Cytat(tosiek @ 27.06.2009, 11:28:45 )

wiem, ale adres będzie znany publicznie

i potrzebuję coś co nie dopuście ciekawskich aby tylko curl się mógł łączyć

przecież nie musisz publicznie wszystko pokazywać - zresztą głownie curl słuzy do łączenia się z innymi domenami - możesz jakąś funkcją albo zniekszałcić parametry get, albo po prostu tylko pod innym hostem - a jesli to ma być dla wąskiej grupy urzytkowników to logowanie do strony curla jeszcze dołuż - dokladnie nie wiem o co Ci chodzi - rozwiązanie poprostu dostosowywać trzeba do potrzeb

osobiście curl o tyle mi się podoba że umożliwia mi i kilku znajomym grę na jednym koncie w tym samym czasie - a że czasu nie mamy to na wzajem się zastępujemy i w tym samym czasie jesteśmy zalogowani bo takie było założenie - ale nikt z zewnątrz nawet jeśli widział by adres na stronę nie wejdzie gdyż ona ma zapamiętane logowanie tylko dla kilku komputerów gdzie żywotność się przedłuża tylko jeśli się przegląda daną stronę....
a pozatym jesli chcesz parsować jakąś stronę to dla większej elastyczności porzuć przeszukiwanie strony na bazie wyrażeń regularnych a oprzyj to o DOM - świetne narzędzie

ogólnie zabawa curlem o tyle też może się przydać że dodatkowo można szukać kolejnych metod prostych zabezpieczeń przed laikami - czyli jednym słowem jeśli coś dajemy publicznie w sieci to tego całkiem nie da się ukryć przed każdym lub przed zczytywaniem treści przez roboty - jednak poznając mechanizmy proste roboty nie mają szans

[edit]
a jesli to ma być tylko autoryzacja między skryptami to dadaj jakiś dodatkowy parametr jaki ma wystąpić i możesz go przesłać postem - lub jakiś zakodowany mały ale malusieńki pliczek binarny jako klucz - wszystko zależy od potrzeb i siły zabezpieczenia

ogólnie możesz też na skryptach zrobić wymóg dla każdej następnej strony referera oprócz strony głównej - przy czym dla dodatkowego zabezpieczenia to porównać referera z hostem na którym skrypt jest wykonywany - w ten sposób nawet przy bezpośrednim skopiowaniu adresu i wklejeniu w przeglądarkę nie wejdzie się na inną stronę nie wchodząc w pierw na stronę główną - dalej można przeglądać tylko jesli się przeglądało stronę z danego serwera - ogólnie pomysłów na zabezpieczenie można by wymyslać multum