Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Poradnik]Jak odnieść sukces?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Ayumi
Witam.
Tysiące ludzi na świecie zadaje sobie pytanie jak odnieść sukces tworząc strony www. Ja też kilka zadaje sobie to pytanie. Kilka lat już żyjąc już na tym świecie i grasując po ogromie internetu napotykam strony które próbują odnieść sukces trafiając w dziedzinie już znaną. Takich stron jest bardzo dużo i często wynikają z niewiedzy. Ich twórcy będąc pewni że zdobędą użytkowników bo to oni są jedną z podstaw sukcesu tworzą taką stronę i zyskują max 100 użytkowników i po jakimś okresie czasu tak strona niszczeje i popada w ruinę, a administrator zlewa cały projekt. Widząc takie strony tworzące się w moim sąsiedztwie zadałem sobie pytanie - jak odnieść sukces?
Oto zasady którymi powinien kierować się każdy nowy projekt.

[#1]Pomysł - On jest najważniejszy, bez niego ani rusz. Tworząc kolejną stronę o tematyce która jest znana jest bezsensowne. Bardzo ładnie 1 zasadę spełniają 3 polskie serwisy - nasza-klasa.pl, spryciarze.pl & allegro.pl (TO NIE REKLAMA!). One trafiły w niszę i odniosły sukces.
[#2]Wygląd - Musi on być przejrzysty i oryginalny. Nie może męczyć oczu, wszystkie dane muszą dać się łatwo znaleźć. Wszelkie odpatrzenia, kopie, ripy poszczególnych części innych stron odpadają. To od razu was skazuje na porażkę. Kolory nie mogą się kłócić. Flash bardzo dużo daję.
[#3]Funkcjonalność - Nie trzeba znać od razu php, mysql i innych języków programowania na blachę żeby zrobić fajną stronę. Musi być ona przede wszystkim szybka i odpowiadająca zapotrzebowaniom przyszłych userów. Nie trzeba pisać skryptów które na nic się nie przydadzą a tylko bardziej zamulą www. Gdy zwiększy się liczna userów warto pomyśleć o multi-języczności serwisu, aby przyciągnąć obcokrajowców.
[#4]Reklama (1) - Zarobek jest w 90% przypadków powodem założenia serwisu, a więc musimy gdzieś umieścić bannery linki itp. Nie może ich być za dużo bo to bardzo zniechęca użytkowników.
[#5]Reklama (2) - Jak już utworzymy naszą www musimy ją zareklamować, wiadomo że reklamowanie poprzez ustawnienie opisu gg nie da za dużo. Ostanio bardzo popularne są darmowe pozycjonowanie stron, nie dają one wcale dużo, a na naszej stronie pojawiają się kolejne zbędne boxy z reklamami. Warto jest wydać 50 zł na pozycjonowanie, dodać stronę do najpopularniejszych polskich wyszukiwarek i wymienić pojedyncze linki z serwisami które mają już pewną renome, a nie stawiają ogromnych warunków.
[#6]Serwer - Odpadają wszelkie darmowe hostingi i domeny xxx.cośtam.pl. W dzisiejszych czasach serwery i domeny można kupić za grosze więc wystarczy się zarejestrować na osobę pełnoletnią i zrobić przelew (za przelew zapłacicie więcej niż za domenę i hosting haha.gif). Warto postarać się o dobre zapezpieczenie www aby uniknąć późniejszych 'hacków'.
[#7]Inne - Aby tworzyć serwis potrzebny jest team, oczywiście że samemu też można, ale gdy już tworzycię coś wspólnie podzielcie pracę żeby uniknąć późniejszych niedomówień.

Myślę że dostarczyłem wam ciekawej lekury.
Spawnm
Przenoszę .
pyro
Cytat(Ayumi @ 4.07.2009, 23:11:32 ) *
[#5]Reklama (2) - Jak już utworzymy naszą www musimy ją zareklamować, wiadomo że reklamowanie poprzez ustawnienie opisu gg nie da za dużo. Ostanio bardzo popularne są darmowe pozycjonowanie stron, nie dają one wcale dużo, a na naszej stronie pojawiają się kolejne zbędne boxy z reklamami. Warto jest wydać 50 zł na pozycjonowanie, dodać stronę do najpopularniejszych polskich wyszukiwarek i wymienić pojedyncze linki z serwisami które mają już pewną renome, a nie stawiają ogromnych warunków.

1. 50 zł na pozycjonowanie? No chyba że na jakieś frazy, które są bardzo mało popularne.
2. Wymiana linków jest coraz mniej skuteczna. Powinno się stosować zasady typu a-b, b-c, c-a, gdzie literki to strony
kajzur
Cytat(pyro @ 5.07.2009, 00:18:37 ) *
2. Wymiana linków jest coraz mniej skuteczna. Powinno się stosować zasady typu a-b, b-c, c-a, gdzie literki to strony

Warto dodać że stronki powinny mieć inne IP, tj na innych hostingach być, wtedy będę miały większą 'moc'.
matixrr
Cytat
Warto postarać się o dobre zapezpieczenie www

i słownik winksmiley.jpg

Jeżeli chcemy odnieść sukces to może i za domenę zapłacimy mało, ale porządny serwer to już nie byle jaki wydatek. Poza tym każdy sukces powinien opierać się na biznes planie bo ciężko mi uwierzyć, że będziesz sam tworzył cała stronę a żeby inni cos zrobili to musisz im czymś zapłacić wiec pojawia się jeszcze kwestia kapitału początkowego.

Ogólnie to poradnik słaby bo to w sumie każdy wie co Ty napisałeś. Jak już chcesz pomóc to lepiej skup się na tym jak znaleźć tą nisze bo to chyba główny klucz do biznesu, który może procentować przez długie lata.

Poza tym wnioskuje, że napisała to jakieś dziecko/młodzież.
Moli
Jezu co to jest ? Wypisałeś parę podstawowych zasad (hmm ale raczej ciężko to nazwać zasadami na sukces), które każdy zna i o nich wie.
1) Pomysł - No tak, bez pomysłu raczej ciężko coś zrobić. Ale zrobienie czegoś tandetnego to też pomysł. Więc jeśli już to punkt powinien nazwyać się "Dobry pomysł"
Cytat
[#3]Funkcjonalność - Nie trzeba znać od razu php, mysql i innych języków programowania na blachę żeby zrobić fajną stronę. Musi być ona przede wszystkim szybka i odpowiadająca zapotrzebowaniom przyszłych userów. Nie trzeba pisać skryptów które na nic się nie przydadzą a tylko bardziej zamulą www. Gdy zwiększy się liczna userów warto pomyśleć o multi-języczności serwisu, aby przyciągnąć obcokrajowców.

Po 1, mysql to nie język programowania, po 2 jeśli nie zna się php to jak zrobi się stronę ? Na darmowym cmsie ? To czym ona będzie się wyróżniać skoro każdy będzie mógł taką w 30min zrobić ?
Cytat
[#4]Reklama (1) - Zarobek jest w 90% przypadków powodem założenia serwisu, a więc musimy gdzieś umieścić bannery linki itp. Nie może ich być za dużo bo to bardzo zniechęca użytkowników.

Złota myśl, właśnie ją wydrukowałem i powiesiłem nad łóżkiem (hmmm chyba kiepskie miejsce co ?)
Cytat
domeny można kupić za grosze więc wystarczy się zarejestrować na osobę pełnoletnią i zrobić przelew (za przelew zapłacicie więcej niż za domenę i hosting ).

Nom, tani hosting to jest to czego potrzebuje startup który odniesie sukces <lol>
Cytat
[#7]Inne - Aby tworzyć serwis potrzebny jest team, oczywiście że samemu też można, ale gdy już tworzycię coś wspólnie podzielcie pracę żeby uniknąć późniejszych niedomówień.

Ten punkt wygrał w konkursie na najidiotyczniejszy punkt z listy "Jak odnieść sukces w 7 krokach"

Czytałeś to co napisałeś ? Jest w tym trochę racji (chodź jest to strasznie napisane) ale to są rzeczy cholernie oczywiste.
sztosz
Cytat(Ayumi @ 4.07.2009, 23:11:32 ) *
(za przelew zapłacicie więcej niż za domenę i hosting haha.gif)

Tego nie rozumiem. Dla mnie to jest większa zagadka niż to czy w kosmosie istnieje życie :/
Moli
Cytat
Dla mnie to jest większa zagadka niż to czy w kosmosie istnieje życie

Heheh pewnie oprócz mieszkańców Twojej planety i ziemian nie biggrin.gif
Shadowsword
Zapomniałeś dodać ważnych 3 punktów:
1. Weź ze sobą dużo dobrego humoru.
2. Nigdy się nie poddawaj.
3. Twoja strona musi być najlepsza.
sciana.gif
matixrr
Cytat(sztosz @ 5.07.2009, 17:44:55 ) *
Tego nie rozumiem. Dla mnie to jest większa zagadka niż to czy w kosmosie istnieje życie :/

Tak jak napisałem jest to pewnie osoba niepełnoletnia która wykonuje przelew z poczty płacąc za to 2,5zł biggrin.gif
erix
A tak w ogóle, po chorobę on to pisze, skoro i bez księdza wiadomo, że w grudniu są Święta...?
matixrr
Może napisał wcześniej poradnik jak napisać dobry poradnik i teraz go testuje? blink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.