Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tekstowe funkcje multibyte a zwykłe funkcje tekstowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jolam
Mam taką wątpliwość odnośnie tych funkcji. Część zwykłych funkcji tekstowych nie działa dobrze z tekstem kodowanym w utf-8. Nie zawsze w manualu jest to wyraźnie zaznaczone, ale w komentarzach i na forum można znaleźć o tym informacje. Moje pytanie jest takie, czy lepiej w takim razie zawsze używać funkcji multibyte, czyli mb_NAZWAFUNKCJI?

Ponoć PHP6 ma działać na utf-8. Czy to znaczy, że wszystkie zwykłe funkcje tekstowe zaczną dobrze działać z kodowaniem utf-8? Czy wtedy te funkcje multibyte będą wychodzić z użycia bo niczym się nie będą różnić o tych zwykłych?

pozdrawiam Jola

postscriptum
proszę również o pomoc w temacie
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=127893&hl=
cojack
Jest tak że Polskie znaki diakrytyczne w zawierają się w 2 bajtach, a nie w jednym, http://pl.wikipedia.org/wiki/UTF-8, więc sprawdzanie długości znaków w strlen dla żółć, zwróci nam: 8! a dla mb_strlen z utf-8 4, więc poprawność bardziej skłania do mb_strlen, niektórzy piszą że mb_ funkcje wykonują się 10x dłużej, ja sprawdzałem, czasami wykonują się krócej,czasami dłużej, i to na przemian z funkcjami, więc dla mnie nie ma różnicy, a jak nie ma różnicy to po co nerwy tracić że mi formularz nie bangla?
dr_bonzo
Jak wyzej, nie ma sensu porownywanie czasow dzialania mb_strlen i strlen jestli ta druga po prostu ZLE DZIALA.
jolam
Rozumiem, dlatego używam zawsze funkcji mb i nawet nie sprawdzam czy ich odpowiednik dobrze działa z utf-8, bo chyba szkoda na to czasu.

Ale powiedzcie mi czy w PHP6 funkcje mb zostaną zlikwidowane, bo ich użyteczność przejmą zwykle funkcje tekstowe?

pozdrawiam Jola
cojack
Jak to mówią, poczekamy zobaczymy. Nie mam kryształowej kuli smile.gif
erix
Cytat
Ale powiedzcie mi czy w PHP6 funkcje mb zostaną zlikwidowane, bo ich użyteczność przejmą zwykle funkcje tekstowe?

Hmm, można teraz włączyć tryb takiej kompatybilności w php.ini (wymuszenie stosowania mb dla zwykłych tekstowych), ale słyszałem wieści, że obecnie się to niestabilnie nieco zachowuje.
jolam
No to zlikwidują czy nie?
Jola
erix
Nie sądzę, że zlikwidują - kompatybilność wsteczna zawsze była w jakimś stopniu zachowywana.
cojack
Imo nigdy nie zlikwidują. Mb funkcje pozostaną do końca życia, dopóki M$ nie przejdzie na utf-32.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.