Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszkiwanie w bazach Mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
megagun
Witam
Posze o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu
Mam 2 tabele meble i elementy
w tabeli meble mam pola ID, Nazwa i Zestaw
Pole Zestaw zawiera elementy użyte przy produkcji czyli wkrety, blat, ściana tylna itp.

w tabeli elementy mam pola elID, elNazwa i elFoto
problem polega na tym ze musze pobrać z tabeli meble pole zestaw, rozbić je na poszczegolne elementy, nastepnie wyszukać te elementy po nazwie w tabeli elementy w polu elNazwa i wyświetlic wszystkie elementy na stronie wraz ze zdjęciami do ktorych linki są zawarte w polu elFoto
przede wszystkim nie wiem jak rozbić i wyszukać te elementy

Dziekuje za wszelką pomoc
Pozdrawiam
z3L
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html

Jeżeli zestaw zawiera id pola elementu , to robisz tak:

1. SELECT * FROM elementy LEFT JOIN meble ON elementy.elID=meble.zestaw WHERE meble.zestaw=jakieś id

Jeżeli zaś w zestaw masz coś typu `element1;element2;element3`, to nie ma innej opcji jak explode. Polecam w tym wypadku inaczej skonstruować bazę danych , by wystarczyło tylko jedno zapytanie.

Zresztą zły dział, twój problem dotyczy bazy danych, a nie php.
megagun
W tym właśnie jest problem, że mam to coś typu `element1;element2;element3`. Myślałem właśnie nad explode, ale nie mam pomysłu na przejści z explode do zapytania w tabeli elementy.

Niestety nie mogę poprawić bazy, ponieważ jest już utworzona, dość duża i zależna od innego oprogramowania
JoShiMa
Cytat(megagun @ 2.08.2009, 20:56:38 ) *
W tym właśnie jest problem, że mam to coś typu `element1;element2;element3`

To zmień konstrukcję tabeli zanim się pogrążysz i spłodzisz gniota. Przepraszam za ostre słowa,ale jak chcesz się czegoś nauczyć to ucz się przede wszystkim jak robić coś dobrze, a nie jak rzeźbić w czymś takim.

Konstrukcja tabeli powinna być taka:

Meble: ID, Nazwa
Elementy: ID, Nazwa
Zestawy: ID_elementu, ID_mebla

Wtedy pięknym zapytaniem możesz wyłuskać wszystkie dane bez rzeźbienia w PHP.

Cytat(megagun @ 2.08.2009, 20:56:38 ) *
Niestety nie mogę poprawić bazy, ponieważ jest już utworzona, dość duża i zależna od innego oprogramowania

Możesz i powinieneć. Niewielkim skryptem w PHP możesz rozwalić tę pierwszą tabelę na Dwie (Meble i Zestawy). Naprawdę zrób to.
megagun
Cytat
Niewielkim skryptem w PHP możesz rozwalić tę pierwszą tabelę na Dwie (Meble i Zestawy).

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, musiałbym skorzystać z explode i wysłać zapytaniem do tabeli zestawy.
Jeżeli dobrze to zrozumiałem to niemiałbym problemu z pozostaniem w obecnym kształcie bazy, a jak już napisałem nie mam pomysłu na przejście z explode do zapytania w tabeli elementy

Baza pochodzi z programu handlowo magazynowego i jest synchronizowana z MySQL
JoShiMa
Powinni wieszać za konstruowanie takich gniotów... Ani to wygodne ani optymalne.

Teraz co możesz zrobić to dla każdego rekordu z tabeli Meble wczytać string Zestaw i wykorzystać go w klauzuli IN bez explode. To zmniejszy ilość zapytań. Gdybyś użył explode musiał byś wykonać tyle dodatkowych zapytań ile masz tych elementów w stringu Zestaw
z3L
Cytat(megagun @ 2.08.2009, 21:24:48 ) *
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, musiałbym skorzystać z explode i wysłać zapytaniem do tabeli zestawy.
Jeżeli dobrze to zrozumiałem to niemiałbym problemu z pozostaniem w obecnym kształcie bazy, a jak już napisałem nie mam pomysłu na przejście z explode do zapytania w tabeli elementy

Baza pochodzi z programu handlowo magazynowego i jest synchronizowana z MySQL

Jak już musisz, ale jest to mało wydajne, ponieważ robisz więcej niepotrzebnych zapytań. Explode rozbija Ci dane do tablicy, zajrzyj do manuala. W przypadku , gdy pobierasz więcej wyników, to musisz użyć pętli. Poczytaj o tablicach, jeżeli ich nie rozumiesz , bo na tym będziesz bazował. Następnie proponuje obrobić odpowiednio tablice z explode, tak, by powstało tylko jedno zapytanie:

1. <?php
  2. $aExplode = explode(';', $row);
  3. $i = 0;
  4. $sQuery = null;
  5.  
  6. foreach ($aExplode as $var) {
  7.    if ($i==0) {
  8.        $sQuery = 'WHERE eID = "'.$var[$i].'"';
  9.    } else {
  10.        $sQuery .= ' AND eId = "'.$var[$i].'"';
  11.    }
  12.    
  13.    $i++;
  14. }
  15.  
  16. $sFullQuery = 'SELECT * FROM elementy '.$sQuery.'';
  17. ?>

Prościej nie potrafię, może nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale pozwoli zredukować liczbę zapytań do 2.
megagun
HMMM a może prościej by było w drugą stronę zadziałać tzn. sprawdzić każdy z rekordów tabeli elementy czy jest w tabeli meble w komórce zestaw.
co myślicie o tym rozwiązaniu? czy nie będzie za mało wydajne?
z3L
Cytat(megagun @ 2.08.2009, 22:11:44 ) *
HMMM a może prościej by było w drugą stronę zadziałać tzn. sprawdzić każdy z rekordów tabeli elementy czy jest w tabeli meble w komórce zestaw.
co myślicie o tym rozwiązaniu? czy nie będzie za mało wydajne?

Głupie, potrzebujesz na start 2 zapytań , a później jeszcze w php porównujesz. Tamto jest bardziej wydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.