Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak polskich liter w nazwach katalogów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adrian Staniszewski
Witam,
Mam problem z polskimi literami w nazwach katalogów ;/ nie wiem czemu nie ma liter np. "ś"..
Kodowanie na stronie to UTF-8, jednak to raczej nie problem bo po stronie php też chyba żle pobiera (zmieniałem kodowanie oraz próbowałem po stronie php zamieniac ogonki na zwykle litery i nic;/)

Kod prosty dość :
  1. <?php
  2.            if ($handle = new DirectoryIterator('wczytaj')) {
  3.            foreach ($handle as $file) {
  4.                if ($file->isDir() and !$file->isDot()) {
  5.                    $pliki[] = (string)$file;
  6.            }
  7.        }
  8. ?>

Czy ktoś wie może czemu nie ma polskich liter??

Aby nie zakładać 2 tematu, 2 pytanie.. Jak najlepiej trzymać konfiguracje dla skryptu ?
Chodzi o plik konfiguracyjny dla całego systemu raz modułów.

Myślałem o XML, z ogolnym config i wczytywanie za kazdym razem SimpleXML/XPatch i dodatkowy plik danego modulu.
W tym przypadku ze wzgledow bezpieczenstwa dane do bazy trzymane w innym pliku, z rozszerzeniem np. php a katalog z XML zabezpieczony z poziomu htaccess

Wygodniej by mi bylo zapewne w bazie danych, ale jak z wydajnoscia?? albo mysql+ cache??
Fifi209
Mysql + cache z pewnością lepsze rozwiązanie niź xml. W dodatku łatwiej o edycję ustawień w razie potrzeby.
Adrian Staniszewski
W sumie to fajnie się bawiło XML smile.gif jednak chyba faktycznie będzie to przerost treści nad formą tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.