Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Form bez odświeżania strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk20120
Witam,
mam pewien problem. Mam przesuwane div'y na mojej stronie i chce zrobic przycisk, który "zapisze" pozycje tych div'ów i wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że podczas naciskania przycisku:
  1. <form method="post" >
  2. <input type="submit" name="wyslij" value="wyslij" /> </form>

Strona się odświeża, a div wskakuje na miejsce gdzie był, nie na miejsce ustawione przez usera i dopiero wtedy wykonuje się instrukcja zapisywania:( (zrobiłem ją za pomocą "if(isset($_POST['wyslij']))"). W efekcie, divy zapisują się tam gdzie były, nie tam gdzie ustawił je user. Więc tu moje pytanie, da się jakoś zrobic <form> bez odświeżania strony lub jakoś inaczej wykonać ten kod po naciśnięciu przycisku questionmark.gif
Spawnm
da się za pomocą ajaxa.
zobacz np jquery smile.gif
Maxik
Użyj do tego prostego AJAXa i zdarzenia formularza onSubmit
patryk20120
Mało wiem o AJAXie, dacie może jakieś wskazówki jak tego użyć, bo nie mam pojęcia tongue.gif
erix
Najpierw użyć Google i wyszukiwarki.
patryk20120
No tak, ale pod jakim hasłem szukać questionmark.gif ajax, onsubmit, bo nie wiem :/
Spawnm
pewnie tak...
dodatkowo masz przylepiony temat z kursami .
patryk20120
Kursu AJAXa tam nie ma...
Spawnm
ooooo a to ciekawe bo ja go widzę w 1 poście i to jeszcze pogrubione info że jest ...
dodatkowo poczytaj o jquery na jquery.com
erix
To wysil szare komórki i wpisz w Google, co trzeba.

Bana na klawiaturę masz?
patryk20120
Co do tego kursu AJAXa to mówię, że nie ma... Kliknij sobie w link...
erix
Ojej... sad.gif

http://pl.lmgtfy.com/?q=kurs+ajax
Spawnm
buu serio nie ma :<
ale jquery.com działa smile.gif
patryk20120
Nie no, sory, ale nie mam pojęcia jak to zrobić :/
Wicepsik
google gryzie? withstupidsmiley.gif

http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=
patryk20120
Nie gryzie, po prostu nie moge znaleźć, a tam co podałeś też nie ma nic...
Wicepsik
Jest. Poszukaj bo nawet na forum było smile.gif
erix
Nie umiesz, czy udajesz? Dostajesz gotowe frazy do wyszukiwarek, gotowca oczekujesz?
patryk20120
Wiem, że wydaje się to śmieszne... Nie oczekuję na gotowca, napisałbym żebyście dali mi gotowy kod...
erix
Wszystkie Twoje wypowiedzi wskazują na to, iż oczekujesz na gotowca. Dostałeś wszystko, co trzeba, teraz do roboty.
patryk20120
No dobrze smile.gif Znalazłem to: http://nettuts.com/tutorials/javascript-aj...h-using-jquery/

ale czy ktoś powie mi jak uruchomic kod PHP w tym tongue.gif questionmark.gif Bo gdy np. daje tam funkcje, to ona wykonuje się od razu.
Chodzi o tą linie:
  1. $('#contact_form').html("<div id='message'></div>");

jak tam zrobić, aby wykonał się kod php, próbowałem tak:
  1. $('#contact_form').html("<div id='message'> <? moja_funkcja(); ?> </div>");

Lecz funkcja wykonuje się od razu :/
Spawnm
np. przez
.load()

więcej o funkcji na jquery.com
patryk20120
No tak, tylko z tego co tam jest napisane, load() ładuje zawartość np. jakiegoś div'a z pliku do danego div'a w danym pliku, a wtedy mój kod php nie działa, ponieważ nie pobiera zmiennych z index, a gdy umieszczę tą funkcję w div'ie w index to kod php wykonuje się tongue.gif Jest może inny sposób na wykonanie kodu php po kliknięciu w jakiś przycisk, lub coś w tym stylu questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.