Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie w mailu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PawelC
Witam szanowne grono smile.gif
Mam następujący problem, napisałem sobie system mailingowy, wszystko ładnie pięknie dział personalizacja itp.
Jednak mam jeden problem z kodowaniem wiadomości, ponieważ wiadomość jest kodowana w ISO 8859-2.

Problem wygląda tak:
Wysyłam maila na pocztę w wp.pl kodowanie iso 8859-2 działa super, są polskie znaczki, jednak jak wysyłam na gmail itp to są krzaki, sprawdziłem z kodowaniem utf-8 i wszystko jest super na gmail, tylko przy tym kodowaniu na poczcie wp są krzaki. I teraz mam pytanie, jak rozwiązać ten problem? Najlepiej jakby było jedno wspólne kodowanie, tylko nie mogę dojść do tego jakie ma być.

Myślałem, aby zrobić tak, że przed wysłaniem maila sprawdzić na jaki serwer wysyła czyli wp lub gmail, i wtedy zaserwować odpowiednie kodowanie, tylko czy niema lepszego rozwiązania?
erix
Ale krzaki na WP pojawiają się tylko w webmailu, czy przy pobieraniu przez pop3 też?

Podejrzewam, że coś z webmailem może być nie tak; ostatnio otrzymałem maila od znajomego właśnie z WP i też były zakrzaczone encje z utf. biggrin.gif
PawelC
Jeżeli wyśle wiadomość na WP, kodowaną w UTF-8 to krzaki są w webmailu i po pobraniu przez pop3.
erix
A jak nagłówki ustawiasz? Wklej źródło maila odebranego przez POP3 z WP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.