mam plik robiący mi miniatury z obrazka w locie, chciałbym jednak, aby ten plik zrobił miniaturę obrazka, a następnie przyciął ją do odpowiedniej wysokości. Np. jeżeli obrazek ma 500x1000px to miniatura zmniejszy go do 100x200px a następnie niechaj go zetnie do 100x50px, czyli zwyczajnie obetnie 3/4 obrazka od dołu.
Obecnie mój skrypt robi jednak jedynie miniatury:
<?php $obrazek="img/arts/".$_GET['o']; $ms=$_GET['ms']; $mw=$_GET['mw']; if(!$ms) $ms=100; if(!$mw) $mw=100; $szer=$rozmiar[0]; $wys=$rozmiar[1]; //skaluje $x=$ms/$szer; $mw=$wys*$x; if($pliki[1]=='png') { $zrd = ImageCreateFromPng($obrazek); $prz = imagecreatetruecolor($ms,$mw); imagecopyresized($prz, $zrd, 0, 0, 0, 0, $ms, $mw, $szer, $wys); imagepng($prz); ImageDestroy($zrd); ImageDestroy($prz); } else { $zrd = ImageCreateFromJpeg($obrazek); $prz = imagecreatetruecolor($ms,$mw); imagecopyresized($prz, $zrd, 0, 0, 0, 0, $ms, $mw, $szer, $wys); ImageJpeg($prz, null, 100); ImageDestroy($zrd); ImageDestroy($prz); } ?>
Nie mam pojęcia, jak nakazać mu zamiast wyświetlania tego obrazka zrobienia na nim kolejnej operacji, czyli skadrowania... (samo kadrowanie wiem już jak wykonać).