Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzenie czy plik istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Panowie pewnie to banalne pytanie ale jaką funkcją sprawdzę czy w danym folderze jest plik? Nie ważne ile tych plików, nie wazne jakie to pliki. Wazne zeby zwrocilo true jesli jest minimum jeden plik lub false jesli nie ma zadnego.

I druga funkcja ktora zrobi to samo ale z konkretnym folderem. Np. chce sprawdzic czy w /temp/http/files jest folder o nazwie folder3.

EDIT: Dobra!! Nie odpowiadajcie! Chwilowe zaćmienie wywołane zbyt dużą ilością nikotyny we krwi spowodowało, że zapomniałem o file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual sciana.gif
erix
Cytat
Panowie pewnie to banalne pytanie ale jaką funkcją sprawdzę czy w danym folderze jest plik? Nie ważne ile tych plików, nie wazne jakie to pliki. Wazne zeby zwrocilo true jesli jest minimum jeden plik lub false jesli nie ma zadnego.

http://pl.php.net/manual/en/ref.filesystem.php - wybierz którąś z funkcji, która analizuje zawartość katalogu i odpowiednio to wykorzystaj.

2: is_dir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Tak w ogóle, to nie mogłeś w dokumentacji sprawdzić...?
sadistic_son
Cytat(erix @ 23.07.2009, 19:36:42 ) *
Tak w ogóle, to nie mogłeś w dokumentacji sprawdzić...?
Właściwie to zbudowałem sobie coś takiego za pomocą opendir, readdir itp. ale nie działało to tak jak powinno i wtedy stwierdziłem ze moze ktos tutaj mi podpowie jaka funkcje sobie stworzyc, po czym otworzylem okno, pooddychalem swiezym powietrzem i uderzylo mnie stare, dobre if(file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual($sciezka)){....}. No moglem w sumie najpierw wujka manuala spytac. Ale dzięki any way, is_dir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual tez sie przyda guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.