Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MYSQL] Dane z bazy w skrypcie JS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andaramuxo
Mam kod, który odlicza liczbę dni, godz, min i sekund do określonej daty, wszystko ładnie śmiga, lecz jak mogę pobrać dat z bazy mysql do tego skryptu js? Chodzi mi dokładnie o to, a żeby poprzez funkcje SELECT wybrać datę, zapisać ją do zmiennej np. $data i zamiast daty w JS wpisać zmienną $data, da się takie coś wykombinować, a może jakieś inne sugestie? Szukałem łączenia PHP z JS, ale tylko przez funkcje "echo/print".
Czy będzie tu potrzebny AJAX?
Spawnm
ale select w sql czy html tongue.gif

jak sql to dajesz query z select data from costam limit 1
potem result i echo 'var jszmienna="'.$datazzsql.'";';

jak select html i bez przeladowania to ajax, najłatwiej z jquery dać .load() to pliku który wyświetla datę z sqla
Andaramuxo
Dobra jarze, SELECT przez sql`a. Ja mam tak, że wchodzę sobie na strone, w niej mam skrypt php który wybiera datę dla określonego usera, pętla while i jest wynik, i teraz ten wynik przypisać do JS, ja w ten sposób kombinowałem, no ale nie wiem czy dobrze. A i jeszcze, jak można zamienić date
Pawel_W
tworzysz w js obiekt
  1. var czas = new Date();
a dalej poczytaj o
Kod
setYear()
setMonth()
setDate()
setHours()
setMinutes()
setSeconds()
setMilliseconds()
Andaramuxo
Wyjaśniam od początku, mam skrypt JS który odlicza ile zostało dni, godzin, minut i sekund do określonej daty. No działa ładnie, lecz chcę, aby ta data do której ma być odliczana była pobrana z bazy mysql, np tak
  1. $sql = "SELECT `data` FROM `tabela` WHERE `login`= 'login'";
  2. $zapytania = mysql_query($sql);
  3. while ($wiersz = mysql_fetch_array($zapytania, MYSQL_ASSOC)) {
  4. $datax = $wiersz["data"];
  5. echo $datax

To jest kod, który odczytuje datę. Mi chodzi o to, żeby zmienna $datax (to jest data wyciągnięta z bazy) była podstawiona w skrypcie JS zamiast daty normalnej do której ma odliczać.
Spawnm
no to daj echo z tą zmienną w tamto miejsce , w czym problem ?
  1. <script>
  2. var dad=" <?php echo $data; ?> ";
  3. </script>
Andaramuxo
Ale ja głupi jestem, no tak, ale zadziała? Na razie nie sprawdzę bo muszę datę prze konwertować z 2010-06-18 22:32:55 na 2010,06,18,22,32,55. Jakiej funkcji użyć do wyciągnięcia np. godziny z daty?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.