Witam
Szukam sposobu na zrobienie przycisku, który by mi sortował dane w danych kolumnach tabel SQL. Jak sortować ja wiem. Chodzi mi tylko o wskazanie sposobu jak zrobić przycisk, który nie będzie wymagał wczytania nowej strony, tylko samej tabeli.
Np. mam takie kolumny mojej przykładowej tabelki:
NR DANE OPIS
1 3 opis1
2 8 opis2
3 4 opis3
i chodzi o to by komórki NR, DANE i OPIS były przyciskami "podwójnymi". Tzn tabela domyślnie wyświetla wszystko wg numerków w pierwszej kolumnie (1,2,3,...) ale po kliknięciu na przycisk "DANE", posortuje mi się tabela od najmniejszej liczby do największej, czyli:
NR DANE OPIS
1 3 opis1
3 4 opis3
2 8 opis2
A po ponownym naciśnięciu przycisku "DANE" kolumna "dane" posortuje się malejąco:
NR DANE OPIS
2 8 opis2
3 4 opis3
1 3 opis1
Teraz jak się naciśnie przycisk/komórkę "DANE", wyświetli się znów tabela z kolejnością rosnącą dla tej kolumny.
itd. z każdym przyciskiem.
Także zadanie sprowadza się do wskazania sposobu zrobienia "podwójnego" przycisku dla tabeli, i wskazania gdzie wstawić kod:
SELECT `nr` , `dane`, `opis` FROM `przyciski` ORDER BY dane DESC
Fajnie by było, gdyby kliknięcie przycisku nie otwierało nowej strony, tylko sprowadzało się do posortowania tabeli.
Może się przyda:
// wyświetlamy treść naszej tabeli przyciski $zapytanie = "SELECT `nr` , `dane`, `opis` FROM `przyciski`"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo '<tr class="przyciski"><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td></tr>'; }
//edit: na razie probuje sortowac z "tablesort"