Witajcie.
Miałem dwa serwisy, powiedzmy aaa.pl i bbb.pl - pod każdą z domen jest osobna strona z inną treścią.
Teraz stworzyłem jeden duży serwis, który zawiera w sobie treść z aaa.pl i bbb.pl
Ten nowy serwis jest dostępny pod adresem aaa.pl a jednym z jego działów jest treść starego bbb.pl, można ją zobaczyć pod adresem aaa.pl/tresc_bbb
Zarówno aaa.pl jak i bbb.pl były i są nadal pozycjonowane i mają wysoką pozycję na swoje frazy.
No i teraz domena aaa.pl może być nadal pozycjonowana bo ma tą samą treść, którą miała + treść ze starej bbb.pl ale co zrobić z domeną bbb.pl ? Stary serwis, który teraz jest pod nią dostępny zostanie wyłączony. Widzę dwa możliwe rozwiązania:
1. Przekierowanie 301 (moved permanently) zamiast starego serwisu bbb.pl kierujące pod aaa.pl/tresc_bbb
2. Przepięcie dnsów domeny bbb.pl tak, żeby kierowała na ten sam katalog co aaa.pl a następnie sprawdzenie za pomocą PHP czy w adresie jest domena aaa.pl czy bbb.pl i w zależności od tego wyświetlać odpowiedni dział serwisu.
Nie wiem, które z nich sprawi, że nadal będzie sens pozycjonować domenę bbb.pl i że środki wydane na jej pozycjonowanie się nie zmarnują. Chyba sytuacja jest podobna do tego co było kiedyś z tlen.pl i o2.pl. Dodatkowo boję się, żeby nie zduplikować treści. Co byście mi poradzili? Pozdrawiam.