Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] warunek where
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
roghatt
Witam
Mam takie zapytanie
  1. SELECT count(ogl_id) FROM _o_ogloszenia WHERE ogl_kategoria="cos" AND ogl_aktywne="1"

chodzi mi o warunek ogl_kategoria="cos"
zamiast "cos" ma byc pewna wartosc, wartosc sklada sie z liczby zapisanej w zmiennej $zapytanieilosc i do tej cyferki ma dodac "_0"
czyli np. ogl_kategoria="15_0"

Jak to ma wygladac? probowalem cos takiego
  1. SELECT count(ogl_id) FROM _o_ogloszenia WHERE ogl_kategoria=$zapytanieilosc"_0" AND ogl_aktywne="1"

nie mialem z tym stycznosci jeszcze i dlatego nie wiem jak polaczyc w warunku zmienna i ciag znakow.
nospor
pytanie pomocnicze dla ciebie:
a samą zmienną potrafisz wstawic do zapytania? Tak? To pokaz jak to robisz. Potem przejdziemy do tej super zaawansowanej rzeczy.
roghatt
no tak
  1. SELECT count(ogl_id) FROM _o_ogloszenia WHERE ogl_kategoria=$zapytanieilosc AND ogl_aktywne="1"

czyli warunek ze ogl_kategoria ma sie rownac liczbe ktora znajduje sie pod zmienna $zapytanieilosc
nospor
pokaz mi to w kodzie php bo to co tu pokazujesz to jakis maly wycinek ktory mowi tylko tyle ze wszystko robisz źle smile.gif
roghatt
ale w kodzie mam jedynie
  1. $zapytanieilosc=$zapytanie[$i][0];

zmienna $zapytanie[$i][0] zawiera liczbe odpowiednia dla danej kategorii.
Np. 15, i ta liczbe przypisuje do $zapytanieilosc,
w bazie w tabeli ogloszenia kazde ogloszenie ma ta liczbe zapisana w postaci 15_0.
Nie wiem dlaczego tak akurat ale jesli tak musi byc to dlatego chce zeby z bazy wypisalo mi ilosc ogloszen ktore maja ogl_kategoria=15_0 oraz ze sa aktywne czyli ogl_aktywne="1"

i chodzi mi tylko o to jak zapisac aby do zmiennej $zapytanieilosc dopisac koncowke "_0"
Moze zle kombinuje bo zamiast w warunku WHERE to mozna utworzyc druga zmienna np $zapytanieilosc2=$zapytanieilosc+"_0"
ale tutaj tez sie klania jak to razem polaczyc czyli cyferke w zmiennej $zapytanieilosc i "_0" aby wyszlo np. "15_0"
nospor
widze ze nic z tego nie bedzie....
masz gotowca:
  1. $zapytanieilosc2=$zapytanieilosc."_0";

A na przyszlosc zagladaj do manuala. Dzis zapoznaj sie z operatorami.
roghatt
w manualu widzialem ale chyba nie to...
zmienna wpisana w cudzyslowiu z kropkami z przodu...
czlowiek sie dopiero uczy...
dziekuje za pomoc

ok ale dlaczego jak juz wstawiam takie cos:
  1. $zapytanieilosc2=$zapytanieilosc."_0";
  2. $zapytanie=mysql_query("SELECT COUNT(ogl_id) FROM _o_ogloszenia WHERE ogl_kategoria=$zapytanieilosc2 AND ogl_aktywne="1"");
  3. echo 'ilosc:'. mysql_num_rows($zapytanie);

wyswietla mi blad w tej linijce z zapytaniem
Parse error: syntax error, unexpected T_LNUMBER in kategorie.php on line 20
nospor
no i wlasnie dlatego chcialem bys mi pokazal jak to robisz w php bo z tego wycinka juz bylo widac ze masz byk na byku...

przeczytaj dokladnie 10 razy to:
http://pl2.php.net/manual/pl/language.types.string.php
i juz wiecej na forum z takim bledem nie biegaj

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.