Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]table czy div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Robert007
witam, tak jak w temacie czyli lepiej pisać na tabelach czy divach? divy podobno nie obciążają plików co pozwala na szybsze wczytywanie strony.
jednakże bez tabeli nie można się obejść np
- spis towarów i cena <- jako w jednym wierszu
- lista czegoś tam.
- itp

Jeżeli chodzi o spis towarów to najlepiej pisać poprzez ... ?
Solimo
Tabelki to przeszłość. Zawsze robiłem na div'ach, a gdy kiedyś tabelka wydała mi się lepszym rozwiązaniem jednego z problemów straciłem tylko cenne godziny.
Kszyhuu
Cytat(Robert007 @ 26.08.2009, 16:23:14 ) *
witam, tak jak w temacie czyli lepiej pisać na tabelach czy divach?

Wygodniej jest chyba na tabelach. smile.gif

divy podobno nie obciążają plików co pozwala na szybsze wczytywanie strony.

A że tabele to niby obciążają? Teraz nie ma łączy internetowych sprzed kilku lat, gdzie czekając na wczytanie strony można było sobie herbatkę zaparzyć. Obecnie nie sprawia to 'mulenia' strony.

Jak na początku- polecam tabele. Oldschool. tongue.gif
Robert007
czyli najlepiej użyć divów + (u mnie akurat) obramowanie ?
Filip_Łdz
Tylko i wyłącznie Div- y.
Crozin
Co z bzdury tu powypisywali...
Jak masz dane tabelaryczne to używasz tabeli. Jak nie masz danych tabelarycznych to nie używasz tabeli.

Spis towarów (jeżeli to: lp, nazwa, producent, cena, dostępność itd.) to typowy przykład tabelki i niej właśnie powinieneś użyć.
slightyboy
Tabelki owszem są wygodne, łatwo tnie się wg nich design (popatrzmy np. na Photoshopa), problem pojawia się jednak, gdy trzeba go zmodernizować, zmienić nieco układ. Wtedy, często, trzeba ciąć i kodować od nowa.

Tabela służy do prezentowania danych tabelarycznych a warstwy do ustanawiania układu i ubierania grafiki w kod HTML. Nie zmieniajmy tej zasady. smile.gif
Daiquiri
Cytat(Robert007 @ 26.08.2009, 17:23:14 ) *
jednakże bez tabeli nie można się obejść

Można się obejść. Tak, warto wręcz trzeba korzystać z DIVów, ale nie dajmy się zwariować - tabele są po to by przedstawiać w nich dane tabelaryczne. Jeżeli masz takowe i chcesz je wyświetlić to nie widzę problemu. Największą głupotą jest po prostu stosowanie tabel do budowy układu strony.
Robert007
tylko że ja miałem taki problem że div i tabela nie mogła się pogodzić typu np gdy po za tabelą dałem dla diva (pod tabelą tego diva) tło przez css (to chyba nawet nie ma różnicy gdzie) to te tło było pod tabelą a div już nie miał go.
Jeżeli mówię już o divach to czy da się w nim wyśrodkować tekst tak jak środkuje tabela ? (jak mówić po css to:) miedzy top a botton?
erix
Cytat
tylko że ja miałem taki problem że div i tabela nie mogła się pogodzić typu np gdy po za tabelą dałem dla diva (pod tabelą tego diva) tło przez css (to chyba nawet nie ma różnicy gdzie) to te tło było pod tabelą a div już nie miał go.

Musiałeś coś zepsuć.

Cytat
Jeżeli mówię już o divach to czy da się w nim wyśrodkować tekst tak jak środkuje tabela ? (jak mówić po css to:) miedzy top a botton?

Środkowanie w pionie jest bardziej problematyczne. Zgodnie z wytycznymi - nie powinno się uzależniać strony od wysokości, ale jeśli już bardzo chcesz - da się. http://www.jakpsatweb.cz/css/css-vertical-...r-solution.html
Robert007
erix może nie chodziło mi do końca o wysokość całej strony ale wysokość diva czyli jak mamy wysokość: height 50px to aby tekst był na poziomie 25px
Daiquiri
Wartości stałe? Możesz to zrobić nawet paddingiem...
Robert007
na IE a na FF inne odległości odczytuje ten padding. dlaczego tak jest skoro podano w px?
Daiquiri
Cytat(Robert007 @ 26.08.2009, 20:26:38 ) *
na IE a na FF inne odległości odczytuje ten padding. dlaczego tak jest skoro podano w px?

