Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Dwie domeny, jeden serwis
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Foxx
Witajcie.
Miałem dwa serwisy, powiedzmy aaa.pl i bbb.pl - pod każdą z domen jest osobna strona z inną treścią.
Teraz stworzyłem jeden duży serwis, który zawiera w sobie treść z aaa.pl i bbb.pl
Ten nowy serwis jest dostępny pod adresem aaa.pl a jednym z jego działów jest treść starego bbb.pl, można ją zobaczyć pod adresem aaa.pl/tresc_bbb
Zarówno aaa.pl jak i bbb.pl były i są nadal pozycjonowane i mają wysoką pozycję na swoje frazy.

No i teraz domena aaa.pl może być nadal pozycjonowana bo ma tą samą treść, którą miała + treść ze starej bbb.pl ale co zrobić z domeną bbb.pl ? Stary serwis, który teraz jest pod nią dostępny zostanie wyłączony. Widzę dwa możliwe rozwiązania:

1. Przekierowanie 301 (moved permanently) zamiast starego serwisu bbb.pl kierujące pod aaa.pl/tresc_bbb

2. Przepięcie dnsów domeny bbb.pl tak, żeby kierowała na ten sam katalog co aaa.pl a następnie sprawdzenie za pomocą PHP czy w adresie jest domena aaa.pl czy bbb.pl i w zależności od tego wyświetlać odpowiedni dział serwisu.

Nie wiem, które z nich sprawi, że nadal będzie sens pozycjonować domenę bbb.pl i że środki wydane na jej pozycjonowanie się nie zmarnują. Chyba sytuacja jest podobna do tego co było kiedyś z tlen.pl i o2.pl. Dodatkowo boję się, żeby nie zduplikować treści. Co byście mi poradzili? Pozdrawiam.

kipero
Najlepsze jest przekierowanie domeny i podstron bbb.pl na katalog aaa.pl/tresc_bbb/podstrona. Dzięki temu nie stracisz pozycji, bo takie przekierowanie "zachowuje moc".
Foxx
A jakiego typu przekierowanie? 301?
Jeżeli użyję 301 to moc bbb.pl zostanie zachowana ale nie będzie już sensu pozycjonować dłużej tej domeny i z czasem ona wygaśnie - dobrze to rozumiem?
erix
Cytat
Jeżeli użyję 301 to moc bbb.pl zostanie zachowana ale nie będzie już sensu pozycjonować dłużej tej domeny i z czasem ona wygaśnie

Z tego, co mi wiadomo, to tak; w wyszukiwarkach będą wyniki z domeny, na którą utworzysz przekierowanie.
Foxx
Ok, wiedząc to wszystko mam jeszcze jedno pytanie.
Czy jest jakakolwiek sensowna metoda sprawienia, żeby domena bbb.pl nadal pozostała w użyciu i żeby wskazywała na tą część treści nowego serwisu, która zawiera przeniesioną zawartość ze starego serwisu bbb.pl?

Teoretycznie musiałoby to działać tak, że po kliknięciu na odpowiedni dział na nowym serwisie (na domenie aaa.pl), zostajemy przeniesieni pod domenę bbb.pl ale system pozostaje ten sam, to ta sama strona tylko inny jej fragment.

No i dopóki wędrujemy po nowym serwisie w obrębie danych które były w starym serwisie bbb.pl to mamy w url'u domenę bbb.pl a gdy wyjdziemy poza tą treść to domena znowu zmienia się na aaa.pl.
Czy to ma jakikowiek sens i czy jest w ogóle możliwe do zrobienia? Czy musiałbym wrzucić wszędzie bezwzględne ścieżki w odnośnikach?

Po prostu chodzi o to, że mój klient bardzo się przywiązał do domeny bbb.pl i nie będzie szczęśliwy gdy mu powiem, że może już przestać ją pozycjonować i zapomnieć o niej... snitch.gif
erix
Cytat
Czy jest jakakolwiek sensowna metoda sprawienia, żeby domena bbb.pl nadal pozostała w użyciu i żeby wskazywała na tą część treści nowego serwisu, która zawiera przeniesioną zawartość ze starego serwisu bbb.pl?

Yyy, jak masz podpięte obie pod ten sam serwer/katalog, to jaki problem?

Chyba że o coś innego Ci chodzi.
Foxx
No w sumie to mam dwa główne problemy:

1. Czy z perspektywy robotów nie będzie to duplikowaniem treści

2. Jak technicznie rozdzielić "wpływy" obu domen w jednym serwisie? Powiemy że mam podstrony a, b, c i d. Chciałbym, żeby użytkownik mógł oglądać podstrony a i b będąc pod domeną aaa.pl a podstrony c i d tylko pod bbb.pl. Więc jeżeli ktoś ogląda podstronę "a" (tylko na aaa.pl) i kliknie odnośnik do "c" to musi go przenieść pod domenę bbb.pl - rozumiem, że musiałbym zastosować wszędzie linki z bezwględnymi adresami? Czy to nie będzie jakiś dziwoląg?
erix
Cytat
1. Czy z perspektywy robotów nie będzie to duplikowaniem treści

Jak przekierujesz z jednej na drugą?

Cytat
Więc jeżeli ktoś ogląda podstronę "a" (tylko na aaa.pl) i kliknie odnośnik do "c" to musi go przenieść pod domenę bbb.pl - rozumiem, że musiałbym zastosować wszędzie linki z bezwględnymi adresami? Czy to nie będzie jakiś dziwoląg?

Niekoniecznie (vide: mod_rewrite). Ale zwiększysz tylko liczbę żądań http, więc lepiej będzie bezwzględnymi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.