Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mały CMS z google maps do sprawdzenia
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ptq
test.webbest.pl - strona główna
logowanie - gryby ktos skasowal link do logowania to tutaj wejdz smile.gif
admin,admin

Proszę o ocenę tego małego dzieła nie w formie co by się jeszcze przydało, tylko jak się sprawuje i czy nie ma wad rażących w oczy, oraz jak wam się podoba funkcjonalność smile.gif

Proszę też o to żeby nie zmieniać hasła smile.gif wiadomo dlaczego winksmiley.jpg
bim2
Łatwe zarządzanie. Fajne skórki. ;p Trochę niewidoczne, że znajdujemy się w PA. Napisz coś, albo daj inny them do PA.

PS. Fractal Blue najfajniejszy !
Kaffiuri
Gdy wejdę na jakąś strone i cofne to pokazuja sie krzaczki

Cytat
O TwĂłrcy

Cytat
Strona Główna

ptq
Cytat(Kaffiuri @ 23.09.2009, 22:11:28 ) *
Gdy wejdę na jakąś strone i cofne to pokazuja sie krzaczki

U mnie nic takiego się nie dzieje, ale z tego co opisujesz, masz problemy z kodowaniem strony. Ta strona jest napisana w UTF-8 a Twoja przeglądarka pewnie przełącza się na ISO-8859-2 lub windows-1250 smile.gif lub inny wynalazek winksmiley.jpg

---------------

W trakcie waszych testów zauważyłem kilka nieprawidłowości które już zostały zlikwidowane:
- logowanie podatne na SQLI;
- powtarzające się adresy w menu;
- możliwość użycia nieprawidłowych znaków w linkach i nazwach w menu;

bardzo dziękuję za ujawnienie tych wad i proszę o dalsze próby smile.gif

PROSZĘ NIE USUWAĆ NA STAŁE GOOGLE_API_KEY tongue.gif a jak już usuniesz to oddaj tongue.gif

Ktoś był cwany i skasował dzisiaj wszystkie linki z menu smile.gif 5 minut i dodane na nowo tongue.gif ach ci złośliwcy, nigdy po sobie nie posprzątają winksmiley.jpg
askone
Hej

Zauważyłem następujący błąd. W menu administratora zmieniłem skórkę na default-green i się wylogowałem. Na stronie wylogowania kliknąłem przycisk "strona główna". Po przekierowaniu ujrzałem stronę główną ale wyświetlona nadal jako fractal_blue. Po wybraniu dowolnej opcji z menu wyświetliła się ona już według defualt_green.

Sprawdziłem dwa razy winksmiley.jpg

edit: podobna sytuacja jest jak kliknę "zaloguj"...

Pozdro
emp
Chciałem dodać obrazek do galerii ,ale pisze że limit to 3 zdjęcia. Usunąłem więc jedno zdjęcie i dalej chce dodać nowe , a tu limit zmienił się na 2 winksmiley.jpg i nie mogę dodać zdjęcia.
ptq
Cytat(fly474 @ 25.09.2009, 13:43:07 ) *
Hej

Zauważyłem następujący błąd. W menu administratora zmieniłem skórkę na default-green i się wylogowałem. Na stronie wylogowania kliknąłem przycisk "strona główna". Po przekierowaniu ujrzałem stronę główną ale wyświetlona nadal jako fractal_blue. Po wybraniu dowolnej opcji z menu wyświetliła się ona już według defualt_green.

Sprawdziłem dwa razy winksmiley.jpg

edit: podobna sytuacja jest jak kliknę "zaloguj"...

Pozdro

To pewnie w tym czasie grzebał ktoś inny smile.gif ja dzisiaj dałem też dostęp znajomemu żeby zobaczył jak działa i też się skarżył że skórki się szybko zmieniają winksmiley.jpg dużo ludzi na raz się bawi.

------

Limit zdjęć założyłem na 6, i jest pokazywany w formie dodane_zdjęcia/limit_zdjęć czyli było 3/6 i skasowałeś jedno, wiec jest 2/6. Przed chwilą bez najmniejszego problemu dodałem zdjęcie. A może dałeś zbyt ciężkie zdjęcie co emp?
szalik
Fajny mały cms, przyda się pod małe strony/wizytówki.
punkomuzykant
Bardzo ładne
ptq
Cytat(szalik @ 27.09.2009, 10:14:18 ) *
Fajny mały cms, przyda się pod małe strony/wizytówki.

Ma wszystko co jest potrzebne takim stronkom + bardzo łatwe zarządzanie mapą google, co małe firmy sobie cenią smile.gif

Cytat(punkomuzykant @ 27.09.2009, 19:44:46 ) *
Bardzo ładne

A dziękuję, dziękuję winksmiley.jpg
gcdreak
Bardzo mi się spodobał ten CMS.
Lekki, ładny i przejrzysty - bez zbędnych dodatków.
Tło robi swoje winksmiley.jpg

Pozdrawiam
ptq
Cytat(gcdreak @ 27.09.2009, 23:57:12 ) *
Bardzo mi się spodobał ten CMS.
Lekki, ładny i przejrzysty - bez zbędnych dodatków.
Tło robi swoje winksmiley.jpg

Pozdrawiam

Wygląd to tylko theme winksmiley.jpg
G@L
Czy zawsze musi się jakiś idiota, który zmieni hasło?
dr_bonzo
Co do krzaczkow - tez je mam - Opera/Mac.

Po prostu nigdzie kodowania nie ustawiasz, ani w naglowkach HTTP ani w HTMLu.

Kod
HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 28 Sep 2009 15:17:07 GMT
Server: Apache/2
Set-Cookie: PHPSESSID=ebcdd036654f32b82fd30946eb9b3f84; path=/
Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT
Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0
Pragma: no-cache
Vary: Accept-Encoding
Connection: close
Transfer-Encoding: Identity
Content-Type: text/html

<!DOCTYPE html>

<html>

<head>
  <meta charset=UTF-8>
  <link rel="shortcut icon" href="../images/favicon.ico" type="image/x-icon">
  <title>BBcms -Strona Główna</title>
  <meta name="description" content="BBcms - system zarządzania treścią.">
  <meta name="KEYWORDS" content="CMS">
  <meta name="Robots" content="all">
  <meta name="language" content="PL">
  <meta http-equiv="Content-Language" content="PL">
  <meta name="distribution" content="global">
  <link rel="stylesheet" type="text/css" href="../theme/fractal_blue/style.css">
  <link rel="stylesheet" href="../lightbox/css/lightbox.css" type="text/css" media="screen" />

</head>
ptq
hasło przywrócone. A dla tych pajaców co zmieniają, zablokowałem.

A co do kodowania, zaraz stworze ten diabelnie wielki i zbędny top kodu odpowiedzialny za to :/ ci z w3c to na łby poupadali przy porodzie chyba, takie ustrojstwo wielkie pisać żeby przeglądarka tylko w nim znalazła 2 potrzebne informacje, HTML i kodowanie... winksmiley.jpg
Pilsener
Moim zdaniem nazywanie tego CMS'em to przesada - dla mnie CMS to silnik, który pozwala mi postawić dowolną stronę www, tutaj mamy raczej do czynienia ze skryptem, który pozwala edytować niektóre elementy gotowej strony, a jedyny wpływ jaki mamy na wygląd to skórki. Zdecydowanie wolałbym system, w którym webmaster (znający przecież HTML+CSS) może sam od początku zaprojektować kod HTML i CSS swojej strony, który potem może być modyfikowany przez back-endowców - dla mnie to jest podstawa dobrego systemu, samo dodawanie treści przez redaktorów to tylko zwieńczenie dzieła. Brakuje tu mi też wsparcia dla SEO - dziś mają go nawet małe i proste systemy (jak WordPress).

Jeśli chodzi o panel administracyjny to jest estetyczny i owszem, ale dodałbym jakąś pomoc dla użytkowników, choćby kolumnę po prawej z opisem.

Ogólnie to prawie nic mi się tutaj nie podoba - np. koncepcja menu. Menu powinno być generowane automatycznie na podstawie struktury kategorii/podkategorii (model drzewa), powinna być możliwość wygenerowania wielu menu, linki powinny być opisane (title) i zawierać słowa kluczowe, brakuje mi możliwości dodania wielu stron do jednej kategorii (jak chcę podzielić np. długi artykuł na strony), dołączania arkuszy stylów do treści itp. itd.

Jak dla mnie to zdecydowanie małe możliwości - dziś nawet najskromniejszy darmowy system daje o wiele większe.
gszesiek
Prosty, przyjemny w obsłudze, bardzo dobry dla osób, które chcą mieć swoją wizytówkę w sieci.
ptq
Założeniem było zbudowanie najprostszego CMSa na potrzeby wizytówek.

Panie Pilsener, CMS to Content Managment System - czyli system zarządzania treścią. Tutaj jest możliwość zarządzania treścią więc jak najbardziej zasługuje na miano CMSa.

Zauważ także, że jedni potrzebują kolosa do zbudowania strony, niektórzy znają html,css itd i zależy im na ułatwieniu pracy nad stroną, ale są też tacy, co boją się kliknąć w ikonkę bo komputer jeszcze wybuchnie, gubią się w menu start w windowsie, a co dopiero jakby im dać PHP-Fusion czy dużo większy kombajn, tacy potrzebują właśnie mini CMSów, które potrafią tylko to, czego oni chcą.

Robiąc rozeznanie na rynku małych firemek to właśnie tego oczekują, taki mini start, własne miejsce w sieci, do którego odwołanie ma się znaleźć tylko na wizytówce firmowej, taki ciąg dalszy tejże właśnie wizytówki. Często słyszę że ma mieć możliwość zmiany treści, galerię i mapkę z kontaktem, i oto jest spełnienie ich wymagań winksmiley.jpg

Czyżby był całkowicie bezpieczny że nikt nie zgłosił poważniejszych uwag? blinksmiley.gif

---------------------------

Uwaga, od powstania pierwszej wersji mojego małego skryptu, przeszedł kilka modernizacji w wolnym czasie, i oto jest!
Proszę sprawdzać teraz jego możliwości
www.test.webbest.pl/admin
admin admin
smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.