Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]rollover i dziwne zachowanie opery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nieraczek
Chcę zrobić efekt rollover z wykorzystaniem css dla obrazka będącego jednocześnie linkiem - najpierw widoczny jest obrazek img_1, a po najechaniu na niego kursorem obrazek img_2. Nie wiem czemu, ale tylko w Operze jak pierwszy raz najeżdżam kursorem na obrazek img_1 to on znika i nie pokazuje się obrazek img_2 - nie widać w tym miejscu żadneg obrazka, jak następnym razem najeżdżam kursorem na obrazek img_1 to już wszystko działa poprawnie, w jego miejscu jest wyświetlany obrazek img_2. Wystarczy jednak wyczyścić historię przeglądania w Operze i sytuacja się powtarza. Takie coś ma miejsce tylko w Operze i tylko gdy pierwszy raz najeżdżam na obrazek z efektem rollover.

1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  3. <head>
  4. <style type="text/css">
  5. .klasa
  6. {
  7. display: block;
  8. height: 25px;
  9. width: 100px;
  10. background-image: url("skorka_pomaranczowa/images/img_1.jpg");
  11. }
  12.  
  13. .klasa:hover
  14. {
  15. background-image: url("skorka_pomaranczowa/images/img_2.jpg");
  16. }
  17.  
  18. </style>
  19. </head>
  20.  
  21. <body>
  22. <a class="klasa" href="#"></a>
  23. </body>
  24.  
  25. </html>

Czy wie ktoś dlaczego ?
Pawel_W
jeżeli jest to duży obrazek to może po prostu tyle się ładuje, skoro znika po wyczyszczeniu cache winksmiley.jpg
nieraczek
nie, jest mały - ma 100x25 px - takie same jego wymiary ustawiłem zresztą w css'ie w klasie .klasa
ayeo
Witam!

Dobrą praktyką jest robienie 2 wersji buttona (regular i hover) w jednym pliku. W stylu (na hover) zmieniamy tylko background-position. Rozwiązuje to problem mrugania i doładowywania grafiki (przeglądarka pobiera tylko te pliki, które zamierza wyświetlić).

Pozdrawiam!
nieraczek
ayeo ok, ale mimo wszystko ciekawi mnie z czego wynika mój problem z pierwszego postu, wyjątkowo dziwny problem
ayeo
Witam!

Nie wiem z czego szczerze mówiąc. Najeżdżasz na button, JS zamienia zawartość na obrazek, którego nie ma. Przeglądarka wprowadza modyfikacje na stronie i pobiera obrazek. Po pobraniu już nie odświeża buttona. Spróbuj dać te alternatywne grafiki od razu na stronie. Position absolute, left - 10000px biggrin.gif Taki hack, ale od razu je załaduje biggrin.gif

Pozdrawiam!
Spawnm
Tak się dzieje nie tylko w operze , wszystkie przeglądarki tak mają.
Po 1 najechaniu jeśli dłuższą chwilę odczekasz grafika się załaduje , jednak jest to bez sensu.
Dlatego warto zrobić tak jak pisał ayeo smile.gif
nieraczek
no wlasnie to sie dzieje TYLKO w Operze, czekanie nic nie daje, dziwne ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.