Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zaproszenie mailem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
astera
Witam
nawet nie wiem jak to się nazywa i dlatego nie wiem jak tego szukać...
chodzi mi o to że mam zadanie napisać na zaliczenie pewien skrypt w którym użytkownicy mogą zapraszać kolejnych wysylając im zaproszenie przez e-mail ... i w takim zaproszeniu ma znajdować się link do strony rejestracji ... link ma być jedno razowy - tzn wygasać po zarejestrowaniu albo po pewnym czasie.

wszelka pomoc mile widziana
tomsi
Skorzystaj z funkcji mail. Tam gdzie podajesz adres mail na który wiadomość ma zostać wysłany wstawiaj adres pobrany z formularza, w którym użytkownik wpisze mail znajomego. W treści mail podawaj link, w którym będzie parametr, np. kolejna liczba. W (najlepiej) bazie danych zrób coś takiego, że jeżeli jakaś liczba została użyta to zmień status. Status zawsze będzie np. 0 a jak ktoś użył już danego linku to zmieni się na 1. No albo daj w bazie kolumne, które będzie wstawiała godzinę/datę utworzenia linku (czyt. wysłania zaproszenia) i sprawdzaj datę z bazy z obecną i jeśli minie określony czas to kasuj link.
alegorn
http://php.net

tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz....
jak juz bedziesz wiedzial o co konkretnie sie pytac - zapraszam, ale w tej chwili to prosisz o gotowca na zaliczenie... :/

Cytat
W treści mail podawaj link, w którym będzie parametr, np. kolejna liczba.

przez cos takiego chyba z naszej klasy wyciekly dane.

wszelkiego rodzaju hasze, idy, czy jak to zwal, poowinny byc unikatami i z pewnoscia nie w kolejnosci numerycznej.

zdaje sie ze dokladniej w giodo jest to jakos opisane. smile.gif
astera
dziękuję Tomsi chyba powoli mam pomysł ...
Alegorn - nie chce żadnego gotowca ... a takim linkiem php.net można odpowiedzieć na każde pytanie
alegorn
tak, zdaje sobie sprawe, tylko ze tak naprawde nie zadales pytania zadnego.
powiedziales co masz za zadanie zrobic, i ze prosisz o pomoc.

wiesz, to tak z deka lamerskie podejscie. byc moze tak nie jest, ale tak ja to odebralem.
gdybys zapytal o najlepszy algorytm (a jeszcze lepiej wstepnie podal wlasny pomysl) - zaden problem,
mogla by sie wywiazac dyskusja.
zreszta i tak podpowiedzialem ci cos wzgledem wysylanych informacji w @, i odpowiedz nie jest banalna - gdyz jesli w pracy zaliczeniowej odwolalbys sie do odpowiedniej ustawy, okreslajacej dosc dokladnie wymagania wzgledem tego rodzaju dzialan.

temat jest ciekawy, lub banalny w zaleznosci jak go rozwiniesz, a niestety odnosze wrazenie ze Tobie zalezy na tym banalnym i najprostszym... a to zniecheca do udzielenia glebszej odpowiedzi.

j.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.