Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Złe pobieranie z GETa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Watt
Witam,

Mam pytanie jak naprawić pobiernie z GET - nie przetwarza mi PL znaków, nie wiem czemu:
http://gta4-forum.pdg.pl/tags.php?tag=coś

1. echo "<br />";
  2. echo "GET['tag'] = ";
  3. echo $_GET['tag'];
  4. echo "<br />mb_convert_encoding(GET['tag'], 'UTF-8', 'ascii') = ";
  5. echo mb_convert_encoding($_GET['tag'], 'UTF-8', 'ascii');
  6. echo "<br />";

To echuje to na górze.
Zmieniałem kodowania plików (w Notepad++), otwierałem i zapisywałem zwykłym notatnikiem i nic.
Bardzo proszę o pomoc.
Pawel_W
do przesyłania polskich znaków używa się url_encode i url_decode
Watt
Url encode zwraca mi coś takiego -> co%9C, a otem nie moge tego zdekodować (url decode nie dziala - jak go uzyje pojawia sie taki 'pytajnik' w czarnym rombie)
thek
Kodowanie Ci wywala. Taki znaczek jest najczęściej gdy mieszasz ISO oraz UTF-8
Watt
Proszę zobacz:

http://gta4-forum.pdg.pl/tags.php?tag=coś , nie mam nigdzie iso, chyba...
Wicepsik
Zmień jakimś programem kodowanie strony. Chociaż by Notepad+
Watt
Teraz mam ustawione na UTF bez BOM, zmienie na zyklego utfa

//Dalej nic
thek
Wywołanie tekstu przed DOCTYPE, strona kodowana w UTF-8, ale konwertowane znaki pomiędzy UTF-8 a ASCII. Lepiej sprawdź jaki format wewnętrzny pliku php masz. Bo u mnie nawet to co wpisuje na sztywno polskimi znakami diakrytycznymi (jak choćby koźlę) jest konwertowane w nieprawidłowy sposób. Inna sprawa, że najlepiej polskich znaków najlepiej w ogóle nie przesyłać GETem, bo to niechlujnie wygląda. Najlepiej sobie stworzyć w tym przypadku tablicę gdzie tagowi konkretnemu jest liczba przypisana i użyć mod_rewrite by sobie ładny SEO link utworzyć.
Watt
Usunąłem DOCTYPE i dalej zle dziala
thek
Nie usuwaj doctype tylko przed nim nie ma nic być. Doctype zawsze ma być pierwsze wysyłane do przeglądarki (nie licząc ewentualnych nagłówków). A Ty wyświetlasz jeszcze w przeglądarce coś bonusem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.