Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google - historia zaistnienia i rozwoju.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lk_hc
Oglądałem w weekend ten film o Google: http://www.megavideo.com/?v=6D8DV0YS a właściwie oglądałem to za dużo powiedziane. Nazwijcie mnie ignorantem ale film był tak miałki, propagandowy, płytki od strony ukazującej historię firmy i zagadnienia techniczne że chyba po 70% wyłączyłem. Żałosne dziennikarstwo moim zdaniem.

Bo jak inaczej nazwać publikację która historię powstania największej firmy ostatniej dekady prezentuje w zdaniu (parafrazuję): "Kiedy google powstało, miało siedzibę w garażu, po tygodniu mieli biuro, po miesiącu cały budynek a po kwartale kilka budynków". To jest rzetelna dziennikarska informacja opisująca powstanie największej korporacji ostatnich lat, według dziennikarzyny która wypuściła ten dokument.

Zmierzam do tego, że nie mogę ogarnąć w jaki sposób ta firma tak strasznie urosła w ciągu kilku lat. Przecież każdy wie, że firma najwięcej kasy potrzebuje na starcie, kiedy jeszcze nie ma płynności finansowej; stabilnych przewidywalnych obrotów. A przecież głównym dochodem Google są reklamy, których na początku działalności niby było a jeśli były to musiały przynosić malusieńkie dochody...

Inwestor powiecie. Ok, ale skąd? Kto? Wiadomo? Przecież to musiał być ogromny kapitał a ten biznes nie był sprawdzony. To nie tak jak digg - wykop, facebook - n-k, e-bay - allegro. To było coś totalnie nie do ogarnięcia dla biznesmena z tamtej epoki, nieprzewidywalne było to jak ta firma się rozwinie, a na pewno nie na tyle przewidywalne aby wpakować w to miliony dolarów (a podejrzewam że inwestycje w tą firmę na jej starcie musiałby iść co najmniej w takie rzędy kwot). Bo przecież ta firma przez pierwsze lata swojej działalności nie mogła zarabiać!

W dodatku w okresie dojrzewania krach "dot-comów".

Na wiki jest napisane: "Firma przetrwała załamanie rynku dot-comów i rozwijała się od tego czasu dzięki wsparciu prywatnych inwestorów(...)" Kto inwestował kase w firmę, która nic nie produkuje i nie świadczy żadnych komercyjnych usług. Tak! Reklamy, ale moim zdaniem reklamy do 2004 roku nie stanowiły wystarczającego dochodu aby uczynić spółkę rentowną. Jeśli się mylę niech się wypowie na ten temat ktoś bardziej obeznany.

Podsumowując: Stawiam tezę, że firma google została utworzona sztucznie; nierynkowo.
Co o tym sądzicie?
dr_bonzo
Cytat
a na pewno nie na tyle przewidywalne aby wpakować w to miliony dolarów (a podejrzewam że inwestycje w tą firmę na jej starcie musiałby iść co najmniej w takie rzędy kwot). Bo przecież ta firma przez pierwsze lata swojej działalności nie mogła zarabiać!

Tylko to nie jest tak ze investor wklada w nia swoje wszystkie 10 milionow.
Tylko ma ich np miliard i inwestuje w 30 takich firm, czesc z tych inwestycji sie nie uda, a jedna z nich, np taki google, przyniesie mu zuski znacznie przewyzszajace straty spowodowane przez pozostale inwestycje.

Cytat
Kto inwestował kase w firmę, która nic nie produkuje i nie świadczy żadnych komercyjnych usług. Tak! Reklamy, ale moim zdaniem reklamy do 2004 roku nie stanowiły wystarczającego dochodu aby uczynić spółkę rentowną. Jeśli się mylę niech się wypowie na ten temat ktoś bardziej obeznany.

Oni placili za potencjal, wiedzieli, byli przenkonani, tak im wyszlo z analiz ze za kilka lat im to sie zwroci wielokrotnie. To nie byla inwestcja krotkoterminowa.
sztosz
Google to spisek winksmiley.jpg
Lk_hc
Hehe, wiedziałem że padnie takie stwierdzenie. No powiedzmy, że postanowiłem z innej strony spojrzeć na powstanie i rozwój monopolu.
sztosz
Ja tak z ironią o tym spisku winksmiley.jpg
kwiateusz
jest coś takiego jak business angels czyli anioły biznesu na polskie. to grupa osob ktora ma duzo gotowki, wynajduje startupy warte zachodu i w nie inwestuje oczekujac zyskow winksmiley.jpg i jak dr_bonzo pisał zainwestują w 30 firm, ale wystarczy ze kilka przezyje to koszty im się zwracają z nawiązką winksmiley.jpg to podlega dokłądnym zapisom w kontrakcie etc. ze przez kilka lat musza oddawac zesc dochodu etc.
Lk_hc
@sztosz, pewnie, ale to serio możnaby nazwać jakimś tam spiskiem jeśli okazałoby się prawdą.

Ogólnie, jasne że scenariusz przedpotopowych tropicieli startupów/inwestorów jest wysoce prawdopodobny.

PS: Proszę cię, kwiateusz: nie używaj określenia "anioły biznesu"! Toż to oksymoron! Biznes nie ma nic wspólnego z dobrymi uczynkami winksmiley.jpg Z korzyściami; owszem. Może nawet dla wszystkich stron czasami, ale aaevil.gif business is business aaevil.gif not fucking heaven ;-)
Ciupaska
Google chce mieć wszystko, i to ich kiedyś zgubi.

Zapraszam na świetny dokument poświęcony min. Yahoo oraz Google, gdzie można zobaczyć jak powstawało google, poznać ludzi bez których Lary i Sergiej, zamknęło by google.

Wojna Wyszukiwarek - Dokument
batman
Cytat
Podsumowując: Stawiam tezę, że firma google została utworzona sztucznie; nierynkowo.
Równie dobrze możesz to samo napisać o o2, facebook, czy nasza-klasa. Wszystkie te serwisy powstawały w przysłowiowym garażu i dzięki uporowi twórców oraz gotówce sponsorów, stały się rozpoznawalne na świecie/w polsce.
Należy pamiętać, że każdy serwis powstaje z myślą o jakiejś niszy lub z "nowatorskimi" rozwiązaniami, które mają zapewnić jak największy rozgłos. Innymi słowy - powstały nierynkowo.

Cytat
Google chce mieć wszystko, i to ich kiedyś zgubi.
Sądzę, że już zaczyna ich to gubić. Widzę to po sobie. Permanentne wersje beta, dosyć częste awarie oraz brak jakiegokolwiek zmysłu estetycznego (każda z aplikacji Google, za wyjątkiem Picasy, jest wizualnie okropna), spowodowały, że zacząłem używać usług live.
Ciupaska
Onet.pl powstawał z kapitałem kilku tysięcy złotych, pracowało w nim 7 osób. A teraz to największy portal w Polsce.
Google to już nie tylko wyszukiwarka, Picassa, jest również wizualnie okropna, a do tego może jestem głupi, ale interfejs jest lekko mówiąc do dupy.
Youtube, to coraz gorszy serwis, coraz bardziej powolny, coraz bardziej wkracza do niego cenzura, i chodzą słuchy że niektóre z opcji, będą płatne.

Ja wieże że google jednak wróci do myślenia z przed kilku lat, i pozbędzie się dziadostwa i nie potrzebnych nikomu funkcji typu "Kalendarz beta" Na co to komu....

W ww. Dokumencie na samym końcu, pada kilka zdań, które zepsuły mi chumor na cały dzień, ale to niestety prawda.
dr_bonzo
Cytat
Ja wieże że google jednak wróci do myślenia z przed kilku lat, i pozbędzie się dziadostwa i nie potrzebnych nikomu funkcji typu "Kalendarz beta" Na co to komu....

\to ze ty nie uzywasz nie znaczy ze nikt tego nie uzywa.

Cytat
Youtube, to coraz gorszy serwis, coraz bardziej powolny, coraz bardziej wkracza do niego cenzura, i chodzą słuchy że niektóre z opcji, będą płatne.

A od kiedy to biznes ma dla wlasciciela nie przynosic zyskow? Na rzaie YT nie przynosi zyskow, wiec kombinuja jak to zmienic.
bim2
Używam w większości usług Google, ale jakoś brakuje mi odpowiednika Mesh. Emaile mi nie dochodzą na Google Apps, na 3 różnych domenach.

Co do youtuba, cenzure muszą robić, bo fimry nie chcą umów podpisać, dlatego liczę na TPB Video smile.gif Chociaż, teraz po wykupieniu TPB może być podobnie.
Diablos
Polecam przeczytac ksiazke Google Story, A. Vise'a. Tam przeczytasz skad sie wzieli inwestorzy, kto nim byl a takze jakimi kwotami dysponowali.

Jako ciekawostke powiem Ci ze Eric Shmidt rozpoczynajac prace w Google sam dal z wlasnej kieszeni spora sume. Po czesci zeby sie "wkupic" i pokazac ze mu zalezy na firmie.
batman
Cytat(bim2 @ 30.06.2009, 15:58:15 ) *
Używam w większości usług Google, ale jakoś brakuje mi odpowiednika Mesh.
W Google można zrobić udawanego Mesh-a winksmiley.jpg Może nie Mesh-a, a usługę do przechowywania plików. Jest wtyczka do Fx, która traktuje konto pocztowe jak ftp. Niestety wielkość pojedynczego pliku nie może być większa od maksymalnej wielkości załącznika.
Swoją drogą, ciekawe dlaczego Google nie wprowadził usługi hostowania plików?

A tak na marginesie, przy okazji wydania Live Wave 4, MS ma połączyć wszystkie usługi synchronizacji i przechowywania danych, by korzystały z jednej przestrzeni dyskowej w postaci SkyDrive ~25GB.
bim2
Batman, to tylko naciągany mesh... nie dziękuję, ale to co daje mi MS jest świetne. smile.gif

Google schodzi na psy...
Ciupaska
Cytat
Swoją drogą, ciekawe dlaczego Google nie wprowadził usługi hostowania plików?

Po pierwsze nie opłacalne, po drugie to nie droga którą idzie google
kajzur
Picassa ma świetny wygląd, i wystarczające opcje - ogólnie bardzo ją lubie i cenie. Co do google.. Nie ma co ukrywać, to już potęga, i pnie się jeszcze wyżej, a czy schodzi na psy? Ja tam nie zauważyłem tendencji spadkowej tongue.gif
sztosz
Ja do Picassy nie mam żadnych zastrzeżeń, o niebo lepsza od wszystkiego innego czego używałem do hostowania zdjęć.
WebCM
Google trzeba pogratulować przejrzystego interfejsu wyszukiwarki Google i algorytmu PageRank. Ich usługi jeszcze mają braki, ale wzięli się do roboty, gdy konkurencja zaczęła deptać im po piętach. Google StreetView w Mapach to ciekawa funkcja, ale wymaga szybkiego łącza. Korzystam z Google Groups (do usenet) i Google Code. Interfejs SVN jest rozbudowany, ale pozostałe działy oparte tylko o tagi.

Na początku była tylko wyszukiwarka - coraz popularniejsza... Dochodów nie mogli mieć zbyt wiele.
bartg
Wszyscy narzekaja na YT... a Google i tak dopłaca według obliczen 2 firm od 400 do 700 milionow $.
Shadowsword
Cytat
Google trzeba pogratulować przejrzystego interfejsu wyszukiwarki Google i algorytmu PageRank

Czy ja wiem czy jest czego gratulować tongue.gif
bim2
Dla mnie jest biggrin.gif Dzięki pagerankowi cośtam zarabiam na systemie wymiany linków :] Więcej to niż dochód z adsense ;/
Ciupaska
Więcej niż dochód z adsense?questionmark.gif Ja na linkach pozycjonujących zarobił bym góra 100zł miesięcznie, dzięki AdWords zarabiam 1200zł miesięcznie, wiadomo, jak ktoś robi farme linków po 100 linków, to może wyjść tyle...
bim2
Ciupaska to gratuluje, niestety ja mam małą stronę o średnio znanej książce. Na adwords było ciężko kilka $ miesięcznie wyciągnąć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.