Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zliczać ilość dni z danego zakresu.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
osa2t
Witam,

Tworze projekt wypożyczalni. Proszę o pomoc w jaki sposób mam zliczać ilość dni. W tabeli mam datę wypożyczenia oraz datę oddania, obie zapisane jako DATE NOT NULL. Przykładowo:
| VHS VOL. 55 | Pan Janek | 2009-09-15 | 2009-09-16 |
Chciałbym teraz mieć dodatkową informacje jak długo Pan Janek miał wypożyczoną kasetę oraz całkowita ilość wszystkich dni, jeżeli wypożyczył więcej niż jeden produkt. Jest możliwość automatycznego zliczania dni? Czy jedyną możliwością jest dodanie wartości np. ILOSĆ_DNI i przy każdym wypożyczeniu wpisywania z palca ilości dni.

Pozdrawiam,

paw-e-l
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=58152
nexis
  1. SELECT DATEDIFF(`data_oddania`, `data_wypozyczenia`) FROM `nazwa_tabeli`
osa2t
Witam,

Dziękuje za pomoc. Stosuje podaną funkcje ale nie do końca działa poprawnie, nie wiem gdzie robię błąd.

1. SELECT tytul_filmu, DATEDIFF('data_oddania', 'data_wypozyczenia') FROM wypozycznia WHERE id_klient=2;

Tytuły filmów wyświetlają się poprawnie dla klienta o id=2 ale wartość DATEDIFF('data_oddania', 'data_wypozyczenia') ma zawsze wartość NULL. Sama funkcja liczy poprawnie jeżeli wpisze gotowe daty ('2009-02-12', '2009-02-15). Co robie źlę?

bogdan89
  1. SELECT tytul_filmu, DATEDIFF(data_oddania, data_wypozyczenia) FROM wypozycznia WHERE id_klient=2;

nie zamykaj nazw kolumn w pojedynczych cudzysłowiach
osa2t
OK SUPER exclamation.gif Działa. Dzięki za pomoc.

Jeszcze jedno pyatnie związne z tym tematem, jak zadać pytanie żeby zliczyc ilośc wysztkich dni, wszytkich wypożyczonych filmów przez danego klienta?
bogdan89
specem nie wiadomo jakim od tego nie jestem, ale wydaję mi się, że w ten sposób:
  1. SELECT SUM(DATEDIFF(data_oddania, data_wypozyczenia)) FROM wypozycznia WHERE id_klient=2;

chociaż pewien nie jestem, nie sprawdzałem smile.gif
osa2t
W takim razie od dzisiaj jesteś specem winksmiley.jpg Zrobiłem kilka testów i wynik pokazuje się poprawny winksmiley.jpg DZIĘKI exclamation.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.