Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kiedy nie uda sie otworzyć strony: www.strona.com/index.php?zm=ąśćęłóń&zm2=ąśęćźżłóńąśęćż
Forum PHP.pl > Forum > PHP
statek
Witam,
nie udaje mi się zdobyć odpowiedzi na to pytanie: w jakich warunkach użytkownik nie będzie miał dostępu do strony o przykładowym adresie:
www.strona.com/index.php?z m=ąść ęłó ń&z m2=ąśę ćźżłó ńąśęćż

Czy Tajlandczyk, albo Gruzin ze swoim systemem i przeglądarką (system i przeglądarka w wersji narodowej albo angielskiej) będzie mógł otworzyć powyższy adres?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
erix
Raz Ci już przecież zalinkowałem...

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=118630
statek
erix nawet napisałem odpowiedź w zaklinowanym temacie przed tym jak podałeś linka => przeczytałem go. Ale niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie. Potrzebuje konkretnej odpowiedzi. Czy człowiek używający zupełnie dla mnie egzotycznego języka (a co za tym idzie również os i cały soft ma w swoim języku) będzie w stanie załadować ta stronę? Odczyt się nie martwię bo treść strony jest w utf-8.

Czy jeśli będzie mógł odczytać tą stronę, to kiedy taka strona będzie niedostępna i dla kogo? Kiedy to nie będzie działać?

Ostatnie pytanie, jak to wpływa na SEO?

PS
Ja mogę otworzyć góógle.pl, a inni mieszkający w innych zakątkach świata?
Darti
Będzie działać wtedy, gdy dostanie do kliknięcia url'a.
Gdy każesz mu to wpisać to niby też mógłby się dostać na tą stronę ale z problemami - za pomocą klawiatury ciężko mu będzie wpisać taki adres (albo przestawi zestaw znaków klawiatury albo metodą ctl+c i ctrl+v).
Poczytaj w manualu: urldecode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
statek
Darti bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Jesteś wielki, jako jedyny potrafiłeś konkretnie i rzeczowo napisać co i jak smile.gif

Wiem użytkownik nie będzie mógł wpisać takiego adresu, tylko wyklikać. Ale chodzi mi o podstrony serwisu, zatem i tak będzie używał zakładek, albo kopiował cały adres aby przykładowo komuś go wysłać. Ważne, że to będzie działać - nie miałem jak tego sprawdzić a nigdzie nie znalazłem informacji o takim przypadku.

Powiedz jak takie adresy wypływają na pozycjonowanie? Będą zauważalnie obniżać range strony?
I jeszcze jedna bardzo dla mnie ważna sprawa. Jak ukryć w adresie nazwy i wartości zmiennych przekazywanych metodą GET?
Przykładowo mam ileś katalogów na dysku a w nich są pliki, które maja być załadowane na odpowiednie podstrony. I chciałbym uniknąć takiego adresu odnośnika: strona.com/index.php?kat=nazwakatalogu&pkat=nazwapodkatalogu&ppkat=nazwapodpodkatalogu i tak dalej:) A potrzebuje tych informacji aby skrypt wiedział skąd ma ładować dane na stronę. Czy da się to zrobić w sposób niezależny od serwera? Stronę będę mieć na serwerze ms iis, dlatego nie mogę użyć narzędzi z apacha. Da się to jakoś w php zrobić aby mieć adres: strona.com/nazwakatalogu/nazwapodkatalogu/nazwapodpodkatalogu/
Jakaś podpowiedź, cokolwiek, w ogóle nie wiem czego się złapać aby to zaimplementować.

Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję.
grzegosh
google -> "przyjazne adresy", "ładne adresy"
http://webmade.org/porady/przyjazne-adresy-url.php
statek
Dzięki grzegosh za link.

Problem w tym, że na podanej stronie (jak i odnośnikach z niej prowadzących, jak i innych stronach, które znalazłem) wszystkie metody wymagają edycji .htaccess. A ja stronę będę trzymać na serwerze IIS. Czyli nie mogę skonfigurować .htaccess, bo go nie mam. W ogóle nie bardzo mam dostep do konfiguracji serwera, mogę jedynie na nim umieścić stronę. Może znasz jakieś rozwiązanie, które da się zastosować jedynie przy pomocy php? Do tej pory jedynie wymyśliłem, że mógłbym napisać skrypt generujący w każdym podkatalogu index.php. No ale to kiepskie rozwiązanie. Jak to lepiej zrobić, bez apacha niestety.

Pozdrawiam
erix
Albo prosisz admina o dopisanie regułek, albo o przekierowywanie wszystkich żądań na index.

Potem wyłuskujesz sobie to, co Ci trzeba z tablicy $_SERVER.
statek
erix nie bardzo mam kogo prosić, bo człowiek, który administruje tym serwerem nie bardzo wie jak to robić. Działa poczta i widać strony z poszczególnych katalogów, nawet z zewnątrz można je przeglądać - to też chciałbym jakoś w php zabezpieczyć, ale nie wiem jak? I nic więcej ja z tego serwerowca nie wycisnę. Po lekturze wcześniejszych odnośników widzę, że na razie będę potrafił skonstruować jedynie takie adresy: strona.com/index.php?war1/war2/war3/war4/war5. Masz jakiś pomysł jak w php bez generowanie index.php w każdym katalogu zrobić lepsze adresy? Tak, żeby ten index.php był na końcu, albo wcale go nie było?

Pozdrawiam.

Chciałem się jeszcze upewnić w innej kwestii. Czy dla statycznego tłumaczeni strony (kontakt -> contact, o mnie -> about me, opis -> description, odnośniki -> links, ...) jest lepsze rozwiązanie niż plik językowy z tabelą? I jeszcze jedno, zawsze mogę zrobić 3pliki description.pl, description.en, description.de. I wszystko fajnie, zmienna $lang jest globalna i wiadomo, które pliki mają być kiedy ładowane na stronę. Chce zmienić tłumaczenie, to otwieram plik i zmieniam, jedynie description na opis muszę przy pomocy jakiejś tabeli przetłumaczyć, chyba, że użyje polskich nazw, ale wtedy czasami pojawia się znaki diakrytyczne. Ale czy da się zrobić coś podobnego dla katalogów? Ma ktoś jakiś pomysł, czy jednak trzeba tłumaczyć z tabelek wszystkie nazwy?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!
PS
Chyba zmądrzałem i dałem sobie już spokój z tymi dziwnymi polskimi adresami:) Teraz tylko pytanie jak efektywnie tłumaczyć nazwy katalogów/plików przy jednoczesnej łatwości wprowadzania zmian.
potreb
Masz opcję IIS albo Apache.
Jeżeli IIS to główny problem wyszukanie alternatywnych odpowiedników takich jak httaccess. Oczywiście MS stworzył super aplikację do friendly url, ale promuje ją na IIS 7.
Niestety nie miałem okazji przetestować jej bo korzystam jeszcze z 6.

Jeżeli chodzi o przeglądanie katalogów admin, będzie musiał w IIS dla twojego katalogu zmienić ustawienia,
Także, good luck & have fun.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.