Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pytanie dotyczące teamu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ols1994
Witam...
Skrypt tworzenia własnego teamu mam prawie skończony. Zastanawiałem się czy mam nie zrobić czegoś takiego jak Logi teamu czyli wszystko co się dzieje w plemieniu tzn. kto przyszedł, kto odszedł kto ile kasy wpłacił na konto teamu. Potrzebuję dwóch porad...
1. Czy taka tabela w bazie danych powinna wyglądać tak: id(int 11), tresc (varchar 50), data(datetime), team(int11) ?
i oczywiście np. przy zapraszaniu do bazy będzie wysyłana wiadomość że user 1 wpłacił X kasy na konto teamu później będę wyświetlał wszystko dla danego teamu. Czy proponujecie jakieś inne rozwiązania?
2. Chociaż już trochę znam php to jedno mnie zastanawia... Jak mogę zrobić że np. wyświetla mi 5 newsów i jak mam ich łącznie 6 to ta szósta jest pokazywana na drugiej stronie automatycznie?

Bardzo bym prosił o pomoc.
Pozdrawiam
ols
Pawel_W
co do 2 to MYSQL LIMIT

http://webmade.org/kursy-online/porcjowani...-kurs-mysql.php
ols1994
Dzięki:) właśnie o to mi chodziło:)

Jeszcze bym prosił o pomoc na temat 1 pytania:)
Asmox
Co do pytanie pierwszego, to myślę, że ten sposób jest dobry. Ale dodaj jeszcze pozycję KTO to zrobił. Na przykład player(int), żeby nie było User...
ols1994
Napotkałem mały problem... Mianowicie jak user X odrzucił zaproszenie to do tabeli `log` powinien dodać się rekord id, tresc, team, data
Udaje mi się id, tresc, data ale z teamem mam problem;/
Kod mniej więcej wygląda tak:
  1. <?php
  2. while($b=mysql_fetch_array($a)){
  3. if($b['stan']== 1){
  4. $g = "<b>";
  5. $h = "</b>";
  6. }
  7. echo "<table width=100%><tr><td bgcolor=silver><a href=raporty.php?co=$b[id]>$g Zapro $h</a></td><td bgcolor=silver>$b[data]</td><td bgcolor=silver><a href=raporty.php?delete=$b[id]><b>X</b></a></td></tr></table>";
  8. if($_GET["oo"]){
  9. mysql_query("UPDATE users SET team='$b[team]' WHERE user='$user'");
  10. }
  11. }
  12. if($_GET["delete"]){
  13. $data = date("H:i m-d");
  14. $log = "Gracz $user odrzucil zaproszenie do teamu";                
  15. $team = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM teams WHERE id=''"));
  16. mysql_query("INSERT INTO log SET data='$data', tresc='$log', team='$b[team]'");
  17. mysql_query("DELETE FROM zapro WHERE id='$_GET[delete]'");
  18. echo "Wlasnie usuneles wiadomosc";
  19. }
  20. ?>

I chciałbym żeby dodawanie rekordów do tabeli log było prawidłowe czyli wszystkie 4 pola byly dodawane... Tylko nie mam pomysłu jak to zrobić, proszę o pomoc...
phpion
  1. <?php
  2. $team = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM teams WHERE id=''"));
  3. mysql_query("INSERT INTO log SET data='$data', tresc='$log', team='$b[team]'");
  4. ?>

1. WHERE id='' ? Tak ma być?
2. Pierwszą linijką zapisujesz dane do TABLICY $team, a potem odwołujesz się do $b.
3. $b[team] (czyli pewnie $team['team']) ci nie zadziała bo otrzymujesz TABLICĘ, czyli będzie $team[0]['team'].
ols1994
Edit:

Zrobione:) dziękuje za pomoc:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.