Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Brak podglądu na kompie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yaboo999
Hej

Na początku witam wszystkich:)

Otóż z racji tego, że jestem całkowicie początkujący to proszę Was o pomoc.

Chodzi o to, że kolega poprosił mnie o przebudowanie grafiki na stronie jako, że znam się na grafice, a kiedyś robiłem też stronki w html i trochę joomlą się bawiłem. Na kompie zainstalowałem Xampp'a, wyeksportowałem bazę danych z serwera do bazy na kompie oraz zgrałem pliki z ftp. Pierwszy plik to index.html który przekierowuje po kliknięciu do pliku php. Ten jest podzielony tak jak powinien na nagłówek, stopkę, sekcje boczne i środek, które są w odpowiednich plikach. Więc moja robota polegałaby na zmianach w tych plikach i indexie trochę. Problem mam jednak taki, że jak przerzucę tą stronkę do folderu htdocs Xmappa to nie mogę zobaczyć podglądu. Wpisując localhost w wyszukiwarkę otwiera mi się ten index.html ale jest też pełno jakiś błędów z bazy danych, a przekierowanie w ogóle nie działa:/ Stopki, nagłówka itp. w ogóle nie mogę obejrzeć:/

Proszę więc wytłumaczcie mi łopatologicznie czego użyć i w jakiej kolejności, żebym mógł wszystko robić na kompie, a nie przerzucać na serwer co chwila.

Dzięki z góry!!:)
Heptan
Cytat
index.html który przekierowuje po kliknięciu do pliku php

Po kliknięciu czyli jest tam po prostu link link, tak?

Cytat
index.html ale jest też pełno jakiś błędów z bazy danych

Błędy z bazy danych w pliku html? Może chodzi Ci o plik php?

Może pomyliłeś się budując strukturę katalogów? Może przeniosłeś pliki nie tam gdzie trzeba?

Pokaż te błędy z bazy danych.

sadistic_son
1) Posprawdzaj wszystkie ścieżki; na serwerze mogły być one inne niż pod windowsem.
2) Sprawdź nazwę użytkownika bazy danych, hasło, nazwę bazy danych, prawa użytkownika na jakiego php loguje się do mysql.
3) Wklej tu treść błędów, to pomoże ustalić co nie bangla.
yaboo999
Cytat
Po kliknięciu czyli jest tam po prostu link link, tak?

Tak-jest link poprzez wybór języka.

Cytat
Błędy z bazy danych w pliku html? Może chodzi Ci o plik php?

Chodzi o html. Wchodze do katalogu z plikami na kompie i otwieram plik index.html w przeglądarce-i oprócz tego co powinienem zobaczyć to jest jeszcze kilkanaście linijek z jakimiś linkami chyba do elementów bazy danych(bo nazwy się zgadzają. No i w ogóle nie przekierowuje dalej po kliknięciu.
Niestety nie mogę Wam ich pokazać, bo piszę teraz z pracy i nie mogę ich znowu sprawdzić:/ No ale z czasem je podam jeśli do tego czasu nic się nie rozwiąże.

Ścieżki mam takie same jak były na ftpku, bo po prostu przeniosłem stamtąd wszystkie katalogi

Cytat
2) Sprawdź nazwę użytkownika bazy danych, hasło, nazwę bazy danych, prawa użytkownika na jakiego php loguje się do mysql.

Baza danych nazywa się tak samo jak na serwerze. Co do tych praw to możesz powiedzieć jak to sprawdzić?

A w ogóle jaki program polecacie do edycji kodu? I powinno to wyglądać tak, że w programie będę miał podgląd na wygląd strony po zmianach tak? Bo zastanawiam się jeszcze nad tym czy muszę mieć tą cała bazę na kompie jak ja mam nie ingerować w to, a tylko zmienić grafikę. No ale nie wiem...:/
Heptan
Cytat
Baza danych nazywa się tak samo jak na serwerze. Co do tych praw to możesz powiedzieć jak to sprawdzić?

Ściągnij sobie MySQL Administrator. Znajdziesz tam m.in. informacje o użytkownikach bazy i ich uprawnieniach.

Albo jeżeli masz kod .sql, który posłużył do stworzenia bazy znajdź fragment podobny do

1. GRANT SELECT, UPDATE
  2. ON *.*
  3. TO USER IDENTIFIED BY 'HASLO';

i wklej go tutaj.

Cytat
A w ogóle jaki program polecacie do edycji kodu?

NetBeans

Cytat
Bo zastanawiam się jeszcze nad tym czy muszę mieć tą cała bazę na kompie jak ja mam nie ingerować w to, a tylko zmienić grafikę.

Jeśli chcesz mieć podgląd na swoim komputerze bez błędów to tak. Chyba, że nie informacje z bazy nie wpływają znacząco na wygląd strony. Wtedy możesz zakomentować (/* ... */) kod odpowiedzialny za łącznie i zapytania do bazy.
yaboo999
Cytat
Albo jeżeli masz kod .sql, który posłużył do stworzenia bazy znajdź fragment podobny do...

Jeżeli mam szukać w pliku eksportowanym z serwer *.sql to nic podobnego do tego nie znalazłem:/
Heptan
Nie ma co zgadywać, wklej te błędy i wszystko się wyjaśni.
yaboo999
Ok-ale to dopiero jutro będę mógł wkleić - jeśli nie dam rady sobie sam z tym poradzić:)

Póki co miłego dnia:)

Tak więc poradziłem sobie z tym problemem:) Błędy dotyczyły tego, że nie można było się dostać do bazy na kompie bo hasło było inne niż zapisane w plikach:) Zmieniłem i wszystko zaczęło działać:) Nie mniej dzięki za pomoc bo mnie trochę naprowadziliście:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.