Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]formularz dodawania ze wstępnym sprawdzeniem.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
acro6
Witam

Mam pewien problem do rozwiązania, a że w PHP nie siedzę zbyt długo to zastanawiam sie jak najlepiej to zrobić.
Mianowicie mam formularz dodawania firmy do bazy skladający się z 6 pól (jednym z nich jest NIP) i teraz chciałbym chciałbym aby osoba wpisująca dane miała możliwość wpisania najpierw NIP, tak żeby można było zweryfikować istnienie danej firmy w bazie, przy czym reszta pół pozostaje pusta.

Załóżmy, że obok pola NIP byłby przycisk sprawdź, który wyszukje danego numeru w bazie. Jeżeli jest to od razu krzyczy, że firma istnieje (opcjonalnie może wyświetlać dane). NAtomiast jeżeli numer nie zostanie znaleziony to pokazuje sie ten sam formularz z wypełnionym już NIP.

Ideałem byłoby gdyby po wpisaniu nipu strna nie musiała się przeładowywać.

Jak więc Panie i Panowei rozwiązac ów problem, ewentualnie Wasze pomysły?

Pozdrawiam
Acro
deirathe
Ajax+PHP smile.gif
Po wpisaniu nipu wysyłasz zapytanie do skryptu php który zwraca wartość 0 lub 1 skrypt js to sprawdza i odblokowuje pola w formularzu lub nie.

Ale i tak po tym zabiegu polecam sprawdzić pole NIP przed dodaniem danych do bazy- tak na wszelki wypadek
Pawel_W
to już chyba lepiej żeby zwracał " " lub "disabled", wtedy od razu ustawiasz czy ma być zablokowane czy nie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.