Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Uaktualnienie rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
johnyx21
Witam mam taki problem mianowicie próbuje uaktualnić rekord w bazie jednak skrypt zamiast mi go uaktualnić dodaje nowy wpis nie wiem dlaczego. Prosze o pomoc.

1.  
  2. else {
  3.  
  4. $miasto = $_POST['miasto'];
  5. $wsp_x = $_POST['wsp_x'];
  6. $wsp_y = $_POST['wsp_y'];
  7. $zapotrzebowanie = $_POST['zapotrzebowanie'];
  8. $do_startu = $_POST['do_startu'];
  9.  
  10.  
  11.  
  12. mysql_query("UPDATE miasto SET miasto='$miasto', wsp_x='$wsp_x', wsp_y='$wsp_y', zapotrzebowanie='$zapotrzebowanie', do_startu='$do_startu' WHERE id LIKE $edytowanie");
  13.  
potreb
  1. mysql_query("UPDATE miasto SET miasto='$miasto', wsp_x='$wsp_x', wsp_y='$wsp_y', zapotrzebowanie='$zapotrzebowanie', do_startu='$do_startu' WHERE id ='". $edytowanie."' ");
johnyx21
Niestety to samo dodaje mi nowy wpis, nie uaktualnia starego.
potreb
No to zapewne masz warunek zchaniony, dlatego nie updatuje ci rekordu tylko dodaje. Pokaż cały kod.
Zresztą co to za zmienna $edytowane, przekazujesz ją przez POST, GET??
johnyx21
  1. <?php
  2. $przejmij=$_GET['wybierz'];
  3. $edytowanie=$_GET['edytuj'];
  4.  
  5. $wyb=$przejmij;
  6. $wybierz=$wyb;
  7.  
  8. include ('wybor2.php');
  9.  
  10. $res = mysql_query("SELECT * FROM `miasto`WHERE id LIKE $edytowanie");
  11. $rekordow =0;
  12. while($r = mysql_fetch_assoc($res))
  13. {
  14. $miasto=$r['miasto'];
  15. $wspx=$r['wsp_x'];
  16. $wspy=$r['wsp_y'];
  17. $zapotrzebowanie=$r['zapotrzebowanie'];
  18. $dost=$r['wsp_y'];
  19.  
  20. }
  21.  
  22. if (!isset($_POST['miasto']) || isset($_POST['miasto'])==0)
  23. {
  24.  
  25. echo '
  26. <html>
  27.  
  28. <head>
  29. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  30. <title>Nowa strona 2</title>
  31. </head>
  32. <body>';
  33.  
  34. <iframe align="left" img src="ramka2.php" alt="obrazek" width="900" height="150" frameborder="0" /></iframe><br><br><br><br><br><br><br><br>
  35. <div align="center">';
  36. <form method=\"POST\" action=\"index2.php?wybierz=$wyb\">";
  37. <table>';
  38.  
  39. <tr><td>Miasto:</td><td><input type=\"text\" name=\"miasto\" title=\"Podaj nazwe miasta, Uwaga!! pierwsze wprowadzone miasto jest miastem startowym\" value=\"$miasto\"></td></tr>
  40. <tr><td>Współrzędne:</td><td><!--webbot bot=\"Validation\" b-value-required=\"TRUE\" i-minimum-length=\"1\" i-maximum-length=\"3\" --><input type=\"text\" name=\"wsp_x\" size=\"3\" value=\"$wspx\" maxlength=\"3\" title=\"Podaj współrzędną X \">,<!--webbot bot=\"Validation\" b-value-required=\"TRUE\" i-minimum-length=\"1\" i-maximum-length=\"3\" --><input type=\"text\" name=\"wsp_y\" size=\"3\" maxlength=\"3\" value=\"$wspy\" title=\"Podaj współrzędną Y\"></td></tr>
  41. <tr><td>Zapotrzebowanie:</td><td><input type=\"text\" name=\"zapotrzebowanie\" value=\"$zapotrzebowanie\"title=\"Podaj zapotrzebowanie w danym mieście\"></td></tr>
  42. <tr><td>Do startu:</td><td><input type=\"text\" name=\"do_startu\" value=\"$dost\" title=\"Podaj liczbe km do punktu startowego\"></td></tr>
  43. <tr><td>Nr rekordu:</td><td><input type=\"text\" name=\"edit\" value=\"$edytowanie\" ></td></tr>
  44. <tr><td colspan=\"2\">
  45. <p align=\"center\"><input type=\"submit\" name=\"Wyślij\" value=\"Wyślij\" title=\"Naciśnięcie spowoduje wysłanie wprowadzonych danych do bazy \">";
  46. </table>
  47. </form>';
  48.  
  49. </form>';
  50. </table>';
  51.  
  52. </form>';
  53.  
  54.  
  55. </div>
  56.  
  57. </body>
  58. </html>';
  59.  
  60.  
  61. }
  62.  
  63. else {
  64.  
  65. $miasto = $_POST['miasto'];
  66. $wsp_x = $_POST['wsp_x'];
  67. $wsp_y = $_POST['wsp_y'];
  68. $zapotrzebowanie = $_POST['zapotrzebowanie'];
  69. $do_startu = $_POST['do_startu'];
  70. $kol=$_POST['edit'];
  71.  
  72.  
  73.  
  74. mysql_query("UPDATE miasto SET miasto='$miasto', wsp_x='$wsp_x', wsp_y='$wsp_y', zapotrzebowanie='$zapotrzebowanie', do_startu='$do_startu' WHERE id ='". $kol ."' ");
  75.  
  76.  
  77.  
  78. header("Location: <a href="http://192.168.1.4/~pliki/index2.php?wybierz=&quot;" target="_blank">http://192.168.1.4/~pliki/index2.php?wybierz="</a> .$wybierz);
  79. }
  80.  
  81. ?>
jinks
Zapewne, jak zauważył przedmówca, nie przechodzisz do tej części warunku
johnyx21
A możecie mi powiedzieć w którym miejscu co źle zrobiłem bo szukam i znaleźć nie moge. Dzięki za pomoc
potreb
Wyprintuj sobie przesyłane superglobalne POST i GET i zobaczysz jakie dane nie są przesyłane i dlaczego warunek nie jest spełniony.
print_r
johnyx21
Dzięki wielkie za pomoc poradziłem sobie wszystko śmiga smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.