Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Obsługa formularzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryczakowy
Witam interesują mnie dwa efekty uzyskane w tej ankiecie http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwestionariusz/4967 zaznaczam że temat jest zupełnie przypadkowy smile.gif.
Chodzi mi w jaki sposób uzyskać taki efekt jak jest tam po kliknięciu wyczyść odpowiedź.
A drugi są pytania otwarte pola textarea po kliknięci którego zaznacza się od razu odpowiedź w tym momencie jest to checkbox ale interesują mnie również kontrolki typu radio.
Za wszelkie rady i sugestię będę bardzo wdzięczny.
Maxik
1. <input type="reset" value="Wyczyść formularz" />
2. Do textarea dodajesz zdarzenie onFocus które zaznacza checkboxa lub radio.
kamil4u
Cytat
Chodzi mi w jaki sposób uzyskać taki efekt jak jest tam po kliknięciu wyczyść odpowiedź.

Kod
onClick="return confirm('Tu pytanie?'); funkcja_czyszcząca_ pola();"

Cytat
A drugi są pytania otwarte pola textarea po kliknięci którego zaznacza się od razu odpowiedź w tym momencie jest to checkbox ale interesują mnie również kontrolki typu radio.

Kod
<input type="checkbox" id="test"><textarea onfocus="document.getElementById('test').checked = true;">
patryczakowy
Cytat(Maxik @ 11.06.2009, 18:51:47 ) *
1. <input type="reset" value="Wyczyść formularz" />

Właśnie nie chcę inputa tylko taki link jak jest tu w ankiecie i żeby czyścił nie cały formularz tylko jedną odpowiedź
drugie zaraz przetestuje i zobaczę czy o to mi chodziło
WIELKIE DZIĘKI ZA RADĘ

z zaznaczeniem chcboxa działa Jeszcze raz dzięki .
Jeszcze jak by mi ktoś lekko podpowiedział jak powinna wyglądać funkcja czyszcząca tylko jedno pytanie
kamil4u
Cytat
Jeszcze jak by mi ktoś lekko podpowiedział jak powinna wyglądać funkcja czyszcząca tylko jedno pytanie

Dla checkbox-a, radio:
Kod
referencja_do_elementu.checked = false;

Dla textarea,input type="text":
Kod
referencja_do_elementu.value = '';

referencja_do_elementu:
- document.getElementById
- document.getElementsByName
- document.getElementsByTagName
- inne - rzadko używane to nie podaje smile.gif
patryczakowy
Coś mi nie wychodzi napisałem taką funkcję
  1. <script type="text/javascript">
  2. function erase(id)
  3. {
  4. document.getElementsByName(id).checked = false;
  5. document.getElementsByName(id).value = '';
  6. }
  7.  
  8. </script>

a tak wywołuje czyszczenie
  1. <a class="erease" href="#" onClick="return confirm('Czy napewno chcesz wyczyszczyć tą odpowiedź?'); erase(2);">(wyczyść odpowiedź...)</a>

a wszystkie checkboxy kontrolki radio lub pola textarea mają name ustawione na 2
Maxik
To tak nie działa. Musisz to co zwróci Ci getElementsByName przetworzyć w pętli.
kamil4u
Cytat
Musisz to co zwróci Ci getElementsByName przetworzyć w pętli.

Po co smile.gif - no chyba, że chcesz usunąć wszystko co ma 'name' = 2, ale z tego co zrozumiałem wyżej jest inaczej:
Kod
<script type="text/javascript">
function eraseCheck(name)
{
document.getElementsByName(name)[0].checked = false;
}
function eraseValue(name)
{
document.getElementsByName(name)[0].value = '';
}
</script>
patryczakowy
kurcze czegoś w tym javascript nie rozumię przykładowo wygląda odpowiedź tak:
  1. <a class="erease" href="#" onClick="return confirm('Czy napewno chcesz wyczyszczyć tą odpowiedź?'); erase(13);">(wyczyść odpowiedź...)</a>
  2. <ul><li><input type="checkbox" value="14" name="13[]" id="zaznacz1"/> zaznacz1</li>
  3. <li><input type="checkbox" value="15" name="13[]" id="zaznacz2"/>zaznacz2</li>
  4. <li>
  5. <input type="checkbox" value="16" name="13[]" id="zaznacz3"/> zaznacz3<br/>
  6. <textarea name="13[]" cols="50" rows="1" onfocus="document.getElementById('zaznacz3').checked = true;"></textarea>
  7. </li></ul>

i po kliknięciu chcę wyczyszczyć wszystkie odpowiedzi z name="13[]" więc tak jak tu kolega poradził jeśli wszystkie to trzeba w pętli przejechać
  1. function erase(name)
  2. {
  3. tablica=document.getElementsByName(name);
  4. for (n in tablica)
  5. {
  6. tablica[n].checked = false;
  7. }
  8.  
  9. }

no i nie działa nie działa mi też sposób ten document.getElementsByName(name)[0].checked = false; co rozumiem że powinien w tym wypadku wyczyszczyć pierwszy element z tablicy?
kamil4u
Nie działa bo name masz 13[], a nie 13 smile.gif
patryczakowy
jak zmienię na 13 to też nie działa a po za tym potrzebuje to w skrypcie php odebrać jako tablicę więc musi być 13[]
kamil4u
Kod
<script>
function erase(n,t,a,i){
if(!confirm('Czy napewno chcesz wyczyszczyć tą odpowiedź?'))
  return false;

t=document.getElementsByName(n);
for(i=0; a=t[i++];){
  if(a.type == 'radio' || a.type == 'checkbox')
    a.checked = false;
  else
    a.value = '';
}
return true;
}
</script>

<a class="erease1" href="#" onClick="return erase('13[]');">(wyczyść odpowiedź...)</a>

<ul><li><input type="checkbox" value="14" name="13[]" id="zaznacz1"/> zaznacz1</li>
<li><input type="checkbox" value="15" name="13[]" id="zaznacz2"/>zaznacz2</li>
<li>
<input type="checkbox" value="16" name="13[]" id="zaznacz3"/> zaznacz3<br/>
<textarea name="13[]" cols="50" rows="1" onfocus="document.getElementById('zaznacz3').checked = true;"></textarea>
</li></ul>
patryczakowy
Wielkie dzięki teraz elegancko działa nawet rozszerzyłem to o pola typu select jedno jest pewne bez waszej pomocy jeszcze troszkę bym czasu przy tym spędził no cóż pora sobie zakupić jakąś nową lekturę z javascriptu.

no i znowu się zaciąłem przy tych tablicach, a więc teraz mam problem z walidacją formularza:
  1. <form action="?akcja=#" method="post" name="form" onsubmit="return validate(this);">
  2. <!--Przykładowe textarea --!>
  3. <textarea rows="4" cols="60" name="4[]"/>

no i skrypt którym chcę zrobić walidację:
  1. function trunc_space(str) { if (str.length>0) while (1) if (str.charAt(0)==" ") str=str.substring(1,str.length) else break
  2. return str } function validate(form){ var p=0;if (trunc_space(form.4[0].value).length < 15)) alert("Odpowiedź na pytanie nr 3 jest nieprawidłowa, zbyt krótka, min. to 15 znaków.");p=1} else if (trunc_space(form.4[0].value)=="") alert("Nie została udzielona odpowiedź na pytanie nr 3 ");p=1} else if (trunc_space(form.3[0].value).length < 15)) alert("Odpowiedź na pytanie nr 4 jest nieprawidłowa, zbyt krótka, min. to 15 znaków.");p=1} else if (trunc_space(form.3[0].value)=="") alert("Nie została udzielona odpowiedź na pytanie nr 4 ");p=1} else {p=0}; if (p==0) return true; else return false;}

Nie działa mi żaden zapis:
form.4[0].value
form.4[].value
form.4.value

Z góry dzięki za rady
erix
Nie nazywaj elementów od cyfr!

Kod
form.[4][0].value

?
patryczakowy
Cytat(erix @ 13.06.2009, 12:38:03 ) *
Nie nazywaj elementów od cyfr!

Kod
form.[4][0].value

?

No niestety też nie działa sad.gif
A jeśli chodzi o nazywanie elementów to normalnie tego nie robię ale teraz robię coś na wzór www.moje-ankiety.pl, takie formularze generowane z bazy danych i stąd takie nazwy jest to po prostu id pytania
erix
Ajjj, mój błąd:
Kod
form.elements[4][0].value

Ale wątpię, aby to zadziałało. Swoją drogą, przez tyle czasu mogłeś sam pokombinować.

Zmień identyfikatory na prawidłowe, zgodne ze specyfikacją: http://www.w3.org/TR/html401/types.html#type-name
patryczakowy
Cały czas kombinuję smile.gif w ostateczności zrezygnowałem przy textarea z tablicy po za tym brakowało parę klamer i ostateczna forma wyszła mi taka
Kod
document.form.open_4.value

Dzięki za rady
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.