Bo inaczej je interpretują - Model pudełkowy
separator
Ostatnio nawet czytałem dyskusje na ten temat na jakimś anglojęzycznym forum. Ogólnie tablki jako rama strony odpadają, bo stwarzają problem osobom korzystającym z programów, które czytają tekst strony (np. osoby niewidome), a divy podobno eliminują ten problem. Za to imho użawanie tabelek do pokazywania jakiś danych statystycznych jest jak najbardziej ok.
thek
Tabela - dane tabelaryczne. Tylko i wyłącznie. Do budowy układu strony tylko divy. Czasem sprawiają początkującym problem, zwłaszcza gdy chce się mieć kilka kolumn, a w kolumnach następne podziały. Ale nawet na tabelach przy wielu układach layout się może rozjechać. Sam teraz muszę się zmagać z przebudową strony w firmie gdzie pracuję, a tam wszystko na tabelach. Layout pocięty i tak zrobiony, że muszę analizować każdą komórkę by się połapać co gdzie jest. Bo nie wiem nigdy ile kolumn ma tabela, gdzie kończy się tabela zagnieżdżona a zaczyna kolejna. Zwłaszcza, że całość strony jest porozrzucana na kilka plików conajmniej (rekordowa witryna ma layout pocięta na coś około 10 z czego niektóre mają po5 lub więcej wersji bo sobie ktoś umyślił "szablon"). Przez to nie wiem co jest gdzie. Po prostu tragedia z analizą struktury kodu.
Div daje mi ładny wgląd w strukturę, zwłaszcza przy sensownym nazewnictwie elementów. Mogę mieć całość kodu wrzuconą do X plików, a i tak wiem, że spojrzawszy do kodu kolesia z firmy albo on do mojego nie tracimy pół dnia na rozgryzanie co mamy w plkach. Dziś dodałem choćby jeden link w layoucie opartym na tabeli. Pod Fx wygląda dalej dobrze, ale IE (6, 7, 8) rozwala layout w sekcji top, bo jakiś amator ustawił tam komórkę jako złączającą wszystkie kolumny i dodanie nawet minimalnego elementu w niej automatycznie powiększa całość tabeli wszerz przez co pocięty layout się rozsuwa i robi dziury. Bym autora powiesił za cohones winksmiley.jpg
Fafu
Polecam przeczytać: http://osiolki.net/tabelki/
drake88
Jeśli chcesz zbudować stronę, to zapomnij o tabelkach, ponieważ to przeszłość. Zainteresuj się DIV'ami.
erix
Ile jeszczez razy powtórzycie po sobie to samo...?
JoShiMa
Cytat(Robert007 @ 26.08.2009, 17:23:14 ) *
witam, tak jak w temacie czyli lepiej pisać na tabelach czy divach? divy podobno nie obciążają plików co pozwala na szybsze wczytywanie strony.
jednakże bez tabeli nie można się obejść np
- spis towarów i cena <- jako w jednym wierszu
- lista czegoś tam.
- itp

Tak to już jest, że jak się chce być dobrym koderem HTML i pisać strony poprawnie, to trzeba stosować znaczniki do tego do czego zostały przeznaczone. Divy to konstruowania layoutów, tabele do prezentacji danych tabelarycznych, listy do prezentacji danych w formie spisów. Ot i cała filozofia.

Cytat(Robert007 @ 26.08.2009, 19:15:04 ) *
tylko że ja miałem taki problem że div i tabela nie mogła się pogodzić typu np gdy po za tabelą dałem dla diva (pod tabelą tego diva) tło przez css (to chyba nawet nie ma różnicy gdzie) to te tło było pod tabelą a div już nie miał go

Tylko dlatego, że nie rozumiesz zasady działania kaskadowych arkuszy stylów. Poucz się i rób to co masz robić dobrze i nie uprawiaj rzeźby.

Cytat(erix @ 27.08.2009, 12:18:29 ) *
Ile jeszczez razy powtórzycie po sobie to samo...?

Aż zrozumie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.