Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]PHP a uprawnienia chmod...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zibi0802
Usiłuję wykonać kopiowanie pliku za pomocą PHP.

Czyli shell_exec(" ....") ... i to działa.

Niestety działa tylko tam gdzie user apache ma uprawnienia ( czyli w moim przypadku katalog tmp ).
Skrypt wytwarza mi tam plik.

Muszę wytworzony plik textowy wrzucać do różnych katalogów userów ( /home/user )

Chmod by nadać uprawnienia nie działa ( bo działa tylko z poziomu osoby wykonującej skrypt czyli apache ), a ten z kolei nie ma do tego uprawnień. ( chmod($plik,0777); )

Cel:
Skopiowanie pliku XXX z /tmp/ do /home/user1/
( user1 jest przykładowym katalogiem i w warunkach roboczych będzie zmienną ... )
Pytania:
1. Jak nadać uprawnienia "na chwilę" na skopiowanie tego pliku ( oczywiście chodzi mi o zmianę uprawnień z poziomu skryptu NIE z poziomu wysyłki na FTP czy też serwera ) ?
2. Może jest jakiś inny sposób niż nadanie uprawnień na chwilę ?
blooregard
Na 1 i 2 sam sobie odpowiedziałeś wcześniej:
Cytat
Chmod by nadać uprawnienia nie działa ( bo działa tylko z poziomu osoby wykonującej skrypt czyli apache ), a ten z kolei nie ma do tego uprawnień. ( chmod($plik,0777); )

Gdyby takie szopki były możliwe, mógłbyś dowolnie modyfikować zawartości katalogów innych userów, a na to pozwalają jedynie kijowo skonfigurowane serwery www.
Zibi0802
Ale ja chcę tylko zeby user logował się loginem/hasłem i żeby plik wytworzony przez skrypt lądował w jego katalogu domowym...

Jest jakaś możliwość ?
erix
Ok, pokaż sytuację praktyczna.

Bo jeśli chodzi o świeże profile, to się robi inaczej. Z mojej wiedzy nt. unixów wynika, że aby osiągnąć to, co chcesz, to jakiś proces musiałby działać na prawach roota i je kopiować.

W praktyce, niebezpieczne...

Ale jest rozwiązanie pośrednie - zadania crona zwykle są startowane przez roota, więc tam mógłbyś dać skrypt, który to wszystko przenosi.
Zibi0802
Praktycznie:

1. Uzytkownik idzie na urlop.
2. Ustawia sobie autoodpowiedź i ... przychodzi do mnie żeby mu poczte na osobę zastępującą przekierować.
3. Chciałbym z poziomu skryptu dać mu możliwość po zalogowaniu wskazania osoby do której mają również iść emaile.
4. W związku z tym wytwarzam skryptem plik .forward w katalogu /tmp na chwilę ( w środku odpowiednie nazwy kont pocztowych - podane przez usera )
5. Chcę ten plik skopiować do katalogu usera żeby przesył poczty zadziałał.
webdice
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. Zainteresuj się suPHP.
Zibi0802
Szukam raczej jakiegoś prostego rozwiązania, bądź skryptu ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.