Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSSQL i PHP+Apache na Unix-ie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
ziemot
Witam!

Mam pytanie odnośnie połączenia do MS SQL z serwerów unixowych...

Moja architektura serwerów wygląda tak, że na serwerze windowsowym mam bazę danych MS SQL, natomiast serwer aplikacji w PHP i Apache'a chciałbym postawić na oddzielnej maszynie - najlepiej jakiś Linux/Unix.

Teoretycznie zestaw bibliotek i funkcji PHP odpowiedzialnych za łączenie się z bazą danych jest taki sam (chyba) i dla unix'ów i dla windowsa... ale czy na pewno? Czy spotkał się ktoś z Was z problemami w działaniu aplikacji napisanej w PHP i postawionej na maszynie unixowej ale wykorzystującej bazę danych MS SQL a wynikających właśnie z takiej hybrydy unix + windows?

Mam potężne obawy o wydajność i stabilność apache + php postawionych na windowsie - używam takiego rozwiązania ale tylko na serwerach developerskich... więc nie mam wiedzy na ten temat jeśli chodzi o serwery produkcyjne.

ZiemoT
nospor
php postawione na linuxie moze smialo sie laczyc z bazą postawioną na windowsie i na odwrot
Zbłąkany
Nie jest taki sam. Pod Windows jest to biblioteka ntwdblib.dll, a pod *nix'ami do tego celu służy FreeTDS . Wydajność takiego zestawu jest dobra, pod warunkiem, że maszyny są odpowiednio mocne i ich przepustowość jest duża smile.gif
MiChaSSs
Mnie podobnie jak autora postu interesuje, mozliwosc podlaczenia sie z poziomu PHP (ustawiona flaga mssql podczas kompilacji) postawionego na Linux-ie do bazy danych Microsoft SQL Server 2008? Probowal juz ktos czy taka konfiguracja dziala? Ostatnio googlujac troche, widzialem ze jednak programisci maja z tym problem, stad moje pytanie (opieram sie na 2. komentarzu tutaj -> http://php.net/manual/en/book.mssql.php). MS wydal jakis specjalny SQL Server Driver for PHP ale to dziala tylko pod Windows-em (co prawda MS dal kod do tego, wiec moze mozna to jakos zaimplementowac pod Linuxem?). Aktualnie uzywam takiej konfiguracji:

--------------------------------------------------------------------------------

michasss@laptop ~ $ emerge -pv dev-lang/php

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild R ] dev-lang/php-5.2.9-r2 USE="apache2 berkdb bzip2 cgi cli crypt curl curlwrappers gd gdbm iconv ipv6 mssql mysql ncurses nls pcre readline reflection session simplexml spl ssl threads truetype unicode xml xmlreader xmlwriter zip zlib -adabas -bcmath -birdstep -calendar -cdb -cjk -concurrentmodphp -ctype -db2 -dbase -dbmaker -debug -discard-path -doc -empress -empress-bcs -esoob -exif -fastbuild -fdftk -filter -firebird -flatfile -force-cgi-redirect -frontbase -ftp -gd-external -gmp -hash -imap -inifile -interbase -iodbc (-java-external) -json -kerberos -kolab -ldap -ldap-sasl -libedit -mcve -mhash -msql -mysqli -oci8 -oci8-instant-client -odbc -pcntl -pdo -pic -posix -postgres -qdbm -recode -sapdb -sharedext -sharedmem -snmp -soap -sockets -solid -spell -sqlite -suhosin -sybase -sybase-ct -sysvipc -tidy -tokenizer -wddx -xmlrpc -xpm -xsl -yaz (-zip-external)" 0 kB

[ebuild R ] dev-db/freetds-0.82-r2 USE="mssql odbc" 0 kB

--------------------------------------------------------------------------------

Dla potomnych tongue.gif
Mnie sie udalo uruchomic PHP z obsluga MSSQL-a uzywajac freetds (w wersjach jak w poscie wyzej), takze to co bylo w komentarzu na php.net (o ktorym pisalem wyzej) to sciema, pozdr smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.