Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Div w tekscie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
mam div, w ktorym jest tekst. teraz chce wstawic diva przyleglego do prawej krawedzi na pewnej wysokosci, oraz co najwazniejsze chcialbym, aby tekst go oplywal z trzech pozostalych stron. Gdy dam margin, aby obnizyc diva to niestety tekst juz go od gory nie oplywa. jak temu zaradzic ?
wookieb
A mógłbyś pokazać kod. Bo to powinno być raczej tak że najpierw jest div a potem tekst. Awentualnie daj dla diva position: relative i możesz go pozycjonowac prawie jak chcesz.
kkuubbaa88
kod moze być taki:

1. <div style="width:500px;height:500px;float:left;">
  2.  
  3. <p>tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst </p>
  4.  
  5. <div style="width:135px;height:100px;float:right;margin:45px 0px 5px 7px;"></div>
  6.  
  7. </div>

no i puki co nie chce sie ustawic po wszystkich 3 stronach diva w srodku..., a position:relative efektu nie dalo...

moze ktos pomoc ? to chyba nie jest trudne smile.gif
erix
Cytat
a position:relative efektu nie dalo..

Pokaż jak próbowałeś.
kkuubbaa88
  1. <div style="width:500px;height:500px;float:left;">
  2.  
  3. <p>tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst tutaj jest tekst </p>
  4.  
  5. <div style="width:135px;height:100px;float:right;margin:45px 0px 5px 7px;position:relative;"></div>
  6.  
  7. </div>

ale efektu nie dalo...
erix
Samo position: relative nie wystarczy.

Daj marginesy boczne o szerokości bloków bocznych + wypozycjonuj.
kkuubbaa88
nie za bardzo rozumiem... jak dodanie marginesow moze mi pomoc oblac tekst dookola diva ? mozesz pokazac jak to ma wygladac, bo szczerze to nie wiem gdzie mam co teraz dodac...
erix
Pomoże. Ustawiasz wtedy relatywne dla rodzica, bloczki - absolutne i marginesy tworzą "pustą" przestrzeń na te bloki.
kkuubbaa88
to gdzie ja mam to powpisywac, aby dzialalo ?
erix
Napisałem, pokombinuj trochę sam. [;
kkuubbaa88
no nie wiem... probowalem wpisywac marginesy do tych divow, ale po omacku to ciezko dojsc do czegosc... badz tak dobry i powiedz co gdzie powinny byc...
erix
Będę taki dobry i nie podam Ci rozwiązania na tacy, bo się niczego nie nauczysz.

Nie pisałem niczego o marginesach, tylko jasno o pozycjonowaniu obiektów. Przeczytaj moje poprzednie posty i zrób to, o czym napisałem.
kkuubbaa88
jak bede wiedzial jak sie rozwiazuje tego typu problem to juz w przyszlosci sobie bede z nimi radzil... ale do tego ptorzebne jest rozwiazanie... jesli nie chcesz dac gotowca to daj przyklad, albo ktore dokladnie wlasciwosci mam wykozystac... cokolwiek co mi pomoze, bo puki co z Twoich postow wiele sie nie dowiaduje, a problem jest pewnie blachy... zalezy mi na czasie, wiec badz tak dobry i nie baw sie w gierki...
erix
Łaski nie robisz, że piszesz; i tak poświęcam swój czas, więc mógłbyś to uszanować.

Zależy Ci na czasie? Giełda ofert.

Napisałem, co masz zrobić, aby działało.
kkuubbaa88
robie wiekszy projekt i napotkalem na ten maly problemik, w ktorym potrzebuje pomocy... moze Ty wiesz o co chodzi, ja jakos nie bardzo moge zlapac Twoj tok myslenia, dlatego prosze o bardziej szczegolowe informacje... jakis przyklad ? kod ?
erix
Ty robisz większy projekt, ale to jest TYLKO Twój problem, że zabierasz się za niego nie posiadając podstaw.

Pokaż, co robisz; ew. skorygujemy. Poza tym, skoro Ci tak bardzo zależy na czasie mógłbyś już dawno znaleźć coś podobnego w Google.
bikebog
Znam odpowiedź na Twoje pytanie dot. pozycjonowania DIVów i nawet mam taki przykład, który kiedyś robiłem na własne potrzeby, ale nie wiem czy koledzy zgodzą się na to bym to opublikował?
erix
Ja się nie zgadzam; niech ruszy trochę szare komórki.
bikebog
oki , w googlach jest: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=CS...mp;aq=f&oq=
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.