Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odnosnik do strony glownej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mateusz10
Witam!
Mam taki skrypt w php <?php include ('menu.php'); ?>

który czyta zawartosc z innego pliku i mam ten plik w glownym folderze strony a plik w ktorym ma czytac jest w innym folderze na stronie. I chciałbym się dowiedziec co mam zrobic aby czytało plik z głównego folderu strony, próbowałem tak ale sie nie da.

<?php
include ('/menu.php');
?>
jmail
używaj bbcode i przedstaw strukturę katalogów gdzie który plik leży
Fifi209
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale aby wyjść katalog wyżej użyj: ../
Mateusz10
No właśnie próbowałem ../ tak i / tak i nic ale w innych linijkach działa gdzie nie ma skryptu php a w tej gdzie skrypt php nie działa
kfc4
Przedstaw drzewko katalogów, pokaż gdzie jest jaki plik i który co includuje.

Możesz zrobić tak: w każdym folderze dajesz plik 1.php a w nim echo nazwa folderu. Dołączasz plik 1.php i dzięki temu wiesz z jakiego folderu inkludujesz, a dalej odpowiednio podać ścieżkę.
Mateusz10
a więc tak mam plik menu.php w głównym katalogu strony i mam plik alarm.php w którym chcę żeby czytało plik menu.php z głównego folderu strony. Plik alarm.php jest w katalogu edycja--> podfolder zawartośc pliku to:
Kod
<?php
include('menu.php');
?>

Próbowałem tak:
Kod
<?php
include('/menu.php');
?>

i tak
Kod
<?php
include('../menu.php');
?>

i nic wyskakuje tylko błąd
Warning: main(menu.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/sites/yoyo.pl
Unik2psc
przykladowo:
web/ (menu.php ktore includuje plik z /web/
web/site/ index.php ktory includuje menu.php

wiec tak index.php include('../menu.php');
ale znow w menu.php musisz podac tez sciezke taka jakas bys podal w index.php. Bo przy includowaniu jego sciezka robocza to web/site/ a nie /web/.. chyba jakos zrozumiale tongue.gif
Fafu
menu.php
/katalog/podkatalog/alarm.php

jesli taką masz strukture to w pliku alarm.php
  1. <?php
  2. include '../../menu.php';
  3. ?>
Mateusz10
A czy nie da się tak aby tylko w pliku alarm.php dodawac zeby includowalo z pliku menu.php ponieważ zawartość menu.php będzie w wielu plikach jednoczesnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.