia psychologiczne które dobiera się do swoich celów.

Cytat(sztosz)
Ale bardzo podobało mi się to, że mimo rozłączenia internetu w trakcie badania, zmiany IP i wznowienia testu po kilkunastu minutach nie musiałem nic powtarzać i wyniki zostały zachowane smile.gif

Przeładowanie strony w czasie wypełniania testu wraca jedynie do początku rozpoczętego testu. Sesja trwa 1,5h a połączenie z internetem nie jest wymagane podczas wypełniania pojedyńczego testu (cały test jest ładowany a potem już tylko javascript winksmiley.jpg). Dane nie są związane z konkretnym IP ale z sesją (tak ja pisałem wszystko jest anonimowe:)).
nasty
Wypełniłem ten test i zobaczyłem końcowe wyniki :-)

Wyszło mi tak:

Kwestionariusz do badania optymizmu
Zgadzam się z większością tego co jest tu napisane :-)

Zimbardo Time Perspective Inventory (ZTPI)
A z tym się ani trochę nie zgodzę :-) Nigdy nie oszczędzałem, nie potrafię tego robić - dla mnie idealny system płac jest taki jak w UK lub stanach, że płaci się tygodniowo bo inaczej to wydam wszystko :-)
a to: "Nie umiesz docenić chwili, cieszyć się tym co teraz gdyż bezustannie myślisz o przyszłości." to już zupełna odwrotność mnie ;-) naprawdę! :-)

Kwestionariusz Orientacji Na Wartości Zawodowe Osiągnięcia
Zgadza się, chodź uważam, że też lekko przesadzone ;-)
empathon
Cytat(nasty @ 13.06.2009, 04:54:01 ) *
Wypełniłem ten test i zobaczyłem końcowe wyniki :-)

Wyszło mi tak:
Zgadzam się z większością tego co jest tu napisane :-)

A z tym się ani trochę nie zgodzę :-) Nigdy nie oszczędzałem, nie potrafię tego robić - dla mnie idealny system płac jest taki jak w UK lub stanach, że płaci się tygodniowo bo inaczej to wydam wszystko :-)
a to: "Nie umiesz docenić chwili, cieszyć się tym co teraz gdyż bezustannie myślisz o przyszłości." to już zupełna odwrotność mnie ;-) naprawdę! :-)

Zgadza się, chodź uważam, że też lekko przesadzone ;-)

@nasty: to nie jest test wróżka elwira ;-) Oceniane są najsilniejsze cechy Twojej osobowości. Każdy człowiek jest inny - nie jest możliwe ułożenie opisów dla każdej kombinacji :-) Czegoś takiego może dokonać psycholog podczas wywiadu - nie aplikacja ;-) Przykro mi jeśli się zawiodłeś ale moim zdaniem sama analiza siebie pod kątem tych opisów jest wartościowa :-)

Ps. Proszę usuń z posta treść opisów. Edit: dzięki :-)
hwao
Przypięte żeby dziewczyna nie męczyła empathon :-)
wookieb
Zwróce uwagę, że jeżeli taki temat wstawiłby inny użytkownik forum to zapewne znalazłby się on w koszu. Czyżby grupa trzymająca władzę, szerzyła "Spam"?
sowiq
Cytat
Zwróce uwagę, że jeżeli taki temat wstawiłby inny użytkownik forum to zapewne znalazłby się on w koszu. Czyżby grupa trzymająca władzę, szerzyła "Spam"?

@wookieb,
nie. Po prostu na forum coraz bardziej widoczny jest podział na równych i równiejszych.

Zaraz dostaniemy po warnie za nabijanie postów i offtop w Hydeparku (sic!).
mike
Cytat(wookieb @ 19.06.2009, 09:22:19 ) *
Ale pieprzenie bez sensu.
Przeszukaj sobie ten dział. Zobaczysz, że wiele osób wstawiało podobne tematy i linki. Nie wszystkie były związane z PHP.pl bliżej.
sztosz
Akurat to nie jest pierwsze badanie "psychologiczne" na tym forum które robię i nie przypominam sobie żeby takie tematy ktoś wyrzucał zamykał etc. Wszystkie umarły śmiercią naturalną. Prawda że to pierwszy który pamiętam przypięty taki temat, ale i tak pierwsze zdanie z postu ~mike'a oddaje sens zarzutów. winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(mike @ 19.06.2009, 09:48:31 ) *
Ale pieprzenie bez sensu.

Tak jak ty lubisz się czepiać słow tak i ja to uczynię.
http://www.bryk.pl/s%C5%82owniki/s%C5%82ow...57-zapewne.html
Użycie tego słowa oznaczało przypuszczenie na które oczekuje ewentualnej (NIE TAK BRUTALNEJ) poprawki.
webdice
Osobiście nie widzę problemu w przyklejeniu kogoś wątku (oczywiście jeśli spełnia pewne kryteria), ale takie czynności raczej konsultuje się z resztą zespołu. Nie przypominam sobie sytuacji żeby ktoś o to prosił. Następnym argumentem jest to że ekipa robi coś dla was, użytkowników, więc wydaje mi się że przypięcie własnego wątku jest kiepską zapłatą za poświęcony czas.

Cytat(sowiq @ 19.06.2009, 09:41:34 ) *
(...) Zaraz dostaniemy po warnie za nabijanie postów i offtop w Hydeparku (sic!).

Masz racje, ostrzeżenie powinieneś dostać. Dyskusje na ten temat powinny być prowadzone w odpowiednim dziale. Że jest to Hydeprak to nie znaczy że możesz pisać co Ci się żywcem podoba.
hwao
Jak będziecie pisać magisterkę i sami potrzebować pomocy w zebraniu danych to zrozumiecie :-)

Nie widzę problemu. Temat będzie podpięty do niedzieli.
Cysiaczek
@sowiq, @wookieb - nie będzie równych i równiejszych póki ja mam coś w tej kwestii tutaj do powiedzenia. Nie, nie uważam, aby ten topik zasługiwał na przypięcie, ani jakiś jemu podobny. Jednak skoro już wisi, to wisi do niedzieli i tyle. Nie róbcie afery, proszę.

Pozdrwiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.