Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Problem z dodawaniem rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk9200
Cześć,
Chcę przenieść newsy z starego skryptu na nowy i napisałem do tego cos takiego, ale nie działa, pisze: Zapytanie zakończone niepowodzeniem 2 nie wiem dlaczego... oto kod:
  1. <?php
  2. include './Global.inc';
  3. ThmStart ('', $top);
  4. MysqlStart ();
  5. $query = "SELECT * FROM ep_news ORDER BY news_id ASC";
  6. $result = mysql_query ($query) or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem");
  7. MysqlEnd();
  8. while($news = mysql_fetch_array($result))
  9. {
  10. $title = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_subject']);
  11. $id = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_id']);
  12. $stresc = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_news']);
  13. $tresc = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_extended']);
  14. $autor = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_name']);
  15. $group = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_cat']);
  16. $czytan = iconv('ISO-8859-2','UTF-8',$news['news_reads']);
  17. echo $title.'<br>';
  18. MysqlStart ();
  19. $zapytanie = "INSERT INTO zs4_news
  20. (title, stresc, tresc, autor, group, czytan) VALUES (".$title.", ".$stresc.", ".$tresc.", ".$autor.", ".$group.", ".$czytan.")";
  21. $wykonaj = mysql_query (''.$zapytanie.'') or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem 2");
  22. }
  23.  
  24.  
  25. /*
  26.   id='$id',
  27.   title='$title',
  28.   stresc='$stresc',
  29.   tresc='$tresc',
  30.   autor='$autor',
  31.   group='$group',
  32.   czytan='$czytan'
  33. */
  34.  

news_id
news_subject
news_cat
news_news
news_extended
news_breaks
news_name
news_datestamp
news_start
news_end
news_visibility
news_reads
news_sticky
news_allow_comments
news_allow_ratings
news_rss
Wicepsik
mysql_error
patryk9200
nic nie zwróciło...
Andaramuxo
  1. $wykonaj = mysql_query (''.$zapytanie.'') or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem 2");

Po co masz w nawiasie w query " i kropki?

Edit:
Tu pewnie chodzi o " w "
  1. $zapytanie = "INSERT INTO zs4_news
  2. (title, stresc, tresc, autor, group, czytan) VALUES (".$title.", ".$stresc.", ".$tresc.", ".$autor.", ".$group.", ".$czytan.")";

na
  2. (title, stresc, tresc, autor, group, czytan) VALUES ($title, $stresc, $tresc, $autor, $group, $czytan)";
patryk9200
bo myślałem, ze może tu gdzieś jest błąd, wcześniej tak nie miałem...
kfc4
A ja myślę, że musisz te stringi potraktować jako stringi, czyli
  2. (title, stresc, tresc, autor, group, czytan) VALUES ('".$title."', '".$stresc."', '".$tresc."', '".$autor."', '".$group."', '".$czytan."')";
patryk9200
nic to nie zmienia...
kfc4
Sprawdź w jakimś phpmyadminie.
patryk9200
wyskoczyło coś takiego:
MySQL zwrócił komunikat: #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'group, czytan) VALUES ('Witamy !', 'Od 1 lutego ruszyÅ‚ projekt tworzenia od pod' at line 2

gdy zrobiłem echo dla zapytania to wyskakuje mi coś takiego:
  1. 0INSERT
  2. INTO zs4_news(title, stresc, tresc, autor,
  3. GROUP , czytan)
  4. VALUES ( 'Z elektryką przez świat 2009', '<p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 15 maja nasi uczniowie z 3E ; Krzysztof Habelok, Filip Pieczka i Tomasz Kuźnik wzięli udział w wojew&oacute;dzkim konkursie &quot; Z elektryką przez świat&quot; organizowanym przez Wydział Elektryczny Politechniki Śląskiej w Gliwicach i SEP. Ich start zakończył się sukcesem - zajęli zespołowo IV miejsce w gronie 28-miu szk&oacute;ł. Krzysztof Habelok zajął indywidualnie czwarte miejsce wśr&oacute;d 84 uczestnik&oacute;w, kt&oacute;re zapewnia mu przyjęcie na Wydział Elektryczny po zdaniu matury. Grupą opiekowała się pani Anna Kwiecień.</p> <p>Mirosław Przenzak</p> <p>&nbsp;</p>', '', '35', '0', '219')0INSERT
  5. INTO zs4_news(title, stresc, tresc, autor,
  6. GROUP , czytan)
  7. VALUES ( 'Ostatnie konsultacje przed egzaminem zawodowym', '<p>&nbsp;&nbsp; <br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Ostatnie konsultacje dotyczące egzaminu zawodowego technik&oacute;w elektryk&oacute;w i elektronik&oacute;w odbędą się w środę 10 czerwca w godz. 12.30 - 13.30.&nbsp;</p> <p>Mirosław Przenzak</p>', '', '35', '0', '166')

czy group może być tego przyczyną?
TrevorGryffits
GROUP jest słowem kluczowym MySQL i jeśli nie jest objęte apostrofami, to baza traktuje to jako początek klauzuli GROUP BY
patryk9200
już to sam zrobiłem, zmieniłem nazwę tabeli winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.