Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Problem z selektorem plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przem84
Witam, mam mały problem z działaniem selektora plików. W dużym uproszczeniu sprawa wygląda następująco:
-w poniższym formularzu wybieram jakiś plik txt znajdujący się np. na dysku C:
  1. <form action="wczytaj.php" method="GET">
  2. <input type="file" name="wybierz"/>
  3. <input type="submit" name="action" value="ok" />
  4. </form>

-klikam ok, formularz wysyła ścieżkę lokalizacji pliku txt do wczytaj.php, gdzie zmienna $dane przyjmuje zawartość pliku txt:
  1. $plik = fopen($_GET['wybierz'], 'r');
  2. $dane = fread($plik, filesize($_GET['wybierz']));
  3. fclose($plik);

...... i wszystko jest ok, gdy uzywam IE 7, jeżeli to samo zrobie np. w Operze, to formularzem zostanie wysłana tylko nazwa pliku txt, a nie tak jak w przypadku IE jego lokalizacja. Może ma ktoś jakiś pomysł co zrobić, aby także w innych przeglądarkach działało to jak powinno.
nospor
ałć...
ty chcesz zrobic upload pliku na serwer czy może chcesz dobrać się do pliku na kompie usera?
Jak to drugie: nie da sie
Jak to pierwsze: http://pl.php.net/manual/pl/features.file-...post-method.php
wookieb
A może być zajrzaj do kursu i zobaczył, że korzysta się z tablicy $_FILES.
Pokolenie leni... http://pl.php.net/manual/pl/features.file-upload.php
przem84
Używam xampplite, chcę wybrać sobie selektorem jakis plik np. z pulpitu i wyświetlić sobie jego zawartość w oknie przeglądarki, nic nie uploaduje. Jak już mówiłem powyższy kod działa, gdy używam IE, a sypie przy Operze.
nospor
Cytat
Jak już mówiłem powyższy kod działa, gdy używam IE, a sypie przy Operze.
A ja jak juz mowilem: nie da sie smile.gif

php to serwer a twoj pulpit to klient. serwer nie ma dostepu do klienta nawet jak stoi na tym samym kompie. a to ze w ie sie udalo to dziura w IE smile.gif
przem84
Hehe trochę się zamotałem, masz rację, w żadnym wypadku serwer nie może w mieć dostępu do klienta, ten IE mnie zmylił smile.gif Sory za niepotrzebny temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.