malin90
13.06.2009, 09:36:20
Witam
Mam listę mailingową osób, które mogłyby być zainteresowane moim serwisem.
Serwis funkcjonuje już od jakiegoś czasu i zarejestrowało się na nim parę osób.
Lista mailingowa, którą posiadam ma kilka tysięcy maili, wśród których na pewno
znajdują się maile osób zarejestrowanych w moim serwisie. Chciałbym wyodrębnić
te maile z listy ale zupełnie nie wiem jak to zrobić. Może dałoby się to zrobić np w excelu ?
Pozdrawiam
erix
13.06.2009, 09:56:25
Cytat
Może dałoby się to zrobić np w excelu ?
Dałoby się.
Więcej pytań nie zadałeś.
malin90
13.06.2009, 10:22:32
Jak widzisz nie zadałem. Chodzi mi o pomoc w rozwiązaniu tego problemu ponieważ sam nie mogę nic wykombinować.
erix
13.06.2009, 10:24:51
No to jak mamy odpowiedzieć, jak nie podałeś żadnych informacji?
Nie chcesz przypadkiem sprzedawać maili?
malin90
13.06.2009, 10:30:02
Nie zamierzam nic sprzedawać
Cytat(malin90 @ 13.06.2009, 10:36:20 )

Chciałbym wyodrębnić te maile z listy ale zupełnie nie wiem jak to zrobić. Może dałoby się to zrobić np w excelu ?
Pozdrawiam
Tak jak napisałem w bazie jest kilka tysięcy maili i na pewno są wśród nich maile do osób, które są zarejestrowane w moim serwisie.
Chciałbym te maile usunąć ale nie wiem jak. I tu proszę Was o pomoc
Moli
13.06.2009, 21:07:08
Jeżeli w jednej tabli w bazie masz wszystkie meile, w drugiej masz meile użytkowników z Twojego serwisu, robisz zapytanie z drugiej tabeli (użytkownicy Twojego serwisu), lecisz po kolei i kasujesz dany email z drugiej tabeli. O to chodzi ?
Następnym razem postaraj opisać się dokładnie problem, jeżeli Tobie nie chce się poświęcić trochę czasu na opisanie problemu, czemu nam ma się chcieć Tobie odpisać ?
malin90
14.06.2009, 18:47:19
To nie jest tak że mi się nie chce opisać, po prostu wydawało mi się że
wszystko dokładnie wyjaśniłem.
Chodzi mi o to że od jakiegoś czasu posiadam pewien serwis.
Iluś tam użytkowników się w nim zarejestrowało podając przy tym oczywiście swoje maile.
Od jakiegoś czasu zbierałem maile osób, które mogłyby być zainteresowane moim serwisem.
Maili szukałem na innych stronach, pokrewnych tematycznie z moją.
W śród tych maili, które zbierałem z innych stron na pewno są maile do osób, które są już
zarejestrowane na mojej stronie.
Chciałem rozesłać maile wśród osób których maile zbierałem ale nie chciałem go wysyłać do osób
już zarejestrowanych na stronie.
Tak więc mam dwie bazy maili:
*pierwsza - z użytkownikami mojego serwisu
*druga - z mailami do osób potencjalnie zainteresowanych moją stroną
(znajdują się tu też maile do osób już zarejestrowanych i je właśnie należy usunąć)
Chciałbym te maile usunąć automatycznie bo trochę ich jest...
Mam nadzieję że tym razem jasno opisałem swój problem
Pozdrawiam
Moli
14.06.2009, 18:50:17
Opisałeś, ale teraz chcesz abyśmy wykonali robotę za Ciebie. Tak trudno Ci napisać proste zapytanie z pobraniem elementów z jednej bazy, przeleceniem pętlą po nich i usunięcie danej wartości z drugiej bazy ?
Kamil Jura
14.06.2009, 19:08:55
Pozwólcie, że posunę się krok dalej

( niestety musisz się naumieć o PHP trochę )
KOD A:
Kod
łączysz się z bazą danych....
za pomocą pętli for ( atrybut ilości wykonania pętli najlepiej ustawić przy pomocy SELECT COUNT ) porównujesz pojedynczo rekordy na zasadzie:
UZYTKOWNICY | WSZYSCY
Adres a | Adres a
Adres b | Adres inny
itd....
Teraz jak widzisz adres a istnieje w obu tabelach. Czyli prosty if -> jeżeli adres z pierwszej bazy jest taki sam ( == ) jak adres z drugiej bazy -> wtedy usuń ten adres z bazy wszyscy.
Mam nadzieje, że to Cię naprowadzi. Inaczej, jeżeli nie zamierzasz się zaznajomić z PHP zapraszamy serdecznie do działu Giełda Ofert

Ktoś się znajdzie na pewno.
Moli
15.06.2009, 08:27:06
Cytat
niestety musisz się naumieć o PHP trochę
No niezupełnie, tak naprawdę można zrobić to jednym zapytaniem w bazie danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.