Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SELECT czy SESJA ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
quetra
Witam....

Mam taki dziwny problem

Popelnilem sobie wersje jezykowe trzymane w tabeli
3 kolumnyw tabeli - pl en de - pobieram wlasciwa (no ba...).

Teraz mam w includzie z funkcjami zapytanie do tabeli ktore pobiera sobie wszystkie dane z kolumny zdefiniowanej przez jezyk, wiec jesli jezyk mam PL to pobiera dane z kolumny pl i potem na stronie wstawiam indeksy.

Ale przy kazdym otwarciu stronki on to zapytanie sila rzeczy wywoluje.

A moze wywolac raz przy pierwszym wejsciu i trzymac tablice z wynikami w sesji i z tej tablicy wstawiac indeksy analogicznie?

Wtedy nie wywolywalby caly czas tego SELECT'a.
Ale czy to wydajne czy jednak tak zostawic?

Czy moze w OGOLE INACZEJ. biggrin.gif.

Ufffffff..... mam nadzieje, ze w miare jasno okreslilem problem.

Z gory dziekuje za pomocna dlon i pozdrawiam.
BzikOS
Wydaje mi się, że nie ma większej różnicy wydajnościowej - i z bazy musi odczytać i z sesji musi odczytać, a jeżeli dane sesyjne trzymane są w bazie to wychodzi na to samo smile.gif
quetra
Wlasnie konsultowalem to z moim znajomkiem adminem i podobnie twierdzil mowiac ze juz bez przesady z tym zylowaniem wydajnosci
i ze i tak w innym miejscu pojawi sie jakas funkcja ktora zezre te z trudem wygospodarowane zasoby biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Ale czlowiek napoczatku zawsze ma takie swietlane plany eeeech biggrin.gif

Pozdrawiam
Lucky
Jeżeli nie jesteś pewien co do wydajności, dlaczego tego nie sprawdzisz?questionmark.gif

[php:1:9c020680d5]<?php
$poczatek = microtime();

//Treść skryptu

$koniec = microtime();

echo "Czas wykonywania: " . $koniec - $poczatek;
?>[/php:1:9c020680d5]

Porównasz wyniki i wszystko będzie jasne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.