Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] szablon pod portfolio
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
enemyofarcha
Witam, ponieważ zaczynam zabawę z językiem php, chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym przygotować pod swoją stronę szablon portfolio, który będzie wyglądać podobnie do układu na tej stronie http://www.krystianborek.com/portfolio/category/1.html

Również chciałbym żeby dane były zapisywane i pobierane z bazy danych. Proszę o jakieś wskazówki tutoriale.
Pawel_W
poczytaj jakieś kursy w necie np. www.kurshtml.boo.pl ,zrób szablon strony "na sucho" tzn. z przykładową treścią, a potem podepnij pod to php, tak żeby dane były pobierane z bazy mysql

ps więcej info znajdziesz tutaj:
http://www.forum.php.pl/linkiKursy_dla_poc...ych_t12816.html
enemyofarcha
Dzięki za kierunek winksmiley.jpg Szablon strony HTML jest już wykonany i siedzi na serwerze..A też nie wiem jaki kurs mi w tym pomoże
DREEMus
Generalnie każdy Cie wprowadzi w świat PHP smile.gif
Potem, doczytasz MySQL i reszta przyjdzie z czasem smile.gif
enemyofarcha
Cytat(DREEMus @ 28.06.2009, 21:51:11 ) *
Generalnie każdy Cie wprowadzi w świat PHP smile.gif

No tak, tylko nie mam pojęcia od czego zacząć i jak co działa, jak również do czego służy. A ze mną jest tak że jak ktoś mi pokaże i i trochę objaśni to znaczniej szybciej i łatwiej wchodzę w temat niż: "Tu wpisz to, tam to i masz to." sciana.gif
marian2299
Ale co w ogóle chcesz zrobić?
blooregard
Cytat
No tak, tylko nie mam pojęcia od czego zacząć i jak co działa, jak również do czego służy.

Zacznij od początku:
  1. <?php
  2. // dwa slashe to znak komentarza - nie wyswietlaja sie na ekranie
  3. // znacznik <?php informuje serwer www, ze tu zaczyna sie tresc interpretowana przez PHP
  4. // plik nalezy zapisac pod nazwa z rozszerzeniem .php
  5.  
  6. //instrukcja echo wyswietla tekst na ekranie
  7. echo "Hello world";
  8.  
  9. //znaczniki HTML zawarte w znakach cudzyslowu sa parsowane jako HTML:
  10. echo "<b>Pogrubiony Hello World</b><br />a to juz w nowej linii";
  11.  
  12. //nie dajemy znacznika zamykajacego na koncu skryptu - takie zalecenie pozwalajace uniknac bledow zwiazanych
  13. // z bialymi znakami  - ale o tym kiedy indziej
  14. ?>

Skrypt zapisujez pod nazwą np. index.php i odpalasz sobie na serwerze: sciezka_do_katalogu/index.php.

Jeśli masz prawidłowo skonfigurowany serwer www, to zobaczysz coś takiego:
Cytat
Hello world exclamation.gif!Pogrubiony Hello World
a to juz w nowej linii

A dalej już z górki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.