Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: siec lokalna
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
AcidBurnt
siemka mam drobne pytanko

mam neostrade tp 512 no i 3 komputerki w domku, no i trza by to podzielic.

mam1 kompa na serwer i teraz tak. do serwerka wpinam neostrade, z serwerka kabelek do HUBA na przyklad do takiego http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5355...45f535749544348 questionmark.gif no i pozniej kompy do tego huba na serweru udostapnianie netu i powinno dzialac?

dobrze mysle? bo nie chcial bym qupic sprzetu i pozniej zeby sie okazało ze zle myslalem
Chewolf
Neostrady teraz nie można dzielić ... :wink: , ale to nie ważne :-). Słyszałem że po przekroczeniu limitu 5GB na miesiac na (512 bo sa dwa transfery teraz) predkosc spada do tej mniejszej czyli chyba 100... coś. Ale to może być plotka. Co do tematu to wydaje mi się że to co napisałeś powinno działać.
boryssek
zamiast huba proponujw switcha (szybciej)
AcidBurnt
mozna dzielic ja wlasnie to robie smile.gifsmile.gifsmile.gif nodemnie z kompa idze do qumpla i dziala

i na 512 nie ma 5 gb ograniczenia jest tylko na 128
Chewolf
Ahaśka dzieki :-), przy okazji powiem dla kumpla.
scanner
Cytat
Neostrady teraz nie można dzielić ...
Tylko wg. regulaminu usługi...
GrayHat
Cytat
Cytat
Neostrady teraz nie można dzielić ...
Tylko wg. regulaminu usługi...
neo mozna dzielic zgodnie z regulaminem, tylko ze w obrebie lokalu na ktory sie bralo neo.. czyli np majac kilka kompow w hacie mozna pod jedno neo podpiac a jak poza hate do kolegi to juz nielegalne...
Kinool
Cytat
zamiast huba proponujw switcha (szybciej)

watpie zeby bylo szybciej no chyba ze jest neostraba powyzej 10MBit (chociaz sa HUB-y 100MBit-owe)

ale niewatpliwie bedzie bezpieczniej smile.gif

a co do predkosci to slyszalem ze spada do 32 kbit !! po przekroczeniu limitu
Ace
http://www.neostrada.pl/tpsa/run?n=aktualn..._tekst&p1=16152

Cytat
Neostrada TP w opcji 128 kb/s posiada funkcjonalność limitowania transferu do 5 GB w kierunku do Klienta.
Po przekroczeniu tego limitu usługa będzie świadczona z maksymalną prędkością 32 kb/s.
cyngiel
chlopie ale tu jest mowa o tej neo za 99zl
a nie o tej normalnej
Chewolf
A co się dzieje z usługą SDI w tpsa czy ona jeszcze "żyje" czy ja modernizuja questionmark.gif
Kinool
jeszcze istnieje, ponoc obnizyje jej cene ale konkurencja dla neostrady jest tylko taka ze ma stale IP, wiele firm hostingowych zaklada jeszcze servery na SDI winksmiley.jpg
Chewolf
No cóż na małą sieć (kilka) osób ale firma hostingowa ....
qbba
z tego co pamietam to po ostatniej zmianie regulaminu przez telepsa juz nie mozna dzielic sdi(siec u na na tym lazila)... :/ pozstaje dsl'ka(512) za 260 zeta... angrysmiley.gif angrysmiley.gif
SonGoace
Cytat
chlopie ale tu jest mowa o tej neo za 99zl
a nie o tej normalnej

O normalnej, gość przecież mówi o 512 !!!

Prawdą jest że limit istnieje ale jedynie dla tej tańszej wersji.

Są też modemu NEO podłączane za pomocą RJ45 wieć zamiast kompa - serwera można użyc jakiegoś rutera (mozna je naprawde tanio kupić).
Ale jak juz ktoś tu wspomniał nie można dzielić neo - są za to duże kary pieniężne. Dzielić można natomiast DSL - jest bardziej stabilny, posiada stały IP i ma wiele pakietów bezpieczeństwa
!!! Tyle że nieco droższy !
DeyV
Cytat
można użyc jakiegoś rutera (mozna je naprawde tanio kupić)

ostatnio widziałem router z 4 wyjściami za 250
Cytat
Ale jak juz ktoś tu wspomniał nie można dzielić neo - są za to duże kary pieniężne.
jak już ktoś napisał - można ale tylko na terenie lokalu. A apropo tych kar - jeszce nie spotkałem się z tym, by jednak TPsa je komuś przydzieliła.

Cytat
Dzielić można natomiast DSL - jest bardziej stabilny, posiada stały IP i ma wiele pakietów bezpieczeństwa

wszystko się zgadza, z wyjątkiem tego, że wszystkie 'pakiety bezpieczeństwa' są dodatkowo płatne (i to sporo) oraz tak naprawdę malo przydatne.
itsme
ja mam DSL 512 podzielone po LANie na 5 osob i dziala bardzo szybko
koszt dziele na 5 wychodzi oni 55 zl ja 40 :-)

jeszcze teraz ma byc VAT = 0% tyjdzie mniej
i niemam stresu ze TPSA mi wpadnie :-)

dziala bezawaryjnie mialem pakietowane lacze z okolo 200-250 kompow lecz pakiety bezpieczestwa ochronily mnie tracilem okolo 50-17% lacza w trakcie pakietowania

chce powiedziec ze TELE2 wystosowalo ciekawa oferte na 1 zl oraz 249 netto miesiecznie ..... ale tylko wkarkowie worclawiu poznaniu i wawie wiecej info u nich nastronie
SonGoace
VAT 0 % questionmark.gif? przeciez mieli zwiększyć a nie zmniejszyć VAT na internet ?!?
Kinool
jeszcze do konca nie zdecydowali co zrobic smile.gif

powstal projekt ze dla instytucji edukacyjnych oraz odbiorcow prywatnych (chyba nie jestem pewien) VAT ma wynosic 0% a dla firm 22%

ale jeszcze nic konkretnego nie wiadomo
SonGoace
fajnie ale DSL jest usługą dla firm więc jakim VAt'em byłby objęty ?
itsme
ja nie jestem firma a mam DSL wiec nie jest tylko dla firm lecz rowniez dla klientow indywidualnych
Chewolf
Choroba nie wiedziałem ze sdi nie mozna dzielic pozostaje tylko ten dsl... ale zeszlismy z tematu laugh.gif
spenalzo

tongue.gif
Kinool
odnosnie VAT-u i oplat za korzystanie z internetu :|

http://www.pcworld.pl/news/news.asp?m=7&id=64438
http://www.pcworld.pl/news/news.asp?m=7&id=64454
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.