1 tabela to same tematy i jej budowa wygląda tak:
Kod
create table t_1 (
id int not null auto_increment,
kat varchar(3),
data varchar(20),
data_zm varchar(20),
nick varchar(20),
temat varchar(60),
tresc blob,
link varchar(80),
odp varchar(4),
primary key (id) );
id int not null auto_increment,
kat varchar(3),
data varchar(20),
data_zm varchar(20),
nick varchar(20),
temat varchar(60),
tresc blob,
link varchar(80),
odp varchar(4),
primary key (id) );
2 tabela to już odpowiedzi na tematy i wygląda tak:
Kod
create table t_2 (
id_1 int not null auto_increment,
id_2 varchar(6),
kat varchar(3),
data varchar(20),
nick varchar(20),
tresc blob,
link varchar(80),
primary key (id_1) );
id_1 int not null auto_increment,
id_2 varchar(6),
kat varchar(3),
data varchar(20),
nick varchar(20),
tresc blob,
link varchar(80),
primary key (id_1) );
Mam pytanie jak zrobić wyszukiwarkę do tego by szukane słowo (słowa) były sprawdzane po tych tabelach a wyniki wyświetlane w postaci jedynie tematów.
Bo proste jest zrobić osobne 2 zapytania tak, że szukane słowo (słowa) wpierw sprawdzane są w tabeli t_1 a potem w t_2 ale to głupio wygląda gdy wpierw wyświetlane są tematy a potem odpowiedzi.
Czy wie ktoś z was jak zadać pytanie do tabel. Bo wiem, że można je łączyć ale jak to zrobić?
Kod
<?
include "mysql.php";
$query = "SELECT * FROM t_1,t_2";
include "mysql.php";
$query = "SELECT * FROM t_1,t_2";
I co dalej? [; Zastanawiałem się wogóle nad sensem porównywania like. Jest ono fajne ale gdy ktoś szuka dwóch słów? Np. "mysql php" to przecież like szuka ciągu znaku a nie rozdziela szukanego ciągu na dwa wyrazy. Jednak proszę wpierw o pomoc jak zrobić by wyszukiwane jedno słowo i jego znalezienia były wyświetlane w postaci nazw tematów z tabeli t_1 mimo iż w samej tabeli t_1 może nie znalazł wyniku a znalazł w t_2.
Mam nadzieję, że mnie rozumiecie [;
ps. To forum robię bo mam taką ochotę i nie mam zamiaru go nikomu sprzedawać. Jak je zrobię od a do z to mam zamiar wypuścić je jako free więc może ktoś zechce pomóc